top of page

Albums | The Warning - ERROR


Ik begin het Instagram algoritme door te hebben! Ik volg zoveel lelijke muzikanten die de meest afgrijselijke muziek maken, dat ze ginder gedacht hebben "We gaan dieje ouwen eens wat licht in zijn leven brengen.". En zo zie ik plots video’s verschijnen van goed ogende, jonge muzikanten die er op de meest leuke manieren een ferme lap op geven. Kristina Rybalchenko bv. (kriss_drummer), het tengere hyperenergieke meisje in haar sporttopjes en bijhorende shortjes die technisch perfecte drumcovers post en hierbij onophoudelijk op en neer wipt en de haren losgooit. Plots ook live video’s van een stel leuke meiden die steevast voor een immens publiek hun ding doen. Luisteren deed ik zelden, tot ik een kleine maand terug toch eens de audio aanzette. Ik dacht immers eerst dat The Warning een Queensrÿche tribute band was, of op z'n minst een coverband. Wat ik hoorde deed me absoluut niet richting mijn platenboer hollen of de band checken via Apple Music, maar Instagram gaf niet op en bleef me bestoken. Eerder deze week ging ik dan toch voor de bijl: ik zag dat ze Enter Sandman hadden gecoverd en wilde mijn collega (en diehard M-fangirl) de shock van zijn leven bezorgen. Wat bleek echter: de sympathieke man kende die cover en vond hem zelfs goed. Wat echter met eigen muziek? Een kans geven zeker? Voor die bewuste cover - te vinden op de Metallica Blacklist Album - hadden de drie uit Monterey (Mexico) de hulp gekregen van de Canadese mega popster Alessia Cara. Die spot hadden ze in feite te danken aan hun 'originele' versie uit 2014, toen de jongedames respectievelijk negen, twaalf en veertien jaar oud waren. Het ding ging viraal en ontlokte een zekere Kirk Hammett de uitspraak "The drummer kicks maximum ass". Het zette Ale, Pau en Dany aan om hevig te werken aan eigen nummers, een crowdfunding campagne op zetten en zo een jaar later hun eerste EP (Escape the Mind) te financieren. Datzelfde jaar verschenen ze in The Ellen DeGeneres show, haalden nog een bom geld op en schreven zich in voor een vijf weken durende opleiding aan The Berklee College of Music.

Blablablabla en we zijn ondertussen zeven jaar en drie full albums verder. Het geluid is een pak steviger geworden, de productie - nu ze bij Republic Records zitten - een stuk scherper en voller, de songs veel beter uitgewerkt. Dit is een band die (bijna) naast een Halestorm en The Pretty Reckless kan staan. Het blijft natuurlijk allemaal op maat van een breed en jong publiek geschreven met zowat elk nummer dat gericht is op radio airplay, maar ook om stadions en festivalweide ‘s te doen ontploffen. Ik moest bij de openingstrack (en nog enkele) meteen aan de rock&roll denken die o.a. (recentere) Foo Fighters brengen: stevige hooks, catchy refreinen, melodie en power die hand in hand gaan. ERROR is zo'n album dat geen potten breekt, maar wel erg leuk is om o.a. in de auto te beluisteren. Pas bij 23, het tiende nummer (!), had ik voor het eerst de neiging te skippen. De power ballad REVENANT is dan weer heel erg 'lekker', zit goed in elkaar en weet (bijna) te raken. MARTIRIO wordt in het Spaans gezongen en dat mogen ze van mij gerust meer doen. De afsluitende piano ballad Breathe is er dan weer te veel aan, maar dan zitten we al aan veertien nummers, m.a.w. no harm done.

Ook al wordt ik nooit omver geblazen, toch kan ik dit album aanbevelen aan iedereen die van een lekkere pot catchy rock&roll houdt en voor wie het niet steeds zo complex en innoverend moet zijn. Gewoon afspelen en zorgeloos genieten. En voor ik het vergeet: meneer Hammett had gelijk: The drummer kicks maximum ass!Releasedatum: 24 juni 2022


website


luister
lees


A familial Mexican hard rock band that blends savvy riffage, fist-pumping beats, and stadium-ready choruses, the Warning went from viral sensations to festival faves with the release of their 2017 debut album, XXI Century Blood. Comprised of sisters Daniela (guitar, lead vocals), Paulina (drums, vocals, piano), and Alejandra Villarreal (bass, piano, backing vocals), the trio inked a deal with Universal imprint Lava Records in 2021 and issued the full-length ERROR in 2022.

The Villarreal sisters began posting videos online around 2014 and soon attracted attention due to the teen siblings' instrumental precocity as well as a repertory made up of heavy metal covers by Metallica, Guns N' Roses, and AC/DC. Signed by Victoria Records, the Warning issued their first EP, Escape the Mind, in 2015. The group's debut album, XXI Century Blood, appeared in 2017, and before long the trio were sharing the stage with the likes of Def Leppard and the Killers. They released their sophomore full-length effort, Queen of the Murder Scene, in 2019, and caught the attention of Lava Records, which quickly added the band to its roster. "Choke," the Warning's debut single for the major label, arrived in 2021, and appeared on the 2022 long-player ERROR.


bottom of page