top of page

Concertverslag | Brutus +ILA, AB box

Twee bands die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben stonden afgelopen donderdag in de Box-opstelling van de Ancienne Belgique. Op muzikaal vlak niets met elkaar gemeen, wel dat ze beide zéér intense performances brengen, een trio zijn en 'aangestuurd' door een vrouw met een erg kenmerkende stem. Het publiek genoot met volle teugen, net zoals wij. Brutus


Een feestdag afsluiten met je favoriete band in één van de gezelligste zalen van Brussel daar zeg ik geen neen tegen !

Veel introductie heeft deze band niet meer nodig , want ze staan al gekend als het powertrio uit Leuven. Na ze deze zomer te volgen naar verschillende grote festivalpodia keek ik er wel naar uit hen opnieuw bezig te zien in een (verkleinde) zaal waar de warmte en energie je letterlijk tegemoet komt. En ik was duidelijk niet de enige met dit gedacht want de AB plat spelen leek kinderspel deze avond.Met de opener Horde II was de eerste sprankel vuur afgeschoten , mooi opgevolgd door Baby Seal en Drive. De eerste noten van War blijven mij kippenvel bezorgen, waardoor de eerste emoties loskomen wanneer Stefanie Mannaerts het nummer inzet met haar prachtige stem.

Dit hoogtepunt blijft aanhouden bij Justice De Julia , daar laat Peter Mulders zien wat voor een straffe bassist hij is .De bas die Mulders hier neerzet brengt de AB grond en je hele lijf aan het daveren, het beest in hem en het publiek komt los. Perfecte timing voor de verrassing van deze avond, want Horde werd vanonder het stof gehaald en het publiek ging los als een bende wilde beesten dus Fire kwam als geroepen , want het vuur was losgebarsten!

En gitarist Stijn Vanhoegaerden maakt daar graag gebruik van , want zijn kunnen kwamen weer mooi boven in de nieuwe inleiding voor het nummer Space. Het is duidelijk dat dit powertrio mekaar mooi aanvult. Ook de nieuwe nummers What have we done en Storm werden onthaald met open armen. Een show afsluiten doen ze meestal met Sugar Dragon, maar nu kregen we het bisnummer All Along als afsluiter , een laatste luidkeelse bom die op ons werd gesmeten.Laten we eerlijk zijn Brutus heeft zijn naam niet gestolen en dit hebben ze al meermaals bewezen. Sympathieke beesten zijn het die je meenemen in een uur bruut geweld, geweld dat zelf je diepste emoties kan boven halen. Ik steek het niet onder stoelen of banken, mijn liefde voor deze band is groot en reikt tot in het diepste van mijn hart . En die liefde is duidelijk wederzijds want een avondje Brutus is genieten van pure warmte en liefde van de eerste tot de laatste minuut, en dit was deze avond niet anders dan anders .

Dus bedankt Brutus voor deze prachtige warme avond , en tot binnenkort in Sint-Niklaas !ILA


Na hun energieke albumreleaseshow in Trix Café wuifde ik deze jonge band uit met een "Zeker en vast tot een volgende!". Wist ik toen veel dat die 'volgende' wel heel erg snel zou komen. Collega Caroline zakte af naar Brussel voor Brutus, ik dacht "Oh well, feestdag = tijd zat, dus zal ik wel wat 'plaatjes' maken." Wat blijkt? Staat daar toch wel mijn 'ontdekking van het jaar' als opener.

Een meerderheid van het publiek is blijkbaar ook benieuwd om de openingsact aan het werk te zien want de Box is al vrij goed gevuld. Ik vraag me af of de drie 'jonkies' ook op een groot podium overeind blijven. Ilayda, Cas en Sam pakken het slim aan: verklein dat podium door je opstelling en vlieg erin alsof je laatste show ooit is. Na de eerste noten is het me al duidelijk: de drie voelen zich als visjes in het water, los van de grootte van de stage.Net zoals een dikke maand geleden wordt de set zorgvuldig opgebouwd, van een nog ingetogen start over een intens rockend middengedeelte naar een slot dat het midden zoekt tussen uitwaaieren zonder aan energie in te boeten.

Aan het steeds luider wordend applaus, na elk nummer, te horen heeft deze jonge band het publiek duidelijk kunnen overtuigen. Iedereen weet wat een 'beest' Stefanie Mannaerts op het podium is. Wie is komen genieten van ILA zal nu zeker ook Ilayda Cicek op de radar hebben staan.


 

Donderdag 11 november, AB box (Brussel) | Foto's: John Van de Mergel, tekst: Caroline De Lobel (Brutus) & John Van de Mergel (ILA)bottom of page