top of page

Corona in de muziekwereld - Sebastiaan Valks

Een maand nadat deze coronacrisis is gestart, begon ik mij af te vragen hoe iedereen hier in de muziekwereld daarmee omgaat en hoe dit hun beïnvloedt op hun werk. Naar aanleiding van deze vraag heb ik 6 kleine interviews gedaan met verschillende mensen in de muziekwereld. In de eerste helft van juni ben ik begonnen met deze interviews.

Mijn laatste interview was met Sebastiaan Valks. Sebastiaan is booking agent voor een aantal heavy acts uit Nederland zoals: 2 Years, The Evolutionist & VAIN LOUIE. Verder is hij zzp-er & stagemanager. Waar hij het meeste mee bezig was voor de coronacrisis was het werk als stagemanager. Dus liveproducties begeleiden en ervoor zorgen dat alles volgens planning loopt. En natuurlijk het werk als booking agent.

Welke impact heeft de coronacrisis op jou en op jouw werk?

‘Het is best wel taai geweest want er zijn natuurlijk geen shows en ik ben niet in dienst bij een baas dus ik werk alleen maar op opdracht. Poppodia hebben mij natuurlijk nu niet nodig want er zijn geen liveproducties geweest. Nu zijn ze zodanig klein met zo weinig budget dat ze natuurlijk als eerste gaan besparen of externe stagemanagers. Dus ik heb eigenlijk niet kunnen werken. En boekingen zijn allemaal verschoven naar volgend jaar of afgezegd.’


Hoe ga je nu dan om met je werk in deze coronacrisis? Zijn er nog dingen die je wel kunt doen of staat echt alles stil nu? ‘Ik werk wel aan planningen voor releases die we hebben voorzien voor volgend jaar. Daarbij komt dan nog het verplaatsen van shows. Het is eigenlijk extreem vooruitwerken nu. Daarnaast ben ik promo gaan aanbieden voor bands die bijvoorbeeld singles releasen en daarbij dit naar perslijsten mailen. Het is dus een beetje aanpassen en kijken wat je nog wel kunt doen.’En denk jij dat alles weer teruggaat naar hoe het was of zullen er grote veranderingen blijven op korte en lange termijn? ‘Dat vind ik heel erg lastig in te schatten. Ik denk dat de 1,5-meterregel uiteindelijk afgeschaft zal worden. Er blijkt erg veel weerstand te zijn tegen die regel en het wordt wel steeds verder versoepeld. Dus ik hoop dat die uiteindelijk verdwijnt en dat we weer gewoon een concert kunnen beleven zoals we dat altijd hebben kunnen doen. Toch denk ik dat dat niet in september zal zijn, wanneer evenementen officieel weer mogen. Ik ben bang dat dat echt pas volgend jaar wordt. Maar we hopen natuurlijk altijd dat het snel weer normaal gaat worden.’’


Is er nog iets wat je wil meegeven aan de mensen?

‘Het is zeer verleidelijk om te protesteren tegen de regels en dat vind ik ook terecht. Ik vind dan ook dat je zeker je stem daarin kan laten horen, maar hou je alsjeblieft gewoon aan de gestelde regels en geef niemand een excuus of een reden om dit op een manier te verlengen. Want heel plat gezegd is dit gewoon kut, maar we gaan er niet vanaf komen door het te negeren. Probeer je gewoon zoveel mogelijk aan de regels te houden en doe wat je kan, wat binnen de regels valt. Doe bijvoorbeeld lekker een concertje ergens buiten bij een kroeg of probeer het met een livestream. Zorg gewoon dat je lekker artistiek bezig kan blijven en probeer er ook wel een beetje aan te verdienen. Maar ga geen illegale concerten organiseren, want dat schiet niet op.

Vain Louie: Facbook / Instagram 2 YEARS: Facebook / Instagram The Evolutionist: Facebook / InstagramDisclaimer

Dit interview vond plaats op 25 juni 2020, de informatie die we nu hebben, hadden we toen nog niet en sommige dingen kunnen dus achterhaald zijn.


bottom of page