top of page

Concertverslag | Arch Enemy+ Behemoth, MainStage (Den Bosch)


Vanuit alle windstreken waren de fans zaterdag 22 oktober naar Den Bosch getogen. Onder de indrukwekkende naam European Siege Tour 2022 kwamen er een paar mastodonten naar de Brabantse stad. De affiche van die tour wordt aangevoerd door niemand minder dan Arch Enemy. In hun voorprogramma stonden de Poolse black metal giganten van Behemoth, de Engelse oude rockers van Carcass en jonge Amerikaanse band Unto Others.


Unto Others © Lorena Aal


Unto Others bijt 's avonds al vroeg het spits af. Kort na 18.00 uur maken zij hun opwachting. Hoewel ze goed hun best doen en het, objectief bezien, helemaal geen slecht optreden is, kun je je afvragen of deze mannen vandaag wel op hun plaats zijn. Met hun "gewone" heavy metal maken ze namelijk wel flink andere muziek dan de andere drie bands die vandaag voorbij komen. Wat daarbij wel opgemerkt mag worden is dat de nummers, zoals Heroin of Can You Hear the Rain overgoten zijn met een lekker punk-sausje, hetgeen toch een extra dimensie toevoegt.


Carcass

Carcass © Lorena Aal

Daar waar Unto Others nog pas zo kort bij elkaar zijn dan de bandleden nauwelijks elkaars voornamen weten, worden zij vanavond opgevolgd door een band die al langer bestaat dan menig bezoeker van vandaag überhaupt oud is. Carcass viert dit jaar maar liefst hun 35 jarig bestaan.


Zodra zanger Bill Steer z'n strot opentrekt bij aftrappers Buried Dreams en Kelly's Meat Emporium is duidelijk waarom Carcass het al zo lang volhoudt (we vergeten voor het gemak even dat ze ruim tien jaar uit elkaar zijn geweest). Heerlijk rauwe, agressieve en strakke death metal wordt de zaal ingegooid.


Steer interacteert regelmatig tussen de nummers door met het publiek en geeft aan hoe dankbaar ze zijn dat ze hier mogen spelen. De vriendelijkheid die daaruit spreekt, steekt af tegenover de beelden die voorbij komen op de monitoren op het podium. Verschillende verhangingen worden afgewisseld met autopsies en andere gruwelijkheden.


Behemoth

Behemoth © Lorena Aal

Wanneer Carcass het podium heeft verlaten, wordt in een mum van tijd het zicht afgeschermd door een gigantisch laken. Daarachter vinden de decorwisselingen plaats en wordt een en ander gereed gemaakt voor Behemoth.


Duidelijk is dat het publiek eigenlijk uit twee soorten bezoekers bestaat: een deel komt echt voor headliner Arch Enemy, maar een ook niet onaanzienlijk deel van het publiek komt vandaag vooral voor deze Poolse black metalgiganten. En zij worden niet teleurgesteld!

Nergal van Behemoth © Lorena Aal


Zanger Nergal en zijn club trakteren het publiek op een geweldige show, met veel pyrotechnische hoogstandjes, decorwisselingen, hoogteverschillen en kostuumwisselingen. Ook muzikaal laat het optreden weinig te wensen over. Behemoth heeft recentelijk hun twaalfde studioalbum uitgebracht en een deel van het optreden van vanavond staat in het teken van dat album, met als hoogtepunt Versvs Christvs, waarbij de bandleden allemaal met fakkels het podium opkomen en er enorme steekvlammen uit het podium komen. Maar uiteraard is er ook ruimte voor het oude, bekendere werk , zoals Bartzabel en Blow Your Trumpets Gabriel.


Arch Enemy

Arch Enemy © Lorena Aal

In de loop van de dag bereikte mij het gerucht dat zangeres en frontvrouw van Arch Enemy, de iconische Alissa White-Gluz, ziek zou zijn. Als de officiële begintijd van het concert verstrijkt en er gebeurt niets, begint de angst te groeien dat ze misschien wel zodanig beroerd is, dat het hele optreden zal worden afgezegd. Maar gelukkig, toch ruim een kwartier te laat, gooit ze haar strot open en scandeert ze, ondersteund door het publiek, de ene na de andere 'Deceiver' eruit.


Arch Enemy © Lorena Aal

Of je nu houdt van de soort muziek die Arch Enemy maakt of niet, één ding zal door iedereen moeten worden erkend: deze groep maakt, muzikaal gezien, buitgewoon schitterende muziek. De manier waarop de gitaristen met elkaar samenwerken en samenspelen, is ongeëvenaard. Gecombineerd met een drummer die de sterren van de hemel speelt en een mevrouw die haar vocale sporen in het genre inmiddels ruimschoots heeft verdiend, kan niet anders geconcludeerd worden dan dat we hier te maken hebben met een van de grootste melodische death metalacts van dit moment.

Arch Enemy © Lorena Aal

Hoewel voor mij persoonlijk de hoofdact al achter de rug is - ik kwam écht voor Behemoth - moet ik zeggen dat mijn respect voor Arch Enemy alleen maar is gegroeid tijdens dit optreden. Met hoogtepunten als My Apocalypse, waarbij de ritmewisselingen fantastisch worden neergezet en The Eagle Flies Alone, waarbij het bombistische, zware en melodische geluid van deze groep heel goed tot uiting komen, is dit toch zeker een optreden dat ik niet had willen missen.


© Lorena Aal
bottom of page