top of page

Albums | Just For The Record: The Compleat Angler, Cause & Effect


Voor het tweede jaar op rij laten onze recensenten in 'Just For The Record' albums aan bod komen die ze om één of andere reden niet hebben (kunnen) bespreken, maar die toch té sterk zijn om ze zomaar te laten liggen. Releases 2020 welteverstaan.


Allez huplahoi, nog maar eens een Belgische postrockband dus dacht ik, wegens tijdsgebrek, vlug een nummertje luisteren, een sounds stukje pennen en zo hebben we weer eens enkele mensen een plezier gedaan. Maar wat blijkt: de combinatie drums, gitaren en elektronica die deze mannen uit Antwerpen brengen gaat er verdikke erg goed in bij deze jongen. Damn, dat worden dus enige luisterbeurten van het volledige album en toch een albumbespreking. Maar goed dat wij het graag kort houden.


Cause & Effect telt maar liefst dertien nummers, maar het zijn geen immens lang uitgesponnen tracks. Op drie na blijven ze mooi onder de vijf minuten grens en dat mag ook wel eens in het genre. Wel blijven het stuk voor stuk sfeervolle werkjes die je meenemen op trips langs verschillende emoties. Laat me het ditmaal eens niet in de natuur zoeken, maar in een moderne, stedelijke omgeving: keuvelen langs kleine straatjes en op gezellige pleintjes wisselt af met rennen langs drukke, grote boulevards en rondtollen op open pleinen terwijl we naar adem happend genieten van de wolken die aan een helder blauwe lucht voorbijrazen. De atmosferische klanken van gitaar en synths blenden tot een prachtig geheel. Wanneer de drums inzetten is het gewoonlijk tijd om tandje bij te steken, soms een versnelling hoger te schakelen en aan intensiteit toe te nemen.


Cause & Effect is zo'n album dat ik dolgraag afspeel terwijl ik een lange rit in de auto voor de boeg heb, tijdens de dag of 's nachts maakt niet uit. De muziek geeft energie, laat de tijd vooruit gaan terwijl er toch voldoende momenten zijn om even rust te nemen.


Ik voeg The Compleat Angler toe aan mijn erg kort lijstje bands die uiterst boeiende en sfeervolle instrumentale muziek maken en mij geen seconde vervelen. Niet evident omdat ik nogal gefocust ben op zang.


Releasedatum: 10 juli 2020


facebook


luister
Lees


The Compleat Angler is een 2 koppige groep dat post-rock met elektronische kantjes brengt. Inspiratie werd gehaald uit instrumentale filmintro's tot energiekere genres. De muziek van de band begon als een experimenteel soloproject dat al snel evolueerde naar een klank om live op een podium te brengen. De nummers werden geschreven met een technische achtergrond. Zo word er veel gebruik gemaakt van effecten maar ook van een getriggerde lichtshow die samenhangt met accenten in de muziek. Dit zorgt ervoor dat The Compleat Angler meer dan alleen muzikale ervaring is.

De band bestaat uit Kenny (Elektronica, Gitaar) en Gidde (drums)#music #muziek #reviews #recensies #albumreviews #albumrecensies #newalbum #newrelease #nieuwalbum #justfortherecord #johnvandemergel #thecompleatangler #causeandeffect

bottom of page