top of page

Concertverslag | DIRK., De Zwerver - Leffingeleuren



zondag 4 oktober 2020, De Zwerver (Leffinge) | Foto's: Franky Vanhove Tekst: Frederic Zwartjes

Een duo-optreden van DIRK. + Heisa op 25/09/2020 in de Zwerver leek mij het ultieme moment om mijn eerste concertverslag voor BiR op de notulen te zetten. Mijn vriend en ervaren BiR-fotograaf Franky Vanhove had zich als Chinese vrijwilliger aangeboden om deze 50-jarige puber te begeleiden in dit muzikaal avontuur. Tante Odette besliste er ternauwernood anders over en na de late annulatie van de gig werd warempel de tent nog weggeblazen ook. Uitstel is echter geen afstel en de vuurdoop werd verplaatst naar 04/10/2020 om 20u, zonder Heisa weliswaar, die jammer genoeg moesten afzeggen omwille van een aan Corona-gerelateerde verplichte quarantaine. Op naar DIRK(punt), een band met wel heel typisch merchandising-materiaal, moet ik zeggen!


Dus met kennis van zaken, met name de one "Hit" wonder als enig referentiepunt naar De Zwever: 'You could see me falling apart' kreeg plots een héél andere dimensie.


Franky was er helemaal klaar voor en ik was...aanwezig. Geen voorbereiding, geen notitieboekje, alleen maar een stel geïnteresseerde oren en een dorstige mond van de stress. De zaal zag eruit als een examenaula: stoelen ver uit elkaar, zodat er niet kan gespiekt worden en een lege bierbak in de midden met een QR-code, om je pinten te bestellen. Om Arno te quoteren: Fuck Covid! Genoeg gezeverd echter, ladies & Gentlemen, here comes:


DIRK.

Na een Bomba-stische intro staken deze Westvloamsche zonen onmiddellijk van wal. Aangezien ik hun repertoire niet echt beheerste, heb ik maar de vrijheid genomen hun playlist te rippen, wat mij natuurlijk al heel wat meer zelfvertrouwen gaf.


Zoals verwacht mogen klassiekers Sick n' Tired, Hit en Artline direct een respectabel plaatsje krijgen in een live-CD Eigen Kweek 2020, maar de rest heeft echt nog wat fine-tuning nodig. Ik hoorde bij momenten echt een vernieuwende sound op Small Life, Lek en Toulouse, maar het bleef spijtig genoeg niet altijd boeien.



Op termijn verwacht het publiek meer dan een Vlaams afkooksel van North American scum bands als Weezer, Dinosaur Jr., Pixies of Fugazi. Neem de tijd om een mish mash van tegenstrijdige belangen te verzoenen in een nieuwe sound. Zoals het nummer Fuckup werd opgedragen aan onze (nieuwe) minister van cultuur en uitmondde in een waar zaal-meezingertje: zoek naar een eigen Vivaldi-consensus in jullie muziek en onderscheid je van de rest van Europa. Pas dan komt Eurosonic of Iceland Airwaves binnen bereik en wie weet wat daarna volgt! More than a one hit wonder ... May the force be with you!




#concert #liveshow #liveperformance #concertverslag #concertreview #fredericzwartjes #frankyvanhove #dezwerver #leffingeleuren #DIRK.


Comments


bottom of page