top of page

Concertverslag | Simple Plan - De Roma

't Is bijna niet te geloven maar ik was nog nooit in De Roma geweest. Daar kwam gisteren eindelijk verandering in en wow, wat een pracht van een zaal! Ik was er natuurlijk niet zomaar: Simple Plan speelde er een uitverkochte show! Dat deden ze samen met State Champs en Mayday Parade.


Nog voor één van deze drie het podium betrad, gaf AIR YEL, die we kennen als één van de crew van Simple Plan, een kort optreden geven. Helaas begon ze al vijf minuten na opening van de deuren dus de zaal bleef nog vrij leeg. Ze combineerde enkele covers met eigen songs maar het sloeg allemaal niet zo aan. Aan enthousiasme van AIR YEL zeker geen gebrek, zelf met een been dat in het verband zat. Ze huppelde vrolijk van de ene kant van het podium naar de andere. Er waren enkele fans in het publiek maar over algemeen schoot haar set toch iets te kort.


Na een pauze van jawel, slechts vijf minuten, was het tijd voor de volgende act: State Champs. We krijgen deze jongens niet vaak te zien in Europa. De laatste keer dat ze in België waren moet 2018 met hun Living Proof tour zijn geweest. Dat was helaas ook een beetje aan het publiek te zien: naast een kleine harde kern fans, die verspreid waren doorheen het publiek, was er niet héél veel beweging te bespeuren. Een kleine gezellige mosh en een mislukte crowdsurf poging gaven wel sfeer maar geef mij toch maar een State Champs headline tour want de groep heeft een stuk meer in zijn mars! Hun set bestond vooral uit liedjes van hun laatste twee albums, Kings of the New Age en Living Proof. Hoewel deze wel aanslaan, is het duidelijk dat het oude werk nog altijd op de meeste appreciatie kan rekenen. Het is bij All You Are Is History, Elevated en Secrets dat de energie een hoogtepunt bereikt. Fingers crossed dat ze binnenkort met een nieuw album en bijhorende Europese headline tour komen.Een groep die nóg minder naar Europa komt, is Mayday Parade. De laatste keer dateert alweer van 2016 (!) geleden. Ook hier zag je weer dat deze groep niet immens populair is in België. Startend met Oh Well, Oh Well geven ze meteen het beste van zichzelf maar het publiek in de zaal meekrijgen is een hele opdracht. Ook hier spotten we enkele fans maar het is duidelijk dat dit niet de band is waarvoor mensen kwamen. Lieten ze dit aan hun hart komen? Zeker niet. Frontman Derek Sanders en co. stonden met grote glimlachen op het podium gedurende hun hele set. Wat ik zo fijn vind aan deze groep is dat je gewoon kan zien dat deze jongens met zoveel plezier en dankbaarheid hun shows spelen. Ook dit werd een leuke set, die ze afsloten met hun grootste hit Jamie All Over, waarbij er toch wat meer beweging te merken was. Laten we hopen dat ze toch snel eens terug komen met een headline tour!Om 21u45 gingen de lichten uit en begon de themesong van Star Wars te spelen. Het teken dat Simple Plan aan de beurt was dus! Opener I'd Do Anything was meteen een schot in de roos. Je merkt meteen dat de oudere muziek van Simple Plan een plaatsje in het hart van het publiek heeft. Zeker tijdens Your Love Is A Lie, toch één van de songs die indertijd mede voor de populariteit van de band hebben gezorgd, is de nostalgie alomtegenwoordig. Dat werd natuurlijk vlot gevolgd door songs als Addicted en Welcome To My Life.


Tijdens Summer Paradise wordt het publiek naar goede gewoonte opnieuw ondergedompeld in grote strandballen. Helaas verdwijnen die vrij snel door gretige fans die koste wat het kost zo'n strandwil willen meenemen naar huis als souvenir. Na Take My Hand is het tijd voor een rustig momentje met Astronaut om het daarna weer op te krikken met een nieuwere song, Million Pictures Of You. Het (pre-encore) einde van de set wordt ingezet met een mix van typische poppunk liedjes die iedereen natuurlijk kent. All Star gaat over in Sk8ter boi om dan af te sluiten met, hoe kan het ook anders, Mr. Brightside van de Killers. En of dit aansloeg bij het publiek. De hele zaal was in beweging. Ik vind het een beetje bizar dat een compilatie van andermans liedjes eigenlijk één van dé hoogtepunten van het concert werd.
Voor What's New Scooby Doo? kregen we enkel Scooby Doo's op het podium en tijdens Where I Belong komen de zangers van State Champs en Mayday Parade Pierre even helpen. Toevallig twee Dereks. En ze maken er allebei het beste van. Zeker een leuk moment! De encore wordt ingezet met AIR YEL die even terugkomt om Jet Lag te zingen met de band. Daarna is het tijd voor een compilatie maar dit keer met eigen nummers. We krijgen de eerste stukjes van Crazy, Perfect World en Save You te horen om af te sluiten met een langer stuk This Song Saved My Life. En ook dan is het nog niet gedaan! Voor I'm Just A Kid wisselen Pierre en Chuck (drummer) even van plaats. As usual gaat Chuck even het publiek in als crowdsurfer. Het is dan Ryan van State Champs die de vocals even overneemt. Een leuke toevoeging aan de set. Aan het einde van de encore wordt er nog even gekozen voor een akoestische versie van Untitled, om dan af te sluiten in volle glorie met Perfect.


Simple Plan weet nog steeds perfect hoe ze een geslaagde show moeten neerzetten, dat bewezen ze gisteren nog maar eens. Wie ze al eerder aan het werk zag, beseft echter ook wel dat dit een pure copy paste is van wat altijd doen. Van de bewegingen die ze maken, tot de momenten waarop er gezwaaid moeten worden en de dingen die ze zeggen: het is allemaal altijd krák hetzelfde. Net een toneeltje dat wordt opgevoerd eigenlijk. Veel verrassing of originaliteit is er dus niet meer te vinden in hun optredens, maar misschien hoeft dat ook niet want energie en enthousiasme van het publiek krijgen ze sowieso altijd!


 

Woensdag 7 februari 2024 (De Roma, Antwerpen) | Tekst: Maui Vindevogel, Foto's: Debbie Parkbottom of page