top of page

Albums | Schizophrenia, Recollections of the InsaneHype creëren rond je eigen plaat, niet zo eenvoudig als het lijkt. Want vergis u niet, Recollections of the Insane is een plaat in eigen beheer, al wordt ze dan in de States verdeeld door het uitermate sympathieke Redefining Darkness Records. De band, met thuisbasis in Antwerpen, heeft wel degelijk een sterke DIY aanpak. Dat het viertal kon voortbouwen op de uitstekende Voices EP uit 2020 heeft uiteraard geholpen. Maar dan nog. Liefst drie video's / singles werden gelanceerd om het vuur aan te wakkeren. De eerste ervan zag u ook op deze blog passeren. De andere twee niet. Dat heeft niets met de band of het materiaal te maken, maar alles met mijn koppigheid om niet mee te gaan in singles die verschijnen voor de plaat als geheel beluisterd kan worden. En ik consumeer liever hele platen, dan afzonderlijke nummers. Meer nog: ik zet zelden een plaat af voor die haar laatste noot bereikt heeft. Nu goed, die eerste single beluisterde ik dus maar verder wachtte ik rustig af tot de releasedag om de hele plaat tot mij te nemen. Maakt Schizophrenia de hype waar of stinkt Recollections of the Insane dat het geen naam heeft?

Wel, stinken doet deze plaat. Vooral naar verschraald bier en opgerookte tabak na een avondje fistpumpen met in de ene hand een door morsen steeds leger rakende pint bier en in de andere een filtersigaret. De plaat brengt met swingend gemak de vervlogen gouden tijden van de relatief vroege death thrash metal terug, dartel huppelend aan een waanzinnig hoge snelheid. De band blijft daarmee geheel binnen de verwachtingen, maar levert wel een dijk van een album af. Recollections of the Insane herinnert aan vroege Sepultura, Slayer, Kreator en de begindagen van een Pestilence of een Morbid Angel. Ook bands als Demolition Hammer (de energie) en Dark Angel (het furieuze) duiken in gedachten op. Had deze plaat drie decennia geleden het levenslicht gezien, ze zaten gegarandeerd op het zelfde lucratieve vliegtuig om net als hun muzikale helden de wereld rond te touren. Hier en daar loeren ook iets - kuch - modernere invloeden om de hoek zoals flarden latere Death en riffs die verwijzen naar wat Carcass sinds Heartwork brengt. Het is een heerlijke mengelmoes van elementen, alle uit het tijdperk waar 40-plussers al dan niet met een nostalgisch gevoel aan terugdenken. En de grootste troef daarbij? Het klinkt door de hedendaagse productie niet eens gedateerd! Bijna drie kwartier lekker gas geven. Het gaspedaal wordt immers nergens echt losgelaten. Vleugjes melodie en voldoende afwisseling fleuren de plaat op. De instrumentenbeheersing is ronduit voortreffelijk bij ieder lid. De uitvoering is van chirurgische precisie.


De band plukt ingrediënten uit de hoogdagen, mengt en kneedt ze naar eigen welbevinden en levert niets minder dan een plaat af die bevestigt waarom je ooit overstag ging en fan werd van deze vorm van auditief geweld. Recollections of the Insane ruikt en voelt als metal. Een hype creëren en ze waarmaken, het lukt niet iedereen. Deze heren weten echter als geen ander dat ze die hype verdomme waard zijn! Ze beseffen ten volle dat ze met hun eerste volwaardige plaat de wind definitief in de zeilen zouden hebben. De releasedatum kon niet beter vallen. De winter ligt grotendeels achter ons en dus is het tijd om weer wat energie op te slaan. Recollections of the Insane zal daar zeker een vrachtwagen vol steen aan bijdragen. Bummer dat hun Europese tour met Evil Invaders de schop op ging. Flauw vermoeden dat ze na afloop een legioen aan fans zouden hebben gehad. Gelukkig blijven de dates in België en Nederland overeind. Gouden raad: ga erheen en schaf aan de merch hun nieuwste telg meteen aan. U gaat het zich echt niet beklagen!


Releasedatum: 17 februari 2022LuisterLees

Back in January 2020, SCHIZOPHRENIA came out of nowhere with their self-released debut EP "Voices" to hit the Extreme Metal underground like a bomb. With a relentless cocktail of high-adrenaline Death Metal and groovy mid-tempo elements, the band took the heavy scene by storm and soon became known for their distinctively heavy yet dynamic sound, bursting with detail and intensity.


February 18th will now see the release of the highly anticipated debut album from the four-piece from Antwerp, Belgium, entitled "Recollections Of The Insane". With nine brand new tracks spanning over 43 minutes, the band's upcoming record picks up where "Voices" left off, with going even further in every aspect, sometimes even flirting with some melodic Death/Black Metal influences! Morbid Angel, Demolition Hammer, Slayer, early Sepultura, Dissection, Death, At The Gates, Obituary, Bolt Thrower, Pestilence…if any of these bands already gets you going, then imagine a blend of all of them combined with SCHIZOPHRENIA’s unique and fresh interpretation of Extreme Metal!Comments


bottom of page