top of page

Albums | Mare Cognitum, Solar Paroxysm


Wie nog steeds denkt dat éénmansprojecten niet kunnen opwegen tegen “volwaardige” bands, zal wellicht nooit uit dat conservatisme gerukt kunnen worden. Anno 2021 zijn er onnoemelijk veel artiesten die degelijke kwaliteit afleveren. Enkelen onder hen staan echter bovenaan de stapel. Een voorbeeld is Jacob Buczarski. Jacob is de man achter Mare Cognitum, het kosmisch/atmosferisch black metal project uit Portland, Oregon, Verenigde Staten van Amerika. De kwaliteit van zijn discografie is consistent waanzinnig hoog. En na het net geen twee uur durende split-album met die Griekse god Spectral Lore, Wanderers: Astrology of The Nine, van maart vorig jaar durfde ik het helemaal stellen: hij moet ons zijn beste werk nog schenken.


De aankondiging van Solar Paroxysm ontging me volledig in de stroom van Bandcamp-updates. Ik was enkele weken geleden dan ook verrast toen ik het nieuws vernam via een website die in de verste verte niets te maken had met Mare Cognitum, noch met I, Voidhanger Records, het Italiaanse label dat de zaken waarneemt in Europa. Wie op dat moment nog een vinyl wou, was eraan voor de moeite. De tweede batch is intussen besteld bij de perser. Zo snel gaat het dus voor éénmansprojecten tegenwoordig. Nou goed, Solar Paroxysm is er. Laat ons daar even bij stilstaan.


Vijf songs variërend tussen tien en een halve en twaalf en een halve minuten bol van majestueuze en epische riffs en melodieën, naadloos aan elkaar geregen door magnifieke percussie. Er is geen nummer op deze plaat dat me geen verheven, tintelend gevoel over mijn hele rug bezorgd. Zeker, Jacob herhaalt riffs en zijn manier van songschrijven is intussen weinig verrassend. Maar als het zo sterk gebracht wordt, is dat eerder een luxeprobleem dan een storend element. En over die waanzinnig sterke riffs lopen dan ook nog eens zijn formidabele leads. Menig klassiek hard rock of heavy metal muzikant die toch wel eens een wenkbrauw of twee zal optrekken als hij of zij die hoort. En waar je bij black metal doorgaans denkt aan snelheid, laat Jacob op Terra Reqiuem het tempo zakken. Enfin, toch grotendeels. In dat iets rustiger nummer laat hij de emotie schitteren als nooit tevoren. Thematisch gezien lijkt Jacob voor het eerst meer beïnvloedt door wat op deze aardkloot gebeurt, dan wat er zich ook in de oneindige leegte van de kosmos moge afspelen. Waar de meeste bands in het genre grossieren in een kilte die met de daar heersende temperaturen gepaard gaat, blaast Mare Cognitum op dit album toch met een overdonderde warmte. En dat is wat is Solar Paroxysm zo sterk maakt. Er is op het album geen moment waarbij je niet tot in je de kern van je ziel geraakt wordt. De focus waarmee de songs geschreven zijn valt moeilijk te bevatten, vooral in de complexe afsluiter Ataraxia Tunnels. Dit komt dus echt uit het brein van één man, jandorie! De sound en productie zijn massief, ook iets waar de man steeds beter in wordt. Beste voorbeeld hiervan is het ongetwijfeld geprogrammeerde drumwerk. Dat is zo goed gedaan dat niemand nog gelooft dat het een computer is. Jacob's oog voor detail en oor voor het organisch laten klinken van de ritmesectie is verbijsterend. Ik daag u uit om voeten en armen stil te houden wanneer Solar Paroxysm door je speakers knalt.


Een opvolger van Wanderers: Astrology of The Nine had ik niet zo snel zien komen. Ik had ook niet verwacht dat de kwaliteit op zo'n korte tijd tussen de twee releases ook nog eens zo verbluffend sterk zou zijn. Grima legde begin dit jaar de lat wat atmosferische black metal aangaat. Mare Cognitum gaat er dartel als een lammetje overheen. Benieuwd wat die andere éénmansprojecten Spectral Lore en Panopticon respectievelijk in april en mei op ons zullen afvuren, maar tot dan en eeuwig daarna: groot respect voor Jacob Buczarski. In één woord: magistraal!


Releasedatum: 19 maart 2021Luister

Lees

From the depths of the outer rim to solid footing of green earth, Solar Paroxysm, cosmic black metal entity Mare Cognitum's fifth album proper, finds itself moving from the impossible to the familiar. Now occupying himself with the failures of humankind over the past epoch, Jacob Buczarski's frustrations with humankind and politics find a new voice through five aggressive, metallic songs. With a more human focus comes a shift in style -- Mare Cognitum sheds layers of cloudy, nebular atmosphere to reveal the exploding star beneath it. With a musician's flourish and mastery of songcraft and his chosen instruments alike, Solar Paroxysm lifts the veil and reveals the true musicianship which has fueled the Mare Cognitum project since its impetus a decade ago. Now suddenly so outwardly truculent and antagonistic does Mare Cognitum reveal its true essence.

(Bron: Bandcamp)Comentarios


bottom of page