top of page

Concertverslag | Watain + Abbath, 013 (Tilburg)


Black metal minnend Nederland kwam 29 september tezamen in Tilburg. Daar stonden twee grootheden op het podium: Watain en Abbath. Zij werden voorafgegaan door Bølzer en Tribulation. Kortom, een waar black metal festivalletje.


Bij een line-up als deze, kun je er natuurlijk vanuit gaan dat het vroeg begint. Inderdaad: om 18.30 uur staat de eerste act op het programma. Als je dan vanuit Nijmegen naar Tilburg moet, zit je midden in de spits en rij je anderhalf uur over een stuk waarover je normaliter iets meer dan drie kwartier doet. Tot zover de frustratie. Hoe waren de optredens? Heerlijk!


Bølzer

Het spits wordt, zoals gezegd, om 18.30 uur afgebeten door het Zwitserse duo Bølzer. Ze maken een tot de verbeelding sprekende hoeveelheid herrie. Ze doen in elk geval niet onder voor de andere, ‘meerkoppiger’ acts van vanavond. Ze bestaan al een jaar of tien en brengen, gemiddeld, een keer per twee jaar iets nieuws uit; eigenlijk altijd korte ep’s. Uitzondering op deze regel is Hero, het album dat ze zo’n zes jaar geleden uitkwam. Het optreden vanavond staat echter grotendeels in het kader van het oudere werk. Zo passeren onder andere Roman Acupuncture en Zeus - Seducer of Hearts de revue, evenals twee nummers van de ep Aura uit 2013.

Tribulation

Na een korte pauze waarin op het podium verschillende wisselingen plaatshebben, is het de beurt aan Tribulation. Althans, na een, in vergelijking met de set die gespeeld wordt, belachelijk lang intro – waarin de weeïge geur van wierook de zaal vult – komen de vier leden het podium op. Wat direct opvalt is dat deze band een beetje vreemde eend in de bijt is, vanavond. Hun muziek is weliswaar te karakteriseren als behoorlijk death metal, maar het schurkt aardig tegen rock-‘n-roll aan, zoals bij Nightbound. Soms, bijvoorbeeld tijdens Leviathans, neigt het zelfs een beetje poppy te worden. De rol van drummer Leander moet hier echter wel weer worden geprezen. Evenals het samenspel van de mannen tijdens het hardste nummer van deze vooravond, Strange Gateway Beckon. Vooral het outro van de set klinkt erg melodieus en strak.


Abbath

Dan is het echter eindelijk tijd voor een van de bekendste bad boys van de black metal: Abbath. Deze karakteristieke figuur, met zijn kenmerkende face paint in de vorm van een zandloper, draait al heel wat jaartjes mee in het zwarte genre. Bekend werd hij natuurlijk als zanger en gitarist van de Noorse black metalband Immortal. En dat Olve Eikemo, want zo heet Abbath echt, daar aardig wat van zijn populariteit aan te danken heeft, blijkt vanavond wel. Bijna de helft van de set van vanavond bestaat uit covers van Immortal. Met veel overgave zingt het publiek mee bij knallers als One By One, die trouwens gespeeld wordt omdat daarom uit het publiek wordt geroepen, maar ook knallers als Tyrants en Withstand the Fall of Time worden met gejuich ontvangen.

Afgelopen maart heeft Abbath een nieuw album gepresenteerd, Dread Reaver. Je zou verwachten dat een optreden in de daarop volgende tour, in het licht van zo’n album zou staan. Dat blijkt echter niet het geval. Zoals al aangeven, bestaat de helft van de set vanavond uit covers, maar Dread Reaver komt nauwelijks aan bod. Alleen het titelnummer wordt gespeeld én Acid Haze, één van de parels van het album. Petje af dat de ze dit live net zo snel weten te spelen als op het album. Überhaupt hulde voor deze band, waarbij je eigenlijk toch eerlijk moet zijn en aangeven dat zij de reden zijn dat Abbath zelf staat als een huis.


Watain

Het laatste optreden van de avond is er een voor in de boekjes. Daar waar het Zweedse Watain sowieso al bekend staat om de uitgebreide show bij hun optreden, wordt er vanavond nog eens extra uitgepakt. Uiteraard voert zanger Erik Danielsson nog steeds zijn satanistische rituelen uit, maar de hoeveelheid vuur die gaandeweg het optreden steeds meer wordt, geeft een warmte af die tot achterin de zaal van 013 te voelen is.


De show is, zoals gebruikelijk, zodanig indrukwekkend, dat je haast zou vergeten dat we te maken hebben met één van de meest toonaangevende black metalbands. In april van dit jaar zijn de mannen gekomen met een nieuw album dat internationaal heel goed is ontvangen: The Agony & Ecstacy of Watain. Vanavond worden we getrakteerd op een show waarbij maar liefst vier nummers van dat album live worden gebracht. De mannen openen al met Ecstasies in Night Infinite, maar ook The Howling en Before the Cataclysm staan op de rol. Zelfs het erg toegankelijke Serimosa wordt gespeeld. Hoogtepunt ligt echter nabij het einde, als Nuclear Alchemy wordt ingezet. De snelheid en agressie die hierin worden gestopt door Danielsson en zijn mannen, is weergaloos. Een waardige (bijna) afsluiter van een lange black metalavond in Tilburg.
bottom of page