We hebben er lang op moeten wachten. Eigenlijk zou de eerste editie van dit nieuwe metalfestival al in mei 2022 plaatsvinden, maar door de nasleep van de corona epidemie moest Headbangers Parade uiteindelijk tot 15 januari 2023 op zich laten wachten en werd het verplaatst van het Klokgebouw in Eindhoven naar Mainstage (Brabanthallen) in Den Bosch. Met namen als Architects, Tesseract en Northlane zijn de verwachtingen hoog. Wij konden dan ook niet wachten om een kijkje te nemen op deze eerste editie van Headbangers Parade.
Het festival is binnen en wie buiten in de rij heeft gestaan zal daar maar al te blij mee zijn geweest. Ook in de zaal blijkt de temperatuur fors lager te liggen dan bij de gemiddelde venue. Een trui is geen overbodige luxe als je niet midden in de pit gaat staan. Gelukkig is er een breed scala aan merch te vinden van de verschillende bands en het festival zelf. Na opening van de zaal hoeven we niet lang te wachten op de eerste act van de dag. Opener Molybaron start een half uur nadat de deuren open gaan en we zijn er wel klaar voor om een beetje opgewarmd te worden.
Molybaron
Er staat vandaag een divers menu van verschillende soorten metal op het programma. De aftrap mag gegeven worden door het Iers/Franse Molybaron. Molybaron speelt een lekkere set waarin we een zeer goede performance van de band mogen ervaren. Veel naamsbekendheid lijken ze nog niet te hebben, maar bij aanvang van de set is er al een aardige opkomst die de band warm ontvangt. Frontman Gary Kelly spreekt het publiek zo nu en dan toe, maar verder is er weinig interactie te vinden en ook is er geen energieopbouw in het optreden te bekennen. Molybaron speelt vooral heel goed en voor liefhebbers van meer radiovriendelijke metal is het zeker een aanrader om de band een keer te checken. Vandaag doen ze het in elk geval leuk als opener van de dag.
GHØSTKID
GHØSTKID is geen onbekende naam meer binnen het genre. Toch heeft de band, onder leiding van voormalig Eskimo Callboy zanger Sebastian 'Sushi' Biesler, nog niet eerder in Nederland op de planken gestaan. Dat het Nederlandse publiek op ze zit te wachten is meteen wel duidelijk. De mix van industrial rock en emo doet het goed en op verzoek van Sebastian is daar dan ook de eerste moshpit van de dag.
Het optreden van GHØSTKID laat toch wel te wensen over. Afgezien van bassist Stanislaw Czywil en drummer Steve Joakim stralen zowel Sebastian als de rest van de band niet de energie uit die je op basis van de studio opname zou verwachten. Debuutsingle Start A Fight is een heerlijk energiek nummer, maar vandaag blijft daar op het podium weinig van over. Zowel Sebastian als de rest van de band lijkt zich tegen het einde van het optreden te herpakken, maar pas tijdens de “toegift” krijgen we een band te zien die matcht met wat GHØSTKID op plaat doet verwachten.
Natuurlijk moet er ook gegeten worden. Met zo’n goed gevulde dag is het al een beetje kiezen wanneer je de zaal verlaat voor je broodje of je frietje, maar als we bij de rijen bij de friettent zijn wordt duidelijk dat dit toch meteen een verbeterpuntje is voor het festival. De pauzes tussen de bands zijn 30 minuten, wat in principe perfect is, maar als je 40 minuten in de rij moet gaan staan voor een patatje dan mis je dus wel een deel van het volgende optreden. Het is dus kiezen. Ga je voor de volgende band of voor je lunch? Over lunch gesproken, het is tijd voor Steak… Number Eight. Tegenwoordig bekend als Stake.
Stake
Het Belgische Stake (voorheen dus bekend als Steak Number Eight) brengt met hun mix van post-metal en sludge weer een hele andere sound naar Headbangers Parade. De zware georganiseerde chaos van Stake doet het goed op het festival. Frontman Brent Vanneste weet het publiek te overtuigen de eerste circle-pit van de dag te vormen. Het is ook vooral Brent die de energie brengt. De rest van de band houdt zich vrij rustig. Dit in tegenstelling tot de stroboscopen die overuren maken. Een goede lichtshow is nice en die van Stake voelt haast als een oorlogsverklaring op het netvlies. Gelukkig brengt Stake muzikaal ook een erg lekkere set die van begin tot eind goed weet te boeien.
