top of page

Albums | Solitude Within - When Kingdoms FallWhen Kingdoms Fall is het langverwachte tweede album van Solitude Within, een band uit eigen land. Ik zeg langverwacht want eigenlijk hadden ze de opvolger voor Disappear (2017) al in 2021 willen uitbrengen. Vier dagen voor ons landje in 2020 in lockdown ging werd daarom ook al een eerste video (voor Astray) gedeeld. Maar wanneer je een album niet afdoende kunt promoten (lees: concerten spelen) dan is het beter om alles, noodgedwongen, wat uit te stellen tot gunstigere tijden.

Sowieso zou er toch een vrij lange periode tussen de twee albums gezeten hebben. In die tussentijd kon de band toch regelmatig optreden. En die live shows hebben hun sound zeker deugd gedaan. Waar Disappear nog enigszins onverwacht in mijn handen terecht kwam is het verrassingselement bij de opvolger veel minder aanwezig. Maar ik moet zeggen dat ik op een aangename manier toch nog wel verrast werd bij het beluisteren. Veel van de minpuntjes die ik toen nog aan te merken had werden blijkbaar onder handen genomen.

Of zijn, zoals het feit dat Emmelie haar stem nu een stuk volwassener en minder engelachtig klinkt, het logische gevolg van ouder en matuurder worden.

Het geluid van de band is ook een pak heavier geworden en klinkt meer als symphonic metal. Minder als popmuziek op een symfonisch arrangement geplakt zoals op de voorganger wel eens het geval leek. De composities zijn bijzonder vakkundig uitgewerkt. Elk instrument lijkt de juiste plaats te hebben en er lijkt zeker over gewaakt te zijn dat, alhoewel dus heavy, het geheel nooit ergens te bombastisch wordt. Goede voorbeelden van wat ik bedoel hoort u zeker in het titelnummer en de power ballad I'm Not Lost, waarin de gitaar zich eerst rond de stem van Emmelie lijkt te weven, vervolgens een mooie solo mag lossen maar dan netjes plaats maakt voor mooie pianonoten.

Ook de intro's zijn erop vooruitgegaan. Waarbij die vroeger wel eens gekunsteld klonken lijken ze nu meer eigenheid te hebben en ook hier weer de juiste plekken te hebben gevonden, zoals bv het onweer dat het album en Beautifully Broken opent.


Ook geen overdaad aan grunts, we moeten zelfs wachten tot Land of Disarray eer we Quincy Van Overmeire een eerste keer z'n strot horen opendraaien.

Het nummer dat we al het langst kenden, Astray, mag het album afsluiten maar heeft geen extra verrassingen meer voor ons in petto.

Solitude Within is in mijn ogen een band die er, net doordat ze zichzelf niet als een symphonicmetalband beschouwen, van in het begin over heeft gewaakt om niet in de clichés van het genre te trappen. Het siert hen dat ze voor dit album heel hard naar zichzelf lijken te hebben gekeken en waar nodig hebben bijgestuurd.

Dat is alvast veelbelovend voor de verdere evolutie van deze getalenteerde band.


Releasedatum: 22 oktober 2022luister

Lees


We are Solitude Within, a Female Fronted Symphonic Rock / metalband from Ninove (Belgium). Our name is inspired by the song “Solitude Within” from Evergrey. The band was founded in 2017. Our debut album – “Disappear” – received many positive reviews, not only in Belgium, but also in the Netherlands, Germany, England and America. The next album was planned for the end of 2021, but got delayed by the Corona virus. The new release date for “When Kingdoms Fall” was postponed to October 2022.

The music style reminds you of Within Temptation, Delain, Nightwish, Evanescence…

Listeners will notice the melodic voice, bombastic intro’s, epic choruses and beautiful melodies, which is why our music is loved by many.bottom of page