top of page

Concerttip | ARTEFACT SOUND 23 — Bendik Giske / Dienne / Grid RavageDienne (live)

Weinig Belgische muzikanten uit de experimentele scene gingen zo snel van compleet onbekend tot internationaal gelauwerd. Componist, vocalist en multi-instrumentalist Dienne bracht in 2022 haar debuutalbum Addio uit bij het label Other People van Nicolás Jaar. De plaat is een ontroerend muzikaal afscheid van haar grootmoeder, die overleed tijdens de pandemie. Haar herinneringen en verdriet zette Dienne om in melancholische songs met hobo, piano, fluit, in reverb doordrenkte stemmen en elektronische geluiden. Een universele ode aan de geliefden die van ons heengegaan zijn.


Bendik Giske (live)


Een concert van de Noorse, in Berlijn wonende saxofonist Bendik Giske vergeet je niet snel. Zijn onvoorstelbare uithoudingsvermogen, circulaire ademhaling, imposante queer postuur en sierlijke bewegingstaal laten een diepe indruk na. Moederziel alleen op het podium neemt Giske je mee op een extatische trip door klank, opgeluisterd door het waanzinnige sound design van Bridget Ferrill. Geen loops, geen overdubs, gewoon ademhaling en saxofoon. In mei 2023 verschijnt een nieuw album geproducet door niemand minder dan Beatrice Dillon. Voor de nieuwe liveshow werkt hij samen met lichtkunstenaar Theresa Baumgartner.


Grid Ravage (live)


Grid Ravage is jazz noch elektronica. Het Belgische trio wordt gevormd door Louis Evrard (drums), Gino Coomans (cello) en Yves De Mey (elektronica). Ze jamden voor het eerst tijdens het Antwerpse improfestival Summer Bummer in 2019 en brachten in 2022 een dijk van een debuutalbum uit op het label Dropa Disc. Vingervlugge drumritmes, moddervette synthesizerpatronen en filmische celloklanken. Da’s het recept van Grid Ravage, wier repetitieve extase je vooral live moet ervaren.


(Bron: STUK)


Vrijdag 9 juni, STUK (Leuven, BE)Comments


bottom of page