Sleep Token
Begin deze maand bracht het anonieme Sleep Token vlak na elkaar de twee nieuwe singles Chokehold en The Summoning uit wat zorgde voor zo’n grote buzz rond de band dat we wel van een hype kunnen spreken. Die hype is ook bij Headbangers Parade te merken. Al bij opening staat er een rij bij de merch van Sleep Token en nu de band op het punt staat om het podium te betreden staat de zaal vol met “Worshippers” die hun nieuwe favoriete band voor het eerst gaan zien… Hoewel ze daar wel wat geduld voor moeten hebben.
Sleep Token neemt namelijk nogal de tijd. Uiteindelijk gaan pas 15 minuten na de geplande tijd de lichten uit en komt Vessel samen met de rest van zijn band het podium op.
Sleep Token is een bijzondere band om te reviewen, ze zijn namelijk meer dan zomaar een band. Sleep Token is een verhaal verpakt in een band. Een act die volledig en zorgvuldig is uitgewerkt van de muziek tot de kostuums, de “lore” en het mysterie. De band is volledig anoniem en hoewel er verhalen gaan weet niemand wie er echt onder de gewaden zitten die over het podium bewegen.
Bijzonder is het optreden dan ook zeker te noemen. Al binnen een paar seconden is duidelijk dat Sleep Token het wachten meer dan waard is geweest. Het strakke spel en de geweldige performance en bijzondere bewegingen van Vessel zouden op zich al geweldig zijn, maar het verhaal en de mysterie van de band maken het echt af. Van de twee eerder genoemde singles krijgen we vandaag alleen Choke Hold te horen. Met deze opener scoort Sleep Token meteen goed en terecht want vanaf de eerste seconde is de show ook wel belachelijk goed. De rest van de set bestaat helaas maar uit vijf nummers die komen van de twee studioalbums This Place Will Become Your Tomb (2021) en Sundowning (2019). Het enige minpunt dat te noemen is over het optreden van Sleep Token is dat het met 25 minuten al over is. Gezien de geplande tijd van 45 minuten is dat toch echt wel een tegenvaller. Er klinkt na afloop dan ook een luid ‘We want more!’, maar helaas zit het er toch echt op. Hopelijk mag Sleep Token snel op herhaling in één van de vele venues die ons landje rijk is. Met de hype die er nu is rond de band en het kwalitatief rete-goeie optreden op Headbangers Parade moet dat wel goed komen.
Northlane
Het Australische Northlane is de eerste band van de dag die een vol uur mag spelen en al meteen is er geen twijfel waarom. Vanaf de eerste seconde gaat het dak eraf. Northlane brengt een energiek optreden en zanger Marcus Bridge is aanstekelijk enthousiast. Terwijl Marcus over het podium fladdert, duidelijk genietend van de lyrics die net zo hard terug gezongen worden als dat hij ze brengt, kolken er verschillende moshpits door de zaal en glijden de eerste crowdsurfers van vandaag over het publiek. Het is de eerste keer dat we tracks van hun, in 2022 uitgekomen, album Obsidian live kunnen horen. Op de setlist van vandaag is dit nieuwste album dan ook goed vertegenwoordigd. De (nog) meer elektronische sound die we op het album horen vertaald zich prima naar de liveshow. Clarity, Echo Chamber, Carbonized en Abomination zijn allen misschien nieuw, maar springen er wel meteen uit als hoogtepunten van de show. Er is naast de nieuwe tracks van Obsidian natuurlijk nog een klein beetje ruimte gelaten voor wat ouder werk, al beperkt dat zich voornamelijk tot een viertal nummers van voorloper Alien.
Voor de echte oldschool fans is daar nog wel Quantum Flux al heeft die laatste track een makeover gekregen zodat deze beter bij de de hedendaagse Northlane sound past. Het is een feest om Northlane weer aan het werk te zien. Ook als kwartet (bassist Brendon Padjasek vertrok in 2021) staat Northlane nog als een huis. Dit was duidelijk één van de beste optredens van Headbangers Parade!
Tesseract
Tesseract heeft misschien wel het moeilijkste slot van de dag. Het moeten opvolgen van de sets die we net hebben gehad van Sleep Token en Northlane en dan volgt daarop ook nog eens headliner Architects. Wat betreft het energieniveau kan je bij Tesseract wel spreken van een dipje. Ze kunnen de bonk energie die Northlane is gewoon niet evenaren. Normaal zou dit misschien wel het moment zijn om even naar buiten te stappen voor wat frisse lucht, nog maar eens proberen een frietje te scoren of even de blaas legen voor de grote finale straks begint. Maar als je dan één van de grote namen binnen het progressive metal/djent genre hebt, die ook nog eens een exclusieve Nederlandse show spelen, dan blijft iedereen natuurlijk gewoon hangen.
