top of page

Festivalverslag | 24HDL, dag 2


24 Hours of Deep Listening, het jaarlijkse festival van het Gentse platenlabel Consouling Sounds, is méér dan enkele een muziek tweedaagse en dat mocht ik afgelopen weekend voor het eerst aan den lijve ervaren. Naast de twaalf bands die je kon beleven in het Lakenmetershuis (Vrijdagmarkt), konden de bezoekers genieten van debatten, exposities, een heuse HacXathon en enkele VR-belevingen. Mag ik even zeggen dat er dus veel te beleven viel? Te veel zelfs voor deze jongen, al deed ik m'n best om zoveel mogelijk van de 'immersive technology, community and togetherness' in me op te nemen. Resultaat: dit beknopte verslag. Voornemen: het een pak gestructureerder aanpakken in 2022!


Voor mij was een zaterdag vertoeven op 24HDL (by Consouling Sounds) enkele uren puur genieten.

Eens je festivalbandje rond de arm, kon je genieten van een toffe goodiebox en gratis koffie in de Consouling store, aangeboden door de uiterst sympathieke Mike himself. Daarna ging het mooi opgewarmd richting het Landmetershuis waar de harde magie kon beginnen!

Bij het binnenkomen word je direct aangetrokken door de artistieke kunst van Le 7 oeil, die je vooral zal kennen van het mooie artwork dat hij al afgeleverd heeft voor onder andere Amenra en Neurosis.

Verder komen we merchandise stands tegen met vinyls en shirts van de verschillende bands. Daar zorgen de mannen van Pothamus meteen al voor een verrassing met hun nieuwe designs die duidelijk enthousiast onthaald werden door het grote publiek!


Ikzelf heb niet alle bands gezien vandaag, maar wat ik gezien heb heeft me toch wel weggeblazen!


Wolf Net als de dag voordien ging 24HDL rustig van start. Wolf Vanwymeersch brengt heerlijke alternatieve pop. De singer-songwriter maakt graag gebruik van elektronica en creëert prachtige sferen rond catchy melodieën en prachtige songstructuren. Live wordt de man bijgestaan door Stijn Vanmarsenille (Maya's Moving Castle, Future Old People Are Wizards, Elefant) and Roeland Vandemoortele (Too Tangled). Een zeer mooie opwarmer voor het geweld dat zou komen. (tekst: John Van de Mergel)

Mother

Eerste band voor mij vandaag was MOTHER, een sympathiek trio met een straffe plaat onder de arm die ze ook prachtig konden overbrengen. Toch heb ik het gevoel dat hun muziek ons live nog sterker zou bekoren met enkele visuals erbij, waardoor er een betere interactie met het publiek zou ontstaan. Blij deze band gezien te hebben en zeker waard om nog eens te bekijken in de toekomst!


Pothamus

Op naar de volgende band waar ik toch wel heel benieuwd naar was door alle positieve commentaren op hun live performances.

En ja hoor, POTHAMUS voldeed helemaal aan mijn verwachtingen! Prachtige visuals die je meenemen op hun reis, met drums die je hart sneller doen slaan, een ferme bas erbij en dan de blootvoetse gitarist Sam Coussens die het tripje afmaakt met zijn bijkomende zang. Deze band is op weg om nog vele harten te veroveren en ik ben daar heel graag getuige van!

Ural Umbo Mij helemaal onbekend, maar ik kreeg zo een 'Sum of R' gevoel bij deze performance en wat bleek? Ural Umbro zijn gewoon Reto Mäder, Marko Neuman en Jukka Rämänen ... dezelfde drie die de dag voordien nog het podium (en de eerste rijen in de zaal) onveilig maakten als ... Sum of R. Of sla ik hier de bal helemaal mis? Hypnotiserende drumw, dreigende synths en spookachtige zang alsof de heren regelrecht uit een horrorfilm zijn gestapt ... of er op z'n minst de soundtrack voor maken.


Ovtrenoir Tot slot voor mij was het uitkijken naar het machtige OVTRENOIR, die in 2020 hun krachtige debuutplaat Fields of Fire had afgevuurd! Hun soundcheck deed me al watertanden, maar dan kwamen de straffe visuals gepaard met stevige gitaren, ferme drumpartijen, krachtige zang en een bassiste die zich liet gelden in deze mannelijke bunker! Het was stormachtig deze herfstavond, zowel binnen als buiten,,door deze band. Het enthousiaste publiek deelde duidelijk mijn mening! Een stevige streling voor het oor en oog is OVTRENOIR!


Alkerdeel

De surprise act van dag twee was er eentje die het publiek met een ferme kopstoot naar huis stuurde. Al konden noch Caroline, noch ikzelf die muilpeer aan den lijve ondervinden, beide weten we goed waar Alkerdeel voor staat. Ik zag hen nog recent op Alcatraz en was redelijk onder de indruk. Gedaan met de finesse, gedaan met de nuances en als ik het goed voorheb, ook gedaan met de mooie achtergrondbeeldjes: deze kerels spuwen hun black doom metal uit met een intensiteit die een publiek achteruit doet deinzen, om dan zwaar te gaan moshen. Al zal dat laatste er die avond niet van gekomen zijn. Met dank aan Michelle Geerardyn voor de zeer toepasselijke shots!


zaterdag 2 oktober, Lakenmetershuis (Gent) | Foto's: John Van de Mergel, Tekst: Caroline Delobel (behoudens anders vermeld) Consouling sounds heeft ferme groepen onder de arm en dat weten ze heel goed! Dit evenement laat een warm en stevig gevoel na, eentje dat je met veel plezier opnieuw wilt beleven! Op naar de editie 2022 dus.


bottom of page