top of page

Albums | Darker It Gets, Our Final Haven


Er zijn van die albums – vaak van bands die je nog niet (zo goed) kent – die je al tegenstaan zodra je de eerste paar tonen hebt gehoord. Daar tegenover staan platen waarbij je meteen een heel goed gevoel hebt en die eigenlijk al direct niet meer stuk kunnen. In deze laatste categorie valt Our Final Haven, het meest recente album van het Belgische Darker It Gets, mannen die een fijne mix brengen van metalcore, hardcore, gecombineerd met onder andere thrash- en deathmetal. Kortom: de voortekenen zijn goed!


Darker It Gets bestaat al een tijdje. Al meer dan 10 jaar om precies te zijn, maar de afgelopen jaren was het stil rond deze gasten. Daar waar in 2010 het debuutalbum Hurricanes met veel lof in de media werd ontvangen, hoorde je daarna niet veel van hen. Hier en daar nog een single – Treason en Broken Grounds zijn beide op dit nieuwe album terecht gekomen – maar verder was het angstvallig stil. Tot voor kort. Want sinds 26 november ligt Our Final Haven op straat.


Maar laten we (weer) bij het begin beginnen. No Glorie, No Charades kent zo’n lekkere start, met een aanstekelijke gitaarriff, gesteund door drums, waarna de stem van Thomas Vervaeke er snel rauw invalt. Geen tijd om je aan te passen, geen tijd om erin te komen, geen tijd om te acclimatiseren, maar meteen beuken.


Wat volgt zijn nummers die gekenmerkt worden door een evenwichtige mix van – al dan niet gezamenlijke – melodieus gitaarspel, rauwe metalcore, aanstekelijke tempowisselingen. Prachtig voorbeeld van dat evenwicht vinden we CONAN of, qua tempowisselingen, in There’s a Ghost in the Attic. Bij deze laatste komt ook nog eens een rust om de hoek in de breakdown, waarna de dubbele gitaarsound het vuur weer oplaait. The Devide is een mooie combinatie van alles.


Leuk om te melden is nog dat het ‘by far’ kortste nummer op Our Final Haven een nummer is waarvan het uitspreken van de titel waarschijnlijk meer tijd kost dan het luisteren naar het nummer. Tegelijkertijd moet er bij The entire notion of cliché has been mentioned so much it has become a cliché een kritische kanttekening gemaakt worden. In dit nummer wordt gebruikt gemaakt van een soort achtergrondkoortje of zoiets dat zo niet op zijn plek is, dat het stoort. Tip voor de volgende keer: laat het ‘koortje’ achterwege óf zet het zo dik en vet aan, dat het het nummer ondersteunt.


Desalniettemin is dit album van Darker It Gets er een die je moet luisteren. Liefhebbers van uiteenlopende genres zullen er plezier aan beleven.


Releasedatum: 26 november 2021Luister:

Comments


bottom of page