top of page

Concertverslag | Leprous, Doornroosje

Het derde weekend van juni was er één die flink gevuld was. Meerdere festivals die plaatsvonden, net als meerdere concerten, verspreid over zowel Nederland als België. Ik ging op zondag 19 juni naar Doornroosje in Nijmegen voor een show van niemand minder dan Leprous, die al een ruimte tijd goed uitverkocht was. Deze show is meerdere malen verplaatst geweest, maar gelukkig kwam er een vervangende datum en kon de progressieve metalband dit keer wel in Nijmegen spelen, waar ze een speciale 20th anniversary show voor ons in de planning hadden.


Als support kwam het duo Aiming For Enrike mee. Aiming For Enrike bestaat uit drummer Tobias Ørnes Andersen (bekend van o.a. Ihsahn, het Noorse Shining en voorheen ook uit Leprous) en gitarist Simen Følstad Nilsen. De experimentele en instrumentele prog rock van de band, aangevuld met veel effecten, wordt in Doornroosje strak door de band neergezet en produceert een muur van geluid. Wel is het écht muziek waar je van moet houden en die naar het einde toe voor mij een klein beetje langdradig aanvoelde.

Na de set van Aiming For Enrike was het dan tijd voor Leprous en de zaal in Doornroosje stond inmiddels goed vol. Leprous was vanavond weer, zoals verwacht, in uitstekende vorm en bracht een set die ons langs de hele carrière van de band bracht; From The Beginning - 20th Anniversary Tour. Zo werd de show afgetrapt met een medley van hun allereerste nummers, begeleid door archieffoto's van het begin van Leprous, om door te gaan met Passing en Dare You, beide afkomstige van het in 2009 uitgebrachte eerste studioalbum Tall Poppy Syndrome. Vanaf hier werden we getrakteerd op allerlei tracks die de discografie van de band volgden. Van Forced Entry en The Valley tot aan The Price, From The Flame, Below en het nieuwere Nightime Disguise. Met tussendoor ruimte voor zanger Einar Solberg om het publiek aan te spreken en wat van zijn grapjes te maken.


Leprous is dan ook een een band die nooit tegenvalt (zo ook vandaag niet) en live elke track ijzersterk en ontzettend strak weten uit te voeren. Met vanavond als extra toevoeging naast het geweldige drumwerk van Baard Kolstad, ook het drumwerk van oud Leprous drummer Tobias (juist ja, van de opener Aiming For Enrike). Het geluid dat de band on stage weet te creëren weet iedereen omver te blazen en dit komt tot een hoogtepunt tijdens afsluiter The Sky Is Red. De opbouw van dit nummer blijft vooral live geweldig en is de perfecte afsluiter.


Het was dan ook heel tof dat deze show eindelijk door kon gaan en dat we samen met de band hun geschieden door mochten lopen en ervan mochten genieten. Een unieke show die door de aanwezigen vandaag niet snel vergeten zal worden!


Zondag 19 juni 2022, Leprous & Aiming For Enrike, Doornroosje (Nijmegen) | Foto's & tekst: Jessica Santiago Lopez

Comments


bottom of page