top of page

Albums | Rage - Resurrection Day


Nog voor de naam (Furious) Rage in 1986 ten tonele verscheen, waren de bandleden al drie jaar eerder actief onder de naam Avenger. Enkele decennia later brengt de band een nieuw album uit, dat als ik me niet vergis het 24ste zou zijn als we alle EP’s, compilaties en alle andere speciallekes niet meerekenen. Ook hier terug trouw aan de heavy metal roots, aangespekt met power metal en extreme metal invloeden. Tekstueel bewijst Peavy eens te meer dat hij graag verder denkt dan pure metal clichés. Hoewel Resurrection Day geen conceptalbum is, vormt de geschiedenis van de mensheid vanuit een filosofisch en psychologisch oogpunt een rode draad door de nummers.


Kan je na zoveel uitgebracht materiaal nog enig verschil maken? Wel, met een nieuwe tandem gitaristen in de gelederen is alles opnieuw mogelijk. In de zomer van 2020 kondigde grondlegger Peavy de deels nieuwe bezetting aan. Na het vertrek van gitarist Marcos Rodriguez werd Stefan Weber (ex-Axxis) aangetrokken, slechts enkele weken later gevolgd door Jean Bormann (Angel Inc, Rage & Ruins).


Memento Vitae is de perfecte epische ouverture naar titeltrack Resurrection Day die een pak gebundelde agressie weet te spuwen in een krachtige brok dynamisch geweld. De ruwe vocalen blijven tekenend maar verwacht een geluid dat terug naar de beginjaren ademt met een frisse moderne wind erdoor, met veel melodieuze, meezingbare refreinen. Die ultrasnelle dubbele mokerslagen van de basdrum zitten overal diep ingeworteld, zoals A New Land dat schreeuwend en brutaal zich een weg naar je oortjes zal vinden. Het riff gerichte Arrogance And Ignorance begint zo aanstekelijk en is een zoveelste bommetje op zich.


Dat de nummers meer zijn dan een pak roepen en schreeuwen, bewijst de drang om meer te willen. En dat is net tof om gedoseerd de spanning en verlangen op te bouwen gedurende een steeds variërend album. Luister eens naar Traveling Through Time, dat emotioneel begint en zo maar een ganse festivalweide zal laten ontploffen met de traditionele instrumentale omkadering. Een knappe nieuwkomer waarmee het gezelschap terug een pak nieuwe fans zal vinden, naast hun trouwe publiek dat elk album van deze gesmeerde motor zal smullen.

releasedatum: 17 september 2021

facebook

Luister
Lees


"Ik ben verrast hoe snel de nieuwe line-up is gegroeid tot een homogeen team en hoe positief de talenten van elk bandlid tot hun recht zijn gekomen," zegt Wagner, terugkijkend op een zeer creatieve productiefase en commentaar gevend op het nieuwste aanbod van Rage: "Ik heb het gevoel dat onze muziek aan de ene kant nog steeds typisch Rage is, terwijl het aan de andere kant zoveel frisser klinkt."


Rage heeft twaalf nieuwe nummers opgenomen die een stilistisch bereik bestrijken dat nauwelijks karakteristieker kon zijn voor de band, van rauwe thrash metal tracks als ´Virginity` (ook de eerste video), ´The Age Of Reason` en ´Extinction Overkill` via midtempo stukken als ´Arrogance And Ignorance` en ´Monetary Gods` tot de rechttoe rechtaan ballad ´Black Room` die de zaken in balans brengt.


Resurrection Day bevat een samenwerking met Pepe Herrero uit Spanje, die atmosferische orkestrale arrangementen bijdroeg aan vier nummers (´Resurrection Day`, ´The Age Of Reason`, ´Traveling Through Time`, ´Black Room`). "Net als voorheen voegt de orkestratie van de maestro een geheel nieuwe dimensie, meer diepte en nog meer zeggingskracht toe aan een aantal van onze nummers," prijst Peavy de door en door geslaagde "Spaanse connectie" van Rage.


Anette Olzon, Strong

bottom of page