top of page

Albums | ††† (Crosses) - PERMANENT.RADIANT
††† (dat ik vervolgens gewoon Crosses zal noemen) heeft na acht jaar nieuw materiaal voor ons klaar. Een band die misschien wat vreemd zal aanvoelen voor de gemiddelde Brothers in RAW lezer, maar we zijn hier ook geen zo’n fan van hokjesdenken. Daarbij, een band waar één van de leden Chino Moreno is? Kunnen we toch niet laten liggen?


PERMANENT.RADIANT dus, acht jaar is best lang om als band niets van zich te laten horen. Crosses is ondertussen een band geworden met maar twee leden, Chino Moreno en Shaun Lopez hebben afscheid genomen van Chuck Doom en gaan verder met hun twee. Iets dat merkbaar is in de muziek, op hun nieuwe plaat klinken ze alsof ze bevrijd zijn. Ze kunnen precies meer gaan experimenteren. Crosses beschrijven blijft een moeilijke taak, ik zou me er makkelijk vanaf kunnen maken door ze in het hokje van elektronische rock te steken, maar dat is toch een beetje te kort door de bocht. PERMANENT.RADIANT is een plaat vol met verschillende invloeden, een leuke mengelmoes. De synthesizers blijven wel het hoofdingrediënt, aangevuld met de sterke zang van Moreno.


Het is wel een plaat die wat aandacht vereist, na een eerste luisterbeurt op mijn fietstochtje naar de supermarkt bleef hij niet echt hangen en was het niet veel meer dan aangename achtergrondmuziek. Maar toen heb ik er echt eens werk van gemaakt om me neer te zetten en de plaat eens mijn volle aandacht te geven. Na zo’n luisterbeurt was ik wel stuk meer onder de indruk. Elk nummer zit tjokvol texturen en verschillende lagen, maar alles blijft wel een mooi coherent geheel. Er zit ook een leuke donker en licht dynamiek in de plaat, de eerste drie nummers neigen meer naar een donkerdere sound, iets onheilspellend bijna. De tweede helft van de plaat heeft een lichtere sound, zelfs een beetje poppy.


PERMANENT.RADIANT is een uitstekend nieuw hoofdstuk in het verhaal van Crosses. Ze combineren moeiteloos verschillende invloeden tot een leuk geheel dat verfrissend aanvoelt. Verwacht echter geen Deftones afkooksel, er is bitter weinig Deftones te horen op deze plaat. Daarvoor ben je bij Crosses aan het verkeerde adres. Maar als je open staat voor iets nieuw dan kan je met deze plaat niets mis doen.


Releasedatum: 9 December 2022LuisterComments


bottom of page