Wat dat betreft is het ook wel een compliment naar de programmeurs van Headbangers Parade toe dat de opbouw van de dag zo goed in elkaar steekt dat je eigenlijk niks wil missen. Tesseract trapt meteen goed af met het drieluik Concealing Fate, Part 1: Acceptance, Concealing Fate, Part 2: Deception en Concealing Fate, Part 3: The Impossible. Ook hier complimenteert het geweldige geluid in de zaal het strakke spel van de band.De tempowisselingen en de sterke gitaarriffs komen goed naar voren en zanger Daniel Tompkins is goed bij stem. De set van Tesseract bestaat vooral uit wat ouder materiaal en vooral fans van de albums Concealing Fate en Altered State komen vanavond goed aan hun trekken. De band sluit deze exclusieve show met nog een hoogtepuntje af, want Juno is wel een hele fijne afsluiter.
Architects Na een lange dag gevuld met een variatie aan indrukwekkende metalacts is het dan eindelijk zo ver. De headliner Architects is hier. Terwijl Do You Dream of Armageddon, de intro van het voorlaatste album For Those That Wish To Exist door de zaal klinkt en er op een videoscherm achter het podium sfeervolle beelden verschijnen, betreden de bandleden onder luid gejuich het podium. Met Dead Butterflies wordt de aftrap gegeven. Architects leveren vanaf de eerste seconde een brok energie. Het strakke spel van de band wordt geweldig geaccentueerd door een indrukwekkende lichtshow en bijpassende videobeelden bij elk nummer. We krijgen vandaag dan ook niet zomaar een show. Architects speelt op Headbangers Parade een extra lange set van maar liefst twee uur lang.
Twee uur biedt genoeg tijd om zowel recent als ouder werk te spelen. Het grootste deel van de set bestaat uit tracks van For Those That Wish To Exist en The Classic Symptoms Of A Broken Spirit, de twee jongste releases van de band. Classic Symptoms kwam afgelopen jaar uit, maar ook voor de voorloper is niet uitgebreid getourt vanwege de corona jaren. Omdat beide zulke sterke releases waren is het geweldig om zoveel van deze nieuwere nummers als Be Very Afraid, Deep Fake, Meteor, Discourse Is Dead en A New Moral Low Ground live te mogen horen. Afgewisseld met ouder werk als A Match Made In Heaven, Broken Cross en These Colours Don’t Run zodat ook de oldschool fans zich vertegenwoordigd voelen.
De sfeer zit er goed in en, afgezien van enkele praatjes van zanger Sam Carter, zit ook de vaart er goed in. In twee uur tijd krijgen we maar liefst 24 nummers voor onze kiezen.
Twee uur vol zingen zal ongetwijfeld een flinke tol op de stem van Sam eisen, gezien Architects vocals toch vooral uit screams bestaan. Wat later in de set wordt er wat gas terug genomen door middel van akoestische versies van een stukje Memento Mori en A Wasted Hymn. Burn Down My House wordt akoestisch ingezet en verandert daarna vloeiend weer in een full band experience. Burn Down My House is mede hierdoor één van de hoogtepunten van deze, toch al geweldige set van Architects.
Na Doomsday(nog zo’n hoogtepuntje) verlaat de band het podium om vrijwel meteen weer terug te komen voor de toegift. Met Nihilist, When We Were Young en Animals komt er een einde aan een lang optreden dat eigenlijk helemaal niet zo lang aanvoelt. Architects brengt entertainment ten top. Met hun retestrak spel, geweldige vocals, een dikke lichtshow en twee uur vol energie kunnen we wel zeggen dat Architects ons alles gegeven heeft. Wat een show!
Met deze eerste editie kunnen we ervan spreken dat Headbangers Parade flink indruk heeft weten te maken. Een hele vette line-up, een mooie buildup van de dag, zeer goed geluid zorgen ervoor dat we hopen dat Headbangers Parade een blijvertje is. Tot volgend jaar?
Alle foto's van Headbangers Parade check je hier. Zondag 15 januari 2023 (Mainstage, Den Bosch | Tekst: Jeroen Verel. Foto's: Jessica Santiago Lopez