top of page

Corona & de muziekwereld - Stefan Nijssen

Een maand nadat deze coronacrisis is gestart, begon ik mij af te vragen hoe iedereen hier in de muziekwereld daarmee omgaat en hoe dit hun beïnvloedt op hun werk. Naar aanleiding van deze vraag heb ik 6 kleine interviews gedaan met verschillende mensen in de muziekwereld. In de eerste helft van juni ben ik begonnen met deze interviews.


Mijn 5e interview was met Stefan Nijssen. Stefan is muzikant, onder andere van de band Minsekinder. Hij heeft een opnamestudio waarin hij allerlei producties maakt en daarnaast is hij ook houthakker. Zijn baan als houthakker heeft hij de laatste jaren gecombineerd met kinderen uit de jeugdzorg.

Verder geeft hij normaal gesproken ook nog workshops Braziliaanse percussie in scholen en instellingen.


Hoe heeft deze coronacrisis jou en jouw werk beïnvloed? ‘Qua werk was ik in de eerste week van de lockdown gelijk een heel aantal projecten kwijt. Bijvoorbeeld opnames in de studio. Ik zou een plaat gaan maken met een bandje, en dit werd gecanceld. Al mijn workshops, al mijn optredens en wat schoolprojecten die ik aan het doen was, werden gecanceld. Dit waren projecten die 3 maanden liepen en er was geen enkel zicht op hoe dat alles zich zou ontwikkelen. Dan zit je dus van de ene op de andere dag helemaal zonder werk. De scholen gingen dicht en ook het werk wat ik daarmee had, viel ook weg. Dan ga je dus maar wat anders doen. Op zich kan het ook een hele goede uitwerking hebben. Als je dan een beetje je hele toko opgeruimd hebt, is dat natuurlijk ook wel eens fijn. Dan heb je toch meer tijd om je met dingen bezig te houden die niet per se geld opleveren, maar die nu wel aan bod komen. Ik heb bijvoorbeeld heel wat dingen van hout gemaakt waar ik normaal niet echt de tijd voor heb. Daar kun je je dan heerlijk in verdiepen. Ik heb ook de software en hardware in mijn studio eens goed onder handen genomen. Daarnaast blijft er bijvoorbeeld ook eens de tijd om je te verdiepen in wat vakliteratuur. Je kunt natuurlijk wel voor jezelf blijven spelen. Ik heb de eerste 3 à 4 weken de conga’s en trompet niet aan geraakt. Het was wel leuk om eens vanaf een nulpunt te beginnen. Dan kun je het accent weer eens fijn leggen op je sound en techniek. Allerlei basic dingen die er normaal wel eens een beetje bij inschieten. Dus het heeft zeker zijn voordelen.’


Denk jij dat alles weer normaal wordt zoals het was of denk je dat er grote veranderingen op til zijn op lange en korte termijn?

‘Ik hoop van niet. Ik hoop dat deze hele crisis een beetje een her-ijkingspunt is waarbij dingen toch opgelost gaan worden. Doordat mensen meer thuis werken, zie je dat er wat minder verkeer op de weg is. Ik denk dat dat een heel goed punt is. Ook op de scholen hebben ze van alles noodgedwongen geleerd waarvan ik denk dat een aantal dingen wel zullen blijven. Voor 15 euro naar Barcelona vliegen, dat leek me sowieso al eigenlijk helemaal niet goed. Hopelijk gaan ze wat dat betreft ook een beetje indammen. Dat altijd meer en meer en meer geld, goedkoper, goedkope rotzooi uit China importeren met enorme vervuilende schepen en zo. Ik hoop dat dat nu ook een goede impuls krijgt.

Qua muziek en cultuur hoop ik in ieder geval dat men heel snel snapt dat er buiten weinig aan de hand is. Dus ik hoop dat dat 1,5-meter gedoe buiten in ieder geval afgeschaft gaat worden. Zodat we toch weer een beetje aan de gang kunnen. Nu is het nog mooi weer en kan het nog even. Ik begrijp best dat iedereen in maart nog een beetje aan het gissen was en dat je ook als verantwoordelijke besluitvormer niet zomaar allerlei risico’s kunt nemen. Dat ze de eerste maanden wat dat betreft een aantal inschattingsfouten hebben gemaakt, vind ik ook prima, want je zou het zelf maar eens even moeten zeggen daar. Alleen hoop ik dat ze nu toch wat meer gaan leren uit ervaringen van andere mensen in het buitenland bijvoorbeeld en dat ze die kennis een klein beetje combineren. En dan moet je niet schromen om toe te geven dat je sommige dingen misschien toch een beetje verkeerd hebt ingeschat en zeggen vanaf nu kunnen bepaalde dingen weer wel. Dat zou goed nieuws zijn.’


Is er nog iets wat je wil meegeven aan de mensen?

‘Wat ik ook hoop, is dat niet iedere muzikant zich voor een appel en een ei gaat aanbieden. Ik snap dat iedereen heeft thuisgezeten en het ontzettend gemist heeft, dat is bij mij ook. Maar aan de andere kant moet je je beroep wel serieus nemen. Er zijn al genoeg mensen die jouw beroep niet serieus nemen, dus ik vind dat je dat zelf zeker wel moet doen. En kijk, er zullen optredens komen waarbij de opdrachtgever minder gaat verdienen, omdat die minder mensen kan hebben. En dat lijkt me helemaal geen probleem om daar een of andere deal mee te maken. Maar je hoort toch ook wel van een hoop muzikanten die voor een kratje bier en een reiskostenvergoeding al willen spelen. Als dat de komende maanden gaat gebeuren, zullen er helaas heel veel mensen hier later last van ondervinden. Dus ik hoop dat iedereen dit wel serieus blijft nemen.’Minsekinder Website / Facebook


Disclaimer Dit interview vond plaats op 24 juni 2020, de informatie die we nu hebben, hadden we toen nog niet en sommige dingen kunnen dus achterhaald zijn.
Comentários


bottom of page