top of page

Concertverslag | Amaranthe + Beyond The Black - TivoliVredenburg Utrecht

Er komt toch eindelijk een einde in zicht aan het lijstje met shows die eigenlijk al gepland stonden voor 2020. Zo was het afgelopen zondag tijd voor de European co-headline tour van Amaranthe & Beyond The Black in TivoliVredenburg Utrecht!


De eerste support band van de avond is de Zwitsers-Duitse symfonische metalband Ad Infinitum. Voor velen zal dit de eerste keer zijn dat ze de band live zien, want nadat de band in 2018 in eerste instantie werd opgericht als soloproject van zangeres Melissa Bonny, is dit pas de tweede show op Nederlandse bodem. Voor mij gelijk ook de tweede keer dat ik ze live zag!

Toen ik in 2018 Melissa voor het eerst live zag met haar toenmalige band 'Evenmore' was ik gelijk fan. Met geweldige clean vocals en ook ijzersterke grunts was ik direct onder de indruk. Ik ben haar werk sindsdien gaan volgen en zo staat ook Ad Infinitum al een aantal jaar in mijn standaard playlist.

Op 31 maart 2023 staat het nieuwe abum 'Chapter III: Downfall' gepland, waarvan we de eerste single 'Upside Down' al live hebben mogen horen! Helaas duurde de set maar zo'n 30 minuten, dus ik hoop dat ze snel met een eigen tour terug komen!


Als tweede supportband is Amerikaanse groovemetal band Butcher Babies meegekomen. Ik vind deze band live echt velen malen beter dan op de studio albums. Frontvrouwen Heidi Shepherd en Carla Harvey weten hoe ze de zaal moeten afbreken en zorgen er voor dat het publiek geen moment stil blijft staan.

Ook deze band zag ik al eerder live, dus ik wist dat ik veel 'geweld' kon verwachten. Maar veel mensen die ik in het publiek sprak hadden geen idee wat ze te zien zouden krijgen. Na afloop hoorde ik vooral terug dat het toch wel erg gaaf was, en zelfs de beveiligers van TivoliVredenburg waren onder de indruk.

De eerste headliner van de avond is het Duitse Beyond The Black. Wie bekend is met deze band heeft geen uitleg meer nodig, maar voor de gene die ze niet kennen kan ik alleen maar zeggen; Wat zijn ze goed! Zangeres Jennifer Haben was geweldig bij stem en werd bijgestaan door de grunts van gitarist Chris Hermsdörfer.

Op 13 januari 2023 zal het nieuwe album 'Beyond The Black' uitkomen en de show wordt dan ook gelijk geopend met één van de nieuwe nummers; 'Is There Anybody Out There?'. Samen met nog drie nieuwe nummers hebben we al een goed voorproefje gehad van het nieuwe werk. De melodie van het nog niet uitgebrachte 'Dancing In The Dark' heeft zeker nog een paar dagen in mijn hoofd gezeten dus ik kan niet wachten tot dit nummer officieel wordt uitgebracht.

Dan is het tijd voor het Zweedse Amaranthe om de avond af te sluiten. Eindelijk kunnen we de nummers van het laatste album 'Manifest' live horen. Dit album is alweer twee jaar geleden uitgekomen, en had al die tijd nog geen kans gehad om volledig gepromoot te worden.

Na het vertrek van grunter Henrik Englund Wilhelmsson eerder dit jaar neemt Richard Sjunnesson de microfoon van hem over tijdens deze tour. Het is voor nu niet bekend of hij bij Amaranthe zal blijven, maar ik vind het een goede toevoeging!


Waar bij Beyond The Black helaas het duet met Elize Ryd tijdens 'Wounded Healer' werd overgeslagen, werden we tijdens de set van Amaranthe toch verrast met een duet tussen Elize en Jennifer tijdens het opnieuw uitgebrachte 'Make It Better'. Voor de foto's stond ik op dit moment precies op een verkeerde plek, maar wat was dit tof om live te horen!

Een hoogtepunt voor mij van de avond was toch wel de mooie ballad 'Crystalline', een prachtig duet tussen Elize Ryd en Nils Molin. Waar het laatste album voor mij toch alleen maar uit goede nummers bestaat, blijft dit een absolute favoriet.

Kort samengevat was dit een avond met alleen maar goede muziek! Mocht je niet bekend zijn met één of meerdere van deze namen kan ik je echt aanraden ze eens op te zoeken. Ik had deze avond absoluut niet willen missen!


Zondag 6 november 2022, TivoliVredenburg Utrecht / Foto's + tekst: Lorena Aal

bottom of page