top of page

Concertverslag | The Amity Affliction, Kavka Zappa

Mijn eerste show van het jaar is een feit! Afgelopen vrijdag zakte ik vol enthousiasme af naar de Kavka Zappa in Antwerpen. Naar één van mijn geliefde zalen, camera mee, en jawel, The Amity Affliction voor de 12e keer aan het werk gaan zien. De show verkocht een dikke week op voorhand uit. Enkele dagen voor het zover was, werden er echter nog enkele tickets de wereld in gegooid. Voor zij die bekend zijn met de Kavka Zappa: yes, zaaluitbreiding! Niet mijn favoriete opzet wanneer het podium rechts staat in plaats van recht voor de ingang (die verdomde palen, if you know, you know), maar oké, the more the merrier, zoals ze zeggen!


SeeYouSpaceCowboy

Om 19u werd de avond ingezet met SeeYouSpaceCowboy. Voor mezelf een onbekende groep en het leek erop dat het merendeel van de zaal in hetzelfde schuitje zat. Hoewel de groep zich volledig overgaf aan de show, werd het publiek niet perse warm. Ik had ook het gevoel dat deze support niet helemaal thuis hoorde in de line up van deze avond. De minste act van de avond, helaas.


Gideon

Lang moesten we niet wachten op Gideon. Om iets voor 20u werd de band onder applaus onthaald. Een band uit Alabama, en dat zal je niet ontgaan zijn als je zanger Daniel McWhorter zag opkomen met zijn cowboy kledij en geweldige hoed. Het werd al meteen vrij duidelijk dat deze groep iets meer aanhang in het publiek had. McWhorter moest even aandringen om een moshpit los te krijgen, maar gelukkig kwam dat aardig snel in orde.


In een set die voorbij vloog passeerden de bekendste songs van deze Amerikaanse groep de revue: Bite Down vatte hun show aan, gevolgd door het geliefde Cursed. Ook de allernieuwste More Power More Pain kon natuurlijk niet ontbreken. Met de nodige ambiance verliep ook de rest van Gideon's set heerlijk en na No Love/No One zat het er alweer op. Met de belofte dit jaar nog terug te komen verlaat de groep het podium opnieuw.


Fit For A King

Je zou het haast vergeten dat The Amity Affliction de headliner van de avond was... Jawel hoor, Fit For A King maakte er tijdens hun set een heus feestje van. Dat er nogal wat fans naar Antwerpen waren afgezakt vrijdag om deze mannen aan het werk te zien werd razendsnel duidelijk. Met bijna 900k luisteraars per maand op Spotify hoeft dit ook niet te verbazen.


De Amerikaanse metalcore band sloeg in als een bom en het publiek ging helemaal op in de sfeer. Startend met de titel song van hun nieuwste plaat, The Hell We Create, weet de groep de zaal volledig in te palmen. Met afwisselingen van songs van hun geliefde albums speelt de groep vlotjes een dik half uur vol. En dat had gerust nog wat langer mogen duren. Aan energie zowel op het podium als in het publiek geen gebrek. De meeste mensen in de zaal zullen reeds fan zijn geweest van deze metalcore band. En zij die dat nog niet waren, zijn dat sinds vrijdag zeker en vast!


The Amity Affliction

Na een geslaagde set van Fit For A King moest headliner The Amity Affliction nog komen. Dat beloofde alvast! Wie al eerder naar een show van hen ging, weet waar zich aan te verwachten: een standaard show zonder teveel geleuter maar met de nodige energie. En ook afgelopen vrijdag is dat precies hoe de avond in zijn werk ging.


The Amity Affliction verrast niet echt meer als het op hun live optredens aankomt. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet van kan genieten. Met één van hun grootste hits Pittsburgh werd de toon gezet. Wat volgde waren vooral songs van hun recentere albums en EP zoals All My Friends Are Dead, Like Love, Show Me Your God en Death Is All Around. Hoewel alle songs wel in de smaak vallen, valt het toch op dat Don't Lean On Me, Chasings Ghosts en Death's Hand, de 'eerste' afsluiter van de avond, het meest in de smaak vallen. Het verbaasde me dan ook toen de encore Soak Me In Bleach werd. Een encore die er na matig geschreeuw en geklap kwam, trouwens. Het leek er tevens op dat de zaal al ietsje leger was gelopen tegen dat The Amity Affliction hun laatste (twee) songs speelde. Misschien dat toch een stuk van het publiek enkel voor de voorprogramma's kwam, me dunkt.


Hoe dan ook een geslaagde avond met een degelijke line up. Wie The Amity Affliction graag nog eens aan het werk ziet dit jaar, kan alvast kaartjes kopen voor Jera On Air in juni want ook daar zijn ze van de partij!

Setlist The Amity Affliction

 1. Pittsburgh

 2. All My Friends Are Dead

 3. Like Love

 4. Drag the Lake

 5. Death Is All Around

 6. Shine On

 7. All Fucked Up

 8. Ivy (Doomsday)

 9. Show Me Your God

 10. Don't Lean on Me

 11. Chasing Ghosts

 12. I Bring the Weather With Me

 13. Death's Hand

 14. Soak Me In Bleach

 

Vrijdag 20 januari 2023, Kavka Zappa (Antwerpen, BE) | Foto's & tekst: Maui Vindevogel


bottom of page