top of page

Concerttip | Imperial Triumphant - Neptunian Maximalism - Le Botanique


Imperial Triumphant ontstond in 2005 in New York, al duurde het tot 2012 vooraleer de band een debuutplaat afgewerkt had. Maar die plaat zorgde meteen voor een aardverschuiving binnen het black-metalgenre. Waar ‘Abonimamentvm’ nog aanleunde tegen de traditionele invloeden van het genre, is de band in de jaren sindsdien echter nooit blijven stilstaan. In een amalgaam aan culturen als New York is het bijna onmogelijk om niet met andere muziekstijlen in contact te komen, en Imperial Triumphant weet die als de beste, maar op subtiele wijze, in hun muziek te integreren.


Dat komt nog het meest tot zijn recht in het vorig jaar verschenen ‘Spirit of ecstacy’, waar jazzinvloeden bij momenten voor chaotische en dissonante sferen zorgen. Het is niet meteen een plaat waar je iemand als Kenny G op zou verwachten, en toch is hij een van de gastartiesten die de band bij de opnames betrokken. Het maakt van Imperial Triumphant misschien wel de meest vernieuwende band in het hele black-metalgenre.


Na drie jaar activiteit onder verschillende noemers, waarvan ‘Neptunian Maximalsim and its Supernova Arkestra’ was, keert het vrije/psychedelische/doom/drone combo terug naar zijn basis: vrije improvisatie!


Guillaume Cazalet en Jean Jacques Duerinckx, de ruggengraat van dit polymorfe project, lanceren een exclusieve creatie op initiatief van de Botanique.


Het duo bewijst eens te meer in staat te zijn met de labels waarin men geneigd is hen onder te verdelen, en omringt zich met enkele van de belangrijkste figuren van de huidige scene voor een psychedelisch avontuur waarin vrije muziek en Indiase klanken (Hindoestaans en Indonesische gamelan) samensmelten. Het versterkt het handelsmerk van dit veelzijdig project - de luisteraar onderdompelen in een mystieke trance zonder terugkeer - nog meer.


De creatie wordt op 1 mei aan het publiek voorgesteld in Roots & Roses in Lessines en op 7 mei tijdens Les Nuits Botanique.


(Bron: Le Botanique)


Zondag, 07 mei 2023, Le Botanique (Brussels, BE)Comments


bottom of page