top of page

Concertverslag | Conjurer + Celeste, Botanique (Rotonde)

Terug zorgeloos kunnen genieten van concerten, zonder verder gedoe of maatregelen waar we zo lang aan hebben vastgehangen.

Ja, het was best een spannende dag. Toen ik mijn aanvraag voor deze show een paar weken geleden deed, had ik niet gedacht dat het wachten op een antwoord zo spannend zou zijn. Bij het controleren van mijn mails deze ochtend, nog steeds geen respons, dus ik had me er al bij neergelegd dat ik een luie avond tegemoet zou gaan in m’n zetel.

Helemaal ok! Tot ik in de voormiddag verrast werd met een mailtje van Botanique. M’n aanvraag was goedgekeurd! Vanavond toch naar Brussel! Yes! Een aangename verrassing. Mijn ‘kleine gelukje van de dag’ (waar ik dagelijks naar op zoek ga) was zonet in m’n mailbox verschenen. Ik bereidde me voor op een avond gevuld met avant-garde metal in een zaal die in het verleden m’n hart al heeft gestolen. De Rotonde in Botanique.

Aangezien ik al eerder in die zaal was geweest wist ik perfect hoe het zat in verband met parkeergelegenheden. Toch al één stressfactor die wegviel. Joepie!

Toch nog altijd een klein beetje gezonde stress. Alleen naar een optreden gaan en geen fotograaf die me vergezelde. Maar hé, dit was het eerste optreden sinds we van ‘code oranje’ overgegaan zijn naar ‘code geel’ wat betekent: geen mondmasker meer! Heerlijk! Bij aankomst was ik aangenaam verrast. ‘Gezellig druk’ is hoe ik het het beste kan omschrijven. Dit gevoel had ik zo hard gemist!De avond werd geopend door Conjurer, een viertal afkomstig uit de UK, door Celeste meegevraagd als Special Guest. Conjurer; een naam die ik eerder al een paar keer had horen vallen, maar ik had er werkelijk geen idee van hoe deze vier klonken. Een allereerste kennismaking met Conjurer dus. Een show die muzikaal zeker goed in elkaar zat. Een indrukwekkende geluidsmuur waar ik tegen aan botste en de prachtige hoge, ronde zaal waarin ik vertoefde zorgde voor die ‘extra touch’. Ook al was ik daar hoofdzakelijk voor Celeste aanwezig, deze special guest kon me zeker en vast ook smaken en moest helemaal niet onderdoen voor het daaropvolgende Franse viertal. Als je me zou vragen of ik Conjurer een bepaald genre zou kunnen toekennen, dan zou ik heel lang moeten nadenken om dan uiteindelijk te passen op die vraag. Het lijkt voor mij een mix van zoveel verschillende invloeden dat het onmogelijk is om daar een bepaalde ‘sticker’ op te plakken. Wat me vooral is opgevallen is dat deze mannen alles met zoveel enthousiasme wisten te brengen. Fenomenale riffs gecombineerd met een indrukwekkend stemgeluid. Als ‘opwarmer’ voor Celeste kon deze wel tellen! De toon was gezet en dit was één van de weinige keren dat ik niet ongeduldig stond te wachten tot het ‘voorprogramma’ voorbij was. Dit voorprogramma smaakte me misschien wel even veel als de hoofdact zelf. En ook al stoorde hun lichtshow me wel in lichte mate, hun muziek maakte dat weer helemaal goed. Na een kleine driekwartier meegezogen te worden in de melodieën van Conjurer, was het tijd om Celeste éindelijk live aan het werk te zien!Het moet nu ongeveer een jaar geleden zijn dat ik voor het eerst iets hoorde van Celeste. Ik was toen onmiddellijk verkocht aan de Franstalige lyrics en hun toch wel unieke geluid. Ik hield toen een ‘Celeste-marathon’ en luisterde meteen naar al hun albums. En maandagavond stond ik daar plots, vlak voor de kerels van Celeste die niet konden wachten om hun nieuwe ‘Assassine(s)’ met ons te delen. En hoewel ik hen nog nooit eerder live zag, leek ik toch te weten wat er zou gaan gebeuren. Voorspelbaar? Misschien. De rode lamp op hun hoofd is immers waarvoor ze zo gekend zijn tijdens liveshows. Maar ondanks de voorspelbaarheid, was de lichtshow die ze met de rode lichten wisten te creëren toch erg indrukwekkend. Elke lichtstraal vormde een deel van het geheel. Again, in deze prachtige zaal kwam dit enorm tot z’n recht. Een sfeer die het publiek volledig wist mee te krijgen. Ik zei eerder al dat het gezellig druk was, maar ik moet zeggen dat er toch wel meer volk aanwezig was dan dat ik dacht dat er zou zijn. En dat bezorgde me toch wel een erg fijn gevoel. Terug zorgeloos kunnen genieten van concerten, zonder verder gedoe of maatregelen waar we zo lang aan hebben vastgehangen. Dat was ook merkbaar bij het publiek. Iedereen leek volledig op te gaan in het muzikale gebeuren. Mezelf inclusief. Genieten! Ik was erg benieuwd hoe Celeste live zou klinken, en dan vooral erg benieuwd naar dat specifieke stemgeluid. Ik kan zeggen dat ik niet teleurgesteld was en versteld stond van de show die ze hebben gespeeld.Op een doordeweekse maandag naar Brussel trekken om een concert mee te pikken is niet één van m’n gewoontes. Toch ben ik blij dat ik die avond in Brussel kon doorbrengen in plaats van in m’n luie zetel. Alweer een muzikale ervaring rijker en een enorm groot gevoel van zelfvoldoening bij thuiskomst. De batterijen terug even opgeladen.

 

maandag 07 maart 2022, Botanique (Brussel) | Foto's: Facebook van Celeste en Conjurer Tekst: July Bara

Kommentare


bottom of page