top of page

Concerttip | The Afghan Whigs, De Roma, 2 november


Enkele weken geleden verscheen How Do You Burn?, het jongste album van The Afghan Whigs. U kunt hier (nog eens) lezen dat wij dat best een puike plaat vinden.

Voor mij is en blijft echter Gentlemen uit 1993 het allerbeste album dat the Whigs gemaakt hebben en straffer nog, het allerbeste album dat OOIT gemaakt werd.

Anno 2022 is de stem van Dulli over haar hoogtepunt heen maar het loont nog steeds de moeite om hem en zijn bandmaats op een podium van jetje te zien geven met hun rauwe rockmuziek vol Motownelementen en zijn teksten over jaloezie, angst, zelfkritiek, break-ups en de enge kantjes van het mannelijk ego.


2 november 2022, De Roma, Antwerpen


Lees


Wie The Afghan Whigs ooit live aan het werk zag, weet dat De Roma op 2 november zal knetteren als nooit tevoren. Van zodra frontman Greg Dulli en de zijnen op het podium stappen, hangt er elektriciteit in de lucht. The Afghan Whigs bouwde sinds eind jaren tachtig een indrukwekkend oeuvre uit waarin bloedeerlijke grunge, een vleugje soul-rock, r&b en een stevige portie bombast op een unieke manier samenkomen. Op 9 september komt het langsverwachte nieuwe album How Do You Burn? uit, dat ze live voorstellen in De Roma.

Er zijn weinig bands die verschillende generaties overbruggen en er daarnaast ook nog eens in slagen telkens nieuwe fans aan te boren. Surfend op de golven van de grunge verschenen The Afghan Whigs voor het eerst op het wereldtoneel begin jaren negentig met culthit Debonair. Al snel groeide de band uit Cincinnati uit tot toonaangevende rockband met daverende concerten op Pukkelpop, Rock Werchter, Pinkpop en Lowlands.

De onversneden garage-sound uit de beginjaren krijgt al snel meer diepgang met o.a. soul- en r&b-invloeden. Het album Black Love uit 1996 is een eerste groot succes, net als 1965 twee jaar later. Na de split in 2001 vormt Greg Dulli samen met Mark Lanegan The Gutter Twins. Het duurt uiteindelijk tot 2012 voor The Afghan Whigs opnieuw samenkomt. Maar met nieuwe albums Do The Beast, Gentlemen en het heerlijk-melancholische In Spades blijft de band zichzelf heruitvinden. Recent bracht The Afghan Whigs singles I’ll Make You See God en The Getaway uit, de voorlopers van het nieuwe album How Do You Burn? en de Wish You Were Near-tour die hen dit jaar naar Europa brengt.
Comments


bottom of page