top of page

Albums | XO Armor - Nublar


Als dino-nerd hoef je maar iets over dinosauriërs of Jurassic Park te zeggen en je hebt mijn aandacht. Zo kwam ook de Duitse metalcore formatie XO Armor (voorheen CODA) op mijn pad. De namen bij video’s voor singles als rex, Raptoren en Dreadnought in mijn Youtube suggesties waren genoeg reden om het werk van de band eens te checken. Dat viel niet tegen! De zware metalcore met hier en daar wat deathcore en hiphop invloeden wist me meteen te boeien. Luisterend naar de teksten hadden de nummers ook daadwerkelijk te maken met de dinosauriërs waar de tracks naar vernoemd waren. rex beschrijft bijvoorbeeld toch zeer goed het verhaal van de Tyrannosaurus rex uit Jurassic Park. Ik was verkocht.Onlangs verscheen het volledig door dinosauriërs en Jurassic Park geïnspireerde album Nublar (vernoemd naar het eiland waar Jurassic Park en later Jurassic World gevestigd waren) en ik kan je zeggen dat ik dit album inmiddels front-to-back luister.


Album opener Dilopho geeft de luisteraar geen seconde om even lekker in te komen. “Welcome to the island in the mist I call a home. Lovers, friends, intruders… Welcome to Nublar!” krijst vocalist David Paucken. Zware gitaren en dikke drums knallen je speakers uit en de sfeer is gezet. Een non-stop bombardement van heavy grooves en diepe bass begeleiden de wrede vocals die de dino’s en andere belangrijke elementen uit de prehistorie EN het Jurassic Park verhaal als metafoor gebruiken voor zowel persoonlijke issues als zorgen om de wereld waarin we leven. rex was als single al sterk en heeft binnen het album, als opvolger van Dilopho, nog meer impact. De track staat ondanks onderliggende betekenis bol van de Jurassic Park verwijzingen, maar ook muzikaal en atmospherisch past het compleet bij het onderwerp. Het lukt XO Armor hier om het iconische karakter van de T. rex in een nummer te gieten. Als fan van de recentere albums van Ice Nine Kills heb ik altijd een INK nummer over mijn favoriete film willen horen, maar ik denk dat zelfs zij dit niet kunnen toppen.


Pangea was het supercontinent uit de tijd voor de dinosauriërs de boel overnamen. Het nummer met deze titel is een mooi voorbeeld van hoe de teksten op Nublar op meerdere manieren bekeken kunnen worden. De tekst “Crush this place like pangea” kan duiden op een paradigmaverschuiving waarbij het conservatieve oude denken wordt vervangen door een modernere mindset waardoor we de wereld beter maken voor iedereen, maar je zou het ook kunnen beluisteren als een vette party-track. Met een dikke beat als intro voor nog zo’n geweldige track, is Mosa net zo zwaar, maar meer dansbaar dan de nummers hiervoor. Carno is daarentegen wat meer on-the-nose wat teksten betreft; een gevecht met persoonlijke demonen zorgt voor wederom een banger van een track.


Via een korte interlude-achtige track waarop David zijn raps een inzicht geven in de achterliggende gedachten en teksten op het album, gaan we door naar het melodieuze Amber. In deze track die met minder punch even wat ademruimte biedt, ligt misschien wel één van mijn favoriete Jurassic Park referenties op het album “I'm in my head too much again, too many déjà vues. Kill myself by reviving the past, call me Henry Wu.” Het geeft toch even een kick wanneer je zo’n geekie referentie terug hoort. XO Armor knalt weer vol geweld verder met Raptoren, de (enige) Duitstalige track op het album, en het even geweldadig klinkende en uit je speakers stampende Dreadnought. Met teksten als “The Planet is fine but the people are fucked”en “We’re set to self-destroy. We are the new asteroid” wordt er in Asteroid niet onder stoelen of banken geschoven waar we het over hebben. Woede en wanhoop klinken door in zowel de vocals als in de muziek. Zouden we zelf voor de mensheid het einde betekenen zoals een asteroïde dat voor de dinosauriërs was?


Nadat er met Asteroid een explosief einde aan het verhaal komt, dat op Nublar verteld wordt, sluit XO Armor af met de titeltrack Nublar. Door de meer melodieuze, rustigere sound, waarbij er meer ruimte is voor de vocals, klinkt de track als een epiloog van het muzikale en tekstuele geweld van het afgelopen half uur, maar wel een epiloog die je absoluut niet wil missen.

Nublar is een heavy genadeloos metalcore album en XO Armor weet precies hoe ze de deathcore en metal/trap invloeden hierin moeten verwerken om het tot een passend geheel te maken. Nergens klinkt er iets geforceerd of overbodig. Nergens heeft het album meer of minder nodig. Voor de dino-nerds onder ons zijn de Jurassic Park/Dino-referenties een hele vette extra. Wat betreft moderne metal(core) releases heeft XO Armor met Nublar één van de sterkste albums van het jaar afgeleverd.


Releasedatum: 30 juni 2023


Luister


Comments


bottom of page