top of page

Concertverslag | Gojira, Vorst Nationaal, Brussel

Het volledige fotoverslag van collega Magali verscheen reeds online. Uw dienaar was diezelfde avond ook aanwezig voor een concertverslag. Onze excuses dat dit met enige vertraging alsnog verschijnt.


Mag ik beginnen met mijn absolute conclusie? YOU HAD TO BE THERE!

Alles wat ik hieronder vermeld kan met de beste wil van de wereld het gevoel dat we die avond hadden niet verwoorden. You just had to be there! Wat een fantastisch feestje!


De setlist focuste voornamelijk op het vorig jaar verschenen en meesterlijke album Fortitude. Qua enthousiasme en reacties van de fans was er totaal geen verschil te merken tussen de nieuwe nummers en de oudjes, hetgeen erop duidt dat Fortitude ook in z'n geheel een absolute publiekslieveling is. Alsom dat aan te tonen werd er geopend met Born For One Thing, gevolgd door het uit het debuutalbum Terra Incognita (2001) afkomstige Space Time. De muziek van Gojira is zo loodzwaar en 'in your face' dat zij het nooit gehad moeten hebben van een spectaculaire podiumopstelling of gimmicks/special effects. Zo ook vanavond niet. Gewoon, Joe Duplantier centraal vanvoor met zijn broer Maria achter hem op zijn gigantische drumkit, lead gitarist Christan Andreu rechts van hen en bassist Jean-Michel Labadie links. Wel een dikken pluim voor de lichtopstelling, grotendeels mee op het podium dat zorgde voor bijzonder mooi lichtspektakel dat vanop de zitplaatsen het beste tot z'n recht kwam. Toch stond ook het ronde middenplein afgeladen vol.

"Are you f*ckin' ready?" schreeuwde Joe om vervolgens het verschroeiend beukende Backbone in te zetten. Rook spoot omhoog en datzelfde middenplein veranderde grotendeels in een kolkende mensenmassa. Het al minstens even hete Stranded volgde.Nog eens roepen "Are you motherf*ckers ready 2 bang your heads or what" en dan Flying Whales op diezelfde MF's loslaten. Het toont aan hoe groot je als band bent geworden wanneer je twee zulke absolute publieksfavorieten zo vroeg in je setlist kan plaatsen.

Door de mooie lichtshow en de rook verloor de backdrop toch enigszins z'n nut. Slechts af en toe kwamen de beelden goed door. Het is slechts detailkritiek van onze kant.

Het gebeurt niet vaak dat Gojira ergens speelt waar hun fans (een groot deel toch in dit geval) hun moerstaal begrijpt dus sprak Joe het publiek verder aan in het Frans, doch niet zonder zich eerst beleefd te verontschuldigen tegenover diegenen die hem alsnog niet zouden begrijpen. Ach, muziek is een universele taal en om te headbangen heb je enkel een riff en een stevige beat nodig.

Na nog enkele oudere songs (The Cell, Love/Remembrance) werd er toch meer gefocust op Fortitude (Hold On + Grind).

De nieuwe nummers klonken als een dodelijk gedonder en rolden als een pletwals over ons heen. Op het middenplein werd men compleet waanzinnig. Er ontstond een grote moshpit en menig crowdsurfer geraakte vlotjes tot vanvoor bij de security.


Alsof het nog nodig was begon Mario de fans nog wat meer op te zwepen met zijn gigantische drumrollfels.


Joe bedankte het publiek en vertelde dat het allereerste Gojira concert ooit op Belgische bodem hen in Magasin 4 had gebracht. Een bijzonder gezellige club maar het verschil met Vorst Nationaal kan niet groter zijn natuurlijk.

Na Silvera, het eveneens nieuwe Another World en L'Enfant Sauvage was het tijd voor de Tibetaanse keelzangen van The Chant.

Later werd het tijd voor een eerste confettiespuitbeurt over de hoofden van het middenplein. Ondertussen was iedere aanwezige in VN al compleet opgefokt. Iedereen bleef maar meezingen en -brullen. Amper één nummer later werden er ook gigantische zilveren linten uit de confettiekannonen gespoten. Die zorgden in de spots wel voor fantastisch effect.

Nadat ze het podium hadden verlaten bleef iedereen maar schreeuwen om meer. En meer kregen we. Nog 3 nummers met oa. New Found en Amazonia.

Het hadden er nog 3 extra mogen zijn van ons. En dan nog eens 3 en nog eens en ...

Ik blijf bij mijn conclusie. Deze avond was onbeschrijflijk geweldig. YOU HAD TO BE THERE!


dinsdag 5 juli 2022, Vorst Nationaal (Brussel) | tekst: Jan Guisset + foto's: Magali Decamps

Met dank aan: Live Nation en Warner Music Belgium

Comments


bottom of page