top of page

Albums | Casey - How To DisappearFans van Casey hebben er enkele turbulente jaren opzitten. Na de opstart van de band in 2014 werden hun albums Love Is Not Enough en Where I Go When I Am Sleeping met veel enthousiasme ontvangen. De groep slaagde er echter niet in om enorm te groeien en moest het dan ook bij kleinere zaaltjes houden. Eind 2018 werd helaas aangekondigd dat de groep ermee kapte. Gelukkig kwam er nog een afscheidstournee (waar ik twee geweldige maar emotionele shows kon meepikken) en dat was het dan. Tot er ineens vier jaar later, in december 2022 opnieuw een teken van leven kwam. Jawel hoor, Casey was terug van weggeweest. Ik was alleszins enorm blij met het nieuws!


Een dik jaar later is het ook tijd voor een nieuw album. How To Disappear is het derde album van de groep en kenmerkt zich opnieuw door de typische Casey sound. Wie de groep kent, weet een beetje waar hij/zij zich aan moet verwachten: trage, emotionele muziek (een beetje à la La Dispute en Funeral For A Friend) met sterke teksten. Toegegeven, het is muziek die niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Maar wie fan was van de vorige twee albums, zal zeker en vast genieten van How To Disappear.


Unique Lights opent het album door rustig op te bouwen en te landen met een, zij het wat zachtigere, explosie in het refrein. Op track nummer 3, Sanctimonious, krijgen we voor het eerst de screams van zanger Tom Weaver te horen. Zoals vaak bij Casey, is het slechts een klein stukje maar het benadrukt de gevoelens van Tom en dat maakt het net zo geweldig. Het zijn niet voor niks vaak mijn favoriete stukjes uit de songs en dat is ook hier het geval. For Katie, net zoals I Was Happy When You Died,


Halverwege het album krijgen we Selah en Bite Through My Tongue. Beide werden de afgelopen maanden op het publiek los gelaten als teasers voor het album. Waar Selah de religieuze tour opgaat, krijgen we bij Bite Through My Tongue één van mijn persoonlijke favorieten van het album. Dit liedje heeft op de een of andere manier dé Casey factor met goeie teksten, zalige melodieën en jawel hoor, de occassionele screams van Tom.


Tom over Selah:

I’ve had a turbulent relationship with religion throughout most of my life. My overwhelming feeling is that at its best it provides a sense of belonging and community; and at its worst it serves to absolve accountability. In moments of crisis, I’ve often posed that question of “If you’re there, why are you doing this to me?”, and I’ve never been able to get past the inefficiency of that “God works in mysterious ways” type answer.

Het tweede deel van het album wordt geopend door Those That I'm Surived By, dat gekenmerkt wordt door een lange, instrumentele intro. Pas halverwege het liedje komt er iets meer power in, wat zorgt voor een bangelijke opbouw. Bij het korte St Peter gaat het instrumentele dan de volledige bovenhand nemen met enkele vocals op de achtergrond.


Het meest beluisterde liedje van het album (althans op Spotify) is momenteel Puncture Wounds To Heaven. Dat hoeft ook niet te verbazen aangezien het de eerste teaser was in september. Na Space Between en Blush (een zalig, rustig nummer) sluit teaser nummer 2, en tevens de title track, het album af. How To Disappear doet dat in stijl door 5 minuten en 11 seconden lang een banger van een nummer te zijn. Het is misschien nummer 12 op het album maar het is mijn absolute nummer 1 op het album!


How To Disappear is opnieuw een prachtige combinatie van melodieuze muziek en oprechte teksten. Ik ben alvast razend enthousiast dat Casey opnieuw muziek maakt én live optredens doet.


De groep kondigde trouwens al even een Europese tour aan dus wie ze live aan het werk wil zien, kan dat op 2 april in Utrecht (Tivoli Vredenburg) en op 3 april in Antwerpen (Trix).


Releasedatum: 12 januari 2024


Luister


Lees

Casey, at its core, was grounded in the notion that music is a labour of love. Without expectation of success, without desire to attain stardom, just a shared yearning to create music - and when this no longer rang true Casey stayed true to themselves, and stepped away.


In late 2018, when Casey announced they were bringing the band to a close, it felt like a premature demise. Their first two LPs - 2016 Love Is Not Enough and 2018’s Where I Go When I Am Sleeping – had firmly established the Welsh five-piece as one of the most exciting bands in Britain’s alternative scene.


Now, years later, the band have returned - bigger and better than ever before. Casey don't just replicate the feelings that inspire them - they embody them.
bottom of page