• Maui Vindevogel

Concerttip | Nordmann, Handelsbeurs


Dat hun combinatie van de vrijheid van impro-jazz met de kracht van rock hen een tweede plaats op Humo’s Rock Rally 2014 zou opleveren, had niemand verwacht. Op debuut Alarm (2015) wisten ze de power van hun performances op plaat te capteren terwijl The Boiling Ground hen een tour van meer dan 50 optredens opleverde in België, Nederland, Duitsland en Tsjechië. Die vallen goed bij de pers; passages op Gent Jazz en Jazz Middelheim werden gelauwerd en hun optreden op Pukkelpop 2017 werd door De Standaard zelfs gebombardeerd tot tweede beste concert van het festival. Daarnaast bewijst hun status als ‘best verkopende act van V2 België’ dan weer dat het publiek mee is en ook tv-makers grabbelen graag in hun discografie (Canvas, Team Scheire).


Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, een nieuwe evolutie van Nordmann in de vorm van In Velvet, een gelaagd studioalbum dat zich als een warm deken om de luisteraar slaat en waarop rock ingeruild wordt voor elektronica. Een coherente, compact klinkende plaat waarop de persoonlijke evolutie van de aparte muzikanten en de invloed van omzwervingen bij andere projecten hoorbaar is in het geheel. Songs en melodie staan centraal, terwijl het instrumentarium werd uitgebreid met drumcomputers en synths om de meest wilde ideeën vorm te geven.


Producer Jasper Maekelberg (Faces On TV, Bazart, Douglas Firs, Hypochristmutreefuzz, Soldier’s Heart, Tsar B, Warhola, Balthazar, ...) – die hun debuut ook al voor zijn rekening nam - werd opgeroepen en zorgde voor structuur en overzicht binnen het vernieuwd muzikaal kader. Om het nieuw album live te kunnen spelen, zocht en vond de groep versterking; Thijs Troch (Hypochristmutreefuzz, The Milk Factory...) vervoegt Nordmann als toetsenist/gitarist. In deze nieuwe vorm is Nordmann meer dan ooit klaar om (inter)nationaal potten te breken.


In het voorprogramma vinden we Naga Ghost terug. Naga Ghost is het project van Christophe Claeys (Mark Lanegan Band, Amatorski,...) en Annelies Van Dinter (Echo Beatty, Bed Rugs,...). Hun uitgepuurde indietronica ontstaat vanuit improvisaties waarin beide multi-instrumentalisten de grenzen van elkaars muzikale spectrum lichtvoetig betreden en pogen te verleggen.


Op hun debuut the kinder one lives inside zweeft Naga Ghost negen nummers lang tussen de innemende stem van Annelies, beklijvende elektronica, meeslepende klarinetbijdragen en de uitgepuurde percussie van Christophe. Gelaagd en eclectisch, maar tegelijk open en meeslepend.


Joris Caluwaerts (STUFF.) leverde meermaals een bepalende bijdrage op toetsen en vult Naga Ghost live dan ook perfect aan.

(bron: Handelsbeurs)

Info & tickets

dinsdag 19 oktober 2021, Handelsbeurs (Gent)