top of page

Albums | K's Kabaal - juli 2022

Komkommertijd. De zomer krijgt dat verwijt wel eens als het aankomt op releases. Als ik het woord in die context hoor draaien mijn ogen spontaan in een boog van 180 graden hemelwaarts. Hoe zo, komkommertijd? Er gaat geen week voorbij zonder dat er pre orders opduiken. Meervoud. Wekelijks. Wat we gemakshalve een groter label zullen noemen, Century Media is lang geen kleine speler meer, liet één van de meest geanticipeerde releases van 2022 verschijnen midden in de zomer. En hier en daar zal het gekende AOTY bovengehaald worden. Niet geheel onterecht overigens. Laat ons daarmee dit eerste lijstje K's Kabaal aanvangen, een maandelijks overzichtje van de pokkeherrie die het meest is opgevallen in de voorbije maand en ook het best zal bijblijven.


Imperial Triumphant - Spirit of EcstasyAls het kwintet uit New York één ding nooit heeft gedaan, dan is het wel achterom kijken. De band creëerde steeds songs met de blik op oneindig. Dat ze door de jaren heen enkel beter werden in het uitwerken van hun visie is een compliment op zich, want straffe kost serveerden ze van bij het prille begin. Toegegeven, vroeger kon je nog referenties als Deathspell Omega en Gorguts noemen. Op Spirit of Ecstasy klinkt hun dissonante blackened death metal vooral ... jazzy, jawel. Stellen dat dit jazz op distortion is niet eens vergezocht. Dat de band ondanks de jazz-structuren misschien zelfs nog verstikkender en meer atonaal voor de dag komt dan voorheen is verbluffend. Imperial Triumphant is een band die als geen ander de hoogte van de lat meet en ze vervolgens wat hoger legt om er telkens gezwind over te gaan. Spirit of Ecstasy geeft ons in elk geval het gevoel dat de grenzen van wat kan binnen metal nog lang niet bereikt zijn zolang bands als Imperial Triumphant blijven duwen. Geen hapklare brok, maar een huzarenstukje des te meer. Verplichte kost, want vanaf heden is Imperial Triumphant een band waar geen referenties meer gelden. Ze zijn een referentie.


Releasedatum: 22 juli 2022

Label: Century Media Records

facebookErnia - How to Deal with Life and FailNog zo'n band die genreconventies mee doorspoelt met het gebruikte toiletpapier is het Spaanse Ernia. Hun benadering van grindcore zal puristen de neus misschien doen ophalen, maar grindcore is het in zijn kern volledig. How to Deal with Life and Fail is niet enkel een glorieuze titel, het is een ongelooflijk plezante mix van hooks, verbluffende techniek, riffs om duimen en vingers bij af te likken en vooral: een stevige uithaal met uw zitvlak als doel. Het aantal ideeën is niet te tellen, de songs hoppen vlot van het ene naar het andere maar nergens gaat de cohesie binnen de songs verloren. Ook niet wanneer de band er plots een dansbaar deuntje van lijkt te maken. In het verlengde daarvan ook tal van kleine grappige kwinkslagen, maar de serieux van de plaat blijft overeind. Het evenwicht tussen fun en woede wordt door de heren perfect bewaard. Waar grindcore al eens durft vervelen in zijn purisme, levert Ernia met How to Deal with Life and Fail een plaat af die niet enkel, ik herhaal, plezant van A tot Z en intens als de beste is, maar ook duidelijk maakt dat buiten de lijntjes kleuren eigenlijk aan te raden valt om dat te bewerkstelligen.


Releasedatum: 22 juli 2022

Label: Transcending Obscurity Records

Facebook

Altars - Ascetic ReflectionAls één band ons wel degelijk een lange komkommertijd heeft bezorgd, dan is het wel het Australische Altars. Hun veelbelovende debuut Paramnesia dateert van 2013, maar nadien werd het stil. In 2021 kondigde het trio hun comeback aan en op een hete dag in West-Europa verschijnt dan eindelijk Ascetic Reflection. Dat het dan down under allesbehalve hoort te zomeren, maakt ons hier geen zier uit maar is wel treffend. Altars klinkt nog steeds donker als een zwaar bewolkte winternacht. Hun dissonante death metal roept herinneringen op aan Portal, Ulcerate, Replicant, Gorguts en Diskord maar al die elementen worden vakkundig verweven tot een vehikel met een geheel eigen gelaat dat trots verraadt omdat het zich onder gelijken bevindt. Samen groots, zeg maar. Dat Brandon Sloan (Convulsing) de band vervoegde op bas en zang brengt een extra influx met zich mee. Altars is eindelijk terug en als Ascetic Reflection één ding met verve doet is het ons laten hopen dat het niet opnieuw negen jaar gaat duren eer het trio opnieuw van zich laat horen. Ronduit fantastisch album!


Releasedatum: 8 juli 2022

Label: Everlasting Spew Records

FacebookMaul - Seraphic Punishment


Voor wie alle bovenstaande experimentele of dissonante pokkeherrie maar niets is, rest er nog de vertrouwde old school aanpak van het uit North Dakota afkomstige Maul. Muziek hoeft de grenzen niet op te zoeken om te scoren, kijk maar naar een willekeurige hitparade waar zowat 70% van de nummers hetzelfde klinken. Toegegeven, daarom leest u Brothers in Raw niet, maar you get my point. Wanneer een band een pad kiest dat al decennia lang bewandeld wordt, maar de tred zelf uitmuntend voortzet dan gaan we niet klagen. Vunzig brood en ranzige boter vinden de heren bij Autopsy en (oude) Carcass, geserveerd op een bedje van vroege Floridiaanse én Zweedse old school death. U weet meteen dat Seraphic Punishment een vuil beestje is dat het niet schuwt om uw appetijt in de rest van de dag aan te tasten. Heerlijk toch? De songs kleven meteen en zullen dat wellicht nog wel even doen. De heren zijn meester in het aanbidden van the almighty riff en pleurt de ene na de andere mastodont de ether in. Seraphic Punishment mag dan old school zijn, voor vuig en gevaarlijk klinkende old school death metal van hoge kwaliteit mag men mij in pakweg 2057 in het plaatselijk rusthuis nog steeds uit mijn bed trommelen. Alzheimer kruipt daarbij in de kist. Wat een verslavend debuut zeg!


Releasedatum: 15 juli 2022

Label: Redefining Darkness Records

facebook


Zomer betekent komkommertijd, dacht u? Het is niet omdat u aan één of andere riviera ligt te apegapen dat het geen zicht is, dat er geen noemenswaardig plaatwerk verschijnt hé. Juli leverde minstens vier volstrekt memorabele platen op (en vast nog wel enkele andere onontgonnen parels die ik pas later ontdek). Platen die me lang na het verstrijken van het lopende jaar zullen bijblijven. U weet wat luisteren.

bottom of page