top of page

Albums | Off The Cross, Enjoy It While It LastsOff The Cross heeft zich de voorbije jaren weten op te werken tot een heuse publiekslieveling en graag geziene gast op nationale (en ook al op enkele internationale) podia groot en klein. En dat zelfs met 'maar' één full-album (debuut Divided Kingdom uit 2016) en één EP (Era, 2018) op hun actief. Zelfs het plotse vertrek van zanger Steven van Crombruggen kon de rijzende ster van OTC niet stoppen. Het aantal videoclips gelanceerd in lock down tijden toonden dat ze ook Covid een dikke middenvinger toonden en hun creativiteit er niet door lieten afremmen.

En nu is er dus album nummer twee, Enjoy It While It Lasts. Een raad die wij ons zeker laten opdringen want het is een zeer sterk album geworden.

OTC vielen sowieso al moeilijk in een bepaald hokje te wringen en ze hebben hun best gedaan om dit met het nieuwe album nog moeilijker te maken. De tournee die ze met Epica ondernamen in Rusland bracht hen in contact met Joost van den Broek en Coen Janssen, die op dit nieuwe album instaan voor respectievelijk de toetsen/keyboards + mix en de muzikale arrangementen. Het geeft net dat tikkeltje meer schwung en volledigheid mee aan de nummers en zorgde ervoor dat ik regelmatig een danspasje niet kon bedwingen maar dat zult mij nooit in het openbaar horen toegeven.

De stem van nieuwe zanger Daan Swinnen past bijzonder goed bij dit nieuwe geluid en hij mag het volledige pallet van zijn stem benutten op dit album, van de (toch duidelijk verstaanbare) screams over heldere zang tot creepy gefluister. Toch is het de combinatie met de harmonische backing vocals (verzorgd door de andere bandleden) die voor extra dynamiek zorgt. Of de combinatie met een vrouwelijke stem (meer bepaald die van Eluveitie zangeres Fabienne Erni) in This Too Shall Pass. Swinnen en Erni laten hun stemmen hierin verstrengelen tot mooie, harmonische Yin Yang.

Eerder dit jaar kregen we ook al uitstekende nummers zoals The Dance en Exist gepresenteerd maar er is nog veel ander lekkers te ontekken op Enjoy It While It Lasts. De denderende drive op opener Masks bijvoorbeeld of het bijzonder bombastische maar tegelijk ook melodische Strife en het epische Cease and Desist. Wanneer de laatste noten van Blackbox uitsterven denk je ook het einde van het album bereikt te hebben maar daar zwelt dan toch nog de intro van A Life Live to Die aan waarin er nog eens extra hard van jetje gegeven wordt. Fans van het eerste uur zullen misschien wat afknappen op de meer melodische richting die OTC met dit album uitgaat maar het toont des te meer aan dat de band zich niet zomaar één gat laat vangen. En dat zal door een breder publiek wel goed ontvangen worden.


Releasedatum: 29 april 2021luister
Comments


bottom of page