top of page

Concerttip | Archspire + guests - BotaniqueOp de grens tussen progressieve en technische death metal vinden we Archspire. De Canadezen, die ooit begonnen onder de naam Defenestrated, zijn technische grootmeesters, die zichzelf telkens opnieuw weten te overtreffen. Met supersnelle en keiharde drums, die kracht bijgezet worden door diepe grunts die klinken als extra percussie, zou je denken dat de band vooral op ritme inzet, maar de gitaren moeten qua technische hoogstandjes niet onderdoen.

Dat ontging ook Dadabots niet, een duo programmeurs dat in 2019 een neuraal netwerk creëerde dat een constante stroom technische death metal maakt gebaseerd op de muziek van Archspire.

Vorig jaar verscheen met ‘Bleed the future’ de vierde plaat van de band, eentje die door Metalinjection werd uitgeroepen tot ‘Best Technical Death Metal Album 2021’. Loudwire zette de plaat zelfs in zijn top 20 van beste rock- en metal albums van het jaar.


Ontstaan eind jaren ‘90 was Psycroptic net te laat om nog bij de geboorte van het tech death genre gerekend te worden, maar in de twee decennia sindsdien heeft de band zich als een van de vaste waarden van de scene gevestigd. Met trashy gitaarriffs en supersnelle drums zijn de Australiërs onnavolgbaar, zonder ook maar even de controle over hun sound te verliezen. Op nieuwste album ‘Divine council’ wordt zanger Jason Peppiatt bijgestaan door Origin-frontman Jason Keyser, waardoor het herkenbare geluid van de band toch weer een nieuwe toets meekrijgt. Meer dan 20 jaar na hun debuut is Psycroptic sneller, pakkender en gewelddadiger dan ooit!


Oorspronkelijk was Benighted bedoeld als een side project voor leden van Franse black en death metal bands Dishumanized, Darkness Fire en Osgiliath. Het succes van hun debuutplaat besliste daar anders over. Door grindcore elementen toe te voegen aan de invloeden van hun andere bands werd Benighted een brutere, zwaardere en meer moderne manier van muziek maken. Denk dan vooral aan supersnelle, technisch hoogstaande riffs en drums, en zang die varieert van grunts tot pig squeals. Net als op vorig werk duikt de band op hun laatste plaat ‘Obscene repressed’ in de menselijke psyche, met vaak bijzonder gestoorde resultaten. Benighted is vlijmscherp, bijtend en explosief.


Entheos is een progressief death metal duo uit Santa Cruz, Californië. Zanger Chaney Crabb en multi-instrumentaliste Navene Koperweis zoeken de limieten van het genre op met invloeden uit groove, grunge, jazz, en prog rock, om er maar een paar te noemen. Hun derde album, waarvoor ze terug de studio indoken met voormalig bandlid Evan Brewer op bas, verschijnt binnenkort, en singles ‘In purgatory’ en ‘Absolute zero’ zijn al een heerlijk introspectief voorsmaakje.


(Bron: Botanique)


Zondag 05 maart 2023, Botanique (Brussel, BE)bottom of page