top of page

Corona & de muziekwereld - Ilah van der Haas

Een maand nadat deze Coronacrisis is gestart, begon ik mij af te vragen hoe iedereen in de muziekwereld hiermee omgaat en hoe dit hun beïnvloedt op hun werk. Naar aanleiding van deze vraag heb ik 6 kleine interviews gedaan met verschillende mensen in de muziekwereld. In de eerste helft van juni ben ik begonnen met deze interviews.


Mijn 4e interview was met Ilah van der Haas. Ilah is 28 jaar, woont in Amsterdam en is zangeres bij twee bands: 2 Years en Mayleaf. Daarnaast heeft ze een baan als Junior Ecologisch Adviseur.

Wat is de impact van deze coronacrisis op jou en op je werk? ‘Nou, dat zal ik eens vertellen. Voor corona was ik net klaar met mijn opleiding en werd dus gekort op mijn studenten-OV en studiebeurs. Ik had ineens geen geld meer, want ik had nog geen baan omdat ik net afgestudeerd was. Met de bands konden we niet optreden, dus dat leverde ook geen inkomen op. Met 2 Years zijn we nu echt een bedrijfje dat ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. Inkomsten halen we daar nooit echt uit. We stoppen er geld in iedere maand en kopen daar T-shirts van, of we huren een bus. Ik had even geen inkomen meer en tijdelijk werk was ook niet mogelijk, omdat alle horeca gesloten was door corona. Optredens konden ook niet meer. Ik ben toen gaan solliciteren voor banen die aansluiten bij mijn vakgebied en één heeft gereageerd. Op het nippertje heb ik toen gelukkig een baan gefikst.’ ‘Qua bands proberen we online wat dingen te releasen met Mayleaf en met 2 Years. Mayleaf heeft nu een label dat dingen plugt bij de radio en daar gaat het echt wel goed mee. 2 Years probeert om de zoveel tijd een nummer te releasen, maar dan zonder video, want dat kunnen we nu niet echt opnemen. We blijven wel bezig, maar qua optreden zit het nu gewoon een beetje on the low.’

Zijn er nog andere dingen die jullie doen behalve nummers releasen? ‘Nee, nauwelijks eigenlijk. Het is allemaal een beetje op een laag pitje gegaan. Met 2 Years zagen we elkaar normaal gesproken wekelijks, maar dat is helemaal versoepeld nu. Ik probeer die tijd wel te gebruiken om lyrics te schrijven, maar het was zo’n rare periode dat zelfs dat een beetje aan me is voorbijgegaan. Aan de ene kant denk ik dat het jammer is dat ik er niet meer tijd heb kunnen insteken. Aan de andere kant komt er nu wel weer heel veel inspiratie opzetten. Alles komt nu langzaam weer een beetje op gang. Verder hebben we eigenlijk geen extra dingen gedaan.ʼ ‘Het fijne is wel dat Popronde nog in the picture is geweest en dat mensen ons nog hbben gevraagd voor interviews. Daarnaast worden we nog op de KINK radio gespeeld. Het blijft natuurlijk wel leuk dat andere instanties nog steeds bereid zijn om bands een kans te geven om gehoord te worden, niettegenstaande er verder niets gebeurt. Dat vind ik wel cool. Een ander voorbeeld is “The Isolation Sessions” in de Effenaar. Dat is een van de opties die we aan het overwegen zijn. Daaraan meedoen lijkt me echt superleuk. En veel van die radiostations die hun best doen om afspeellijsten te maken.’

Denk jij dat het uiteindelijk weer allemaal wordt hoe het was of zijn er grote veranderingen op til op korte en lange termijn? ‘Ik denk sowieso dat deze sh*t, als ik redeneer vanuit mijn biologie-perspectief, nog wel een jaar of twee gaat duren. Ik denk minimaal 1, misschien 2 jaar. Ik denk dat het misschien niet helemaal weer wordt zoals het nu is, maar dat het langzamerhand wel zal versoepelen. Ik denk dat we echt wel een tweede golf kunnen verwachten. Het was ook in zekere zin gewoon wachten totdat iets als dit zou gaan gebeuren. Sommige virussen zijn van dier op mens overdraagbaar; er hoeft er maar één te zijn die toevallig die mutatie ondergaat. Dat kan bijna overal gebeuren waar mens en dier samenleven. Het was een kwestie van tijd. Ik denk dat corona heel erg opgeblazen is nu, omdat we in een online tijdperk leven waarin de besmetting zo snel is gedocumenteerd. Daarnaast is de luchtvaart ook met een explosieve snelheid gegroeid. Vroeger gebeurde er iets aan de andere kant van de wereld en hoorde je dat pas een paar maanden later hier.’ ‘Het nieuwe normaal vind ik onzin; er komt geen vaccin de komende tijd, want er zijn al 300+ verschillende versies van virusstrings gedocumenteerd. Het is heel moeilijk om een vaccin te maken dat werkt op al deze varianten. Dat zal veel tijd vergen. Is het geen corona, dan is het straks wel weer een andere vorm van een bacterie of virus die uitgroeit tot pandemie. Als je het krijgt, dan krijg je het. Dit is gewoon zo de komende 2 jaar en dat gaat niet veranderen. Het is natuurlijk goed dat iedereen zich nu wel meer bezighoudt met handen desinfecteren en mondkapjes dragen. Aan de 1,5-meterregel op evenementen, vooral in de open lucht, twijfel ik. Het wiel moet blijven draaien; ziek worden we toch allemaal wel in die 2 jaar. Je moet uiteindelijk immuniteit opbouwen, of dit nu met een vaccin is of niet. De enige mensen waar we wel voorzichtig mee moeten zijn, is de risicogroep. Jezelf beschermen en je houden aan de regels gaat niet alleen over jezelf, maar vooral over het minimaliseren van verspreiding en de kans dat de risicogroep wordt geïnfecteerd.’

En hoelang denk je dat het gaat duren voordat we echt weer concerten en festivals hebben? ‘Ja, dat vind ik lastig om te zeggen. Het is gewoon crazy om nog steeds te moeten beseffen dat we gewoon helemaal geen festivals hebben dit hele jaar. Dit is echt heel erg raar en nog nooit gebeurd volgens mij. Ik denk dat uiteindelijk de molen wel weer moet gaan draaien. Ik kan me niet voorstellen dat het land overeind blijft als er zo weinig evenementen kunnen plaatsvinden en er zo weinig toeristen zijn. Kijk, dat er geen luchtvaart is dat snap ik, maar dat er hier geen evenementen plaatsvinden in de openlucht snap ik niet. Terrassen zijn wel open, maar een openluchtconcert mag niet: wat is het verschil?’

Is er nog iets wat je wil meegeven aan de mensen? ‘Denk na voor jezelf. Stop met het klakkeloos delen van nieuws zonder dat je weet wat erachter zit. Check de bron. Blijf doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Bovenal: blijf gezond!’Disclaimer

Dit interview vond plaats op 16 juni 2020, de informatie die we nu hebben hadden we toen nog niet en sommige dingen kunnen dus achterhaald zijn.


Comments


bottom of page