top of page

Concertverslag | Luka Bloom, Minard


Ierse singer-songwriter Luka Bloom heeft de laatste dertig jaar een aardige fanbase opgebouwd in zowel België als Nederland. Gewapend met enkel zijn akoestische gitaren en zijn krachtige stem, weet hij als geen ander het publiek in te pakken en een gevoelige snaar te raken. Zelf had ik deze kleine legende nog nooit aan het werk gezien, maar dankzij mijn mama, grote fan van Luka Bloom, was ik reeds een beetje bekend met zijn doen en laten. Waarom dan niet eens binnenspringen in de Minard en een avondje Bloom meepikken? Zo gezegd zo gedaan.


Woensdag 3 november werd een dag van veel nieuwigheden. Eerste keer Luka Bloom aan het werk zien, maar ook voor het eerst de klein maar fijne Minard betreden in mijn thuisbasis Gent. Wat een pracht van een gebouw is me dit! Het oudste stadsgebouw van Gent en een waar plezier om hier eens een concertje mee te pikken.Luka Bloom heeft geen behoefte aan het opwarmen van het publiek, een openingsact ontbreekt dan ook. Dit lijkt echter geen enkel probleem voor het publiek dat Luka met groot applaus onthaalt om iets na 20u. Al snel hoor ik Luka iets zeggen omtrent de fotografen en gaat hij 'clickedieclick'. Laat ik ook net dat moment vast hebben gelegd.

Clickedieclick

De eerste helft van de avond vult hij vlotjes met zijn eigen songs afgewisseld met enkele leuke anekdotes. Het is mij meteen duidelijk dat hij het publiek zonder probleem weet te entertainen in zijn eentje. Of hij nu vertelt over zijn liefde voor Gent, zijn favoriete ontbijtplaats (Pain Perdu voor de geïnteresseerden), Maureen (de vriendin van zijn zus), de kapper waar hij langs ging, of het leven tijds corona, het publiek luistert gretig naar zijn verhalen. Alsof je in een theaterstuk bekijkt en er een simultaan lachbandje afspeelt hier en daar, al blijft het (zittende) publiek verder vrij rustig. Typisch Belgisch bedenk ik me dan, een verlegen en ingetogen publiek. Hier en daar wat meezingen, tot Luka het voortouw neemt en het zingen even aan het publiek overlaat. Voorzichtig horen we mensen meezingen, maar zowel Luka als de mensen in de zaal lijken ervan te genieten met volle teugen.Hoe blijf je tijdens corona geïnteresseerd in het beoefenen van muziek? Covers leren spelen en zingen, dacht Luka Bloom. Bij de eerste tonen van Gangsta's Paradise kon hij op wat gelach maar vooral veel enthousiasme rekenen van de zaal, en ook zijn cover van Make You Feel My Love viel wel in de smaak. Al bij al is het duidelijk dat Luka Bloom niet enkel aanwezig is maar zonder twijfel op het podium staat en het publiek charmeert op een simpele manier. Na een eerste encore komt er nog een laatste encore. I'll Walk Beside You wordt zelfs volledig a capella gezongen, wat nog maar eens bewijst wat deze man in zijn mars heeft.


Eén gelukkige dame in het publiek kreeg bij afloop het mooie boeket bloemen dat op het podium stond te pronken.

 

woensdag 3 november 2021, Minard Schouwburg (Gent) | Tekst en foto's: Maui Vindevogel


bottom of page