top of page

Concertverslag | Wiegedood + Haemers, Ancienne Belgique

Hopelijk is dit een van de laatste in het rijtje 'verplaatste concerten' (covid, weet je wel) dat ik dit jaar meemaak. Maar goed, de uitgestelde releaseshow van een album dat bijna een jaar uit is, gaat vanavond door in de AB! Uitverkocht!Net als tijdens de releaseshows in het voorjaar van dit jaar mocht de Gentse band Haemers de spits afbijten. Reken maar dat ze dit op hun eigenwijze, furieuze manier hebben gedaan! Zelfs een gesprongen snaar haalde de vaart er niet uit. Haemers is de politieke hardcore punkband die België zo broodnodig heeft. Kritiek op de maatschappij, kritiek op de mens, zonder belerend te willen zijn. Gewoon zeggen waar het op staat en dat we dringend eens uit onze sloffen moeten schieten. Ze lasten ook dit keer een moment in dat werd opgedragen aan Olav, de overleden frontman van Crucified, die erg gemist wordt. Haemers kwam, zag en overwon en liet net nog genoeg van de AB Club over ... om verder te worden afgebroken door Wiegedood.Voor wie Wiegedood de afgelopen maanden aan het werk zag, zal de playlist van deze avond niets nieuws onder de zon zijn geweest. Met het verschil dat ze vanavond Doodskalm speelden. En oh wat deed het goed om dat nummer nog eens live te horen. Het grootste deel van de set bestond uit 8 nummers van hun recentste langspeler en net zoals op de plaat begon de band verscheurend met FN SCAR 16. Een nummer dat ik nooit beu zal worden, gewoon omdat het zo indrukwekkend luid is. Een pletwals die maar blijft voor- en achteruitrijden. Net wanneer je denkt weer te kunnen opstaan, hopla, nog een ritje onder de pletwals. En dan moet je niet denken dat de hulpdiensten op tijd zullen zijn om je te redden. Nee, nee, de machine van Wiegedood blijft ongenaakbaar voortrazen.


Wiegedood heeft zich op enkele jaren een uniek geluid aangemeten. We mogen als Belgen best trots zijn om zo een exportproduct in huis te hebben. Uitverkochte shows en een toegewijde fanbase versterken dat alleen maar.


Now Will Always Be. De band zegt het zelf.(de foto's bij dit artikel zijn van de releaseshow in De Vooruit, Gent van eerder dit jaar)


Dinsdag 27 september 2022, AB Club (Brussel, BE) | Foto's: Creeping Mac Kroki , Tekst: Andy Decroos

bottom of page