top of page

Albums | Bishop Gunn, Gypsy Cadillac


Je krijgt dagelijks een shitload aan muziek binnen via de meest diverse platenlabels, pr bureaus en direct van bands. Je volgt zelf actief twee sites die nieuwe muziek brengen van bands die je hier zo goed als nooit ziet opduiken. Je volgt bovendien enkele van je favoriete bands via social media en voegt véél meer bands toe dan vrienden. Toch mis je het nieuwe album van een band waarvan je het debuutalbum heb en die je hebt zien optreden in Trix in 2019!? What went wrong?


Het verhaal van deze jonge americana/soul band begin ergens eind 2016 in Natchez (de titel van hun eerste worp uit 2018). De sound had iets vintage en toch erg commercieel én ze beschikten over een wereldzanger/-frontman. Ze openden in 2019 o.a. voor Slash, The Rolling Stones en Guns N' Roses. De weg naar het sterrendom lag open. Vorig jaar in februari echter kondigde gitarist Drew Smithers zijn afscheid aan en twee weken later kwam het officiële bericht: Bishop Gunn gooide de handdoek in de ring.


Maar er was natuurlijk nog de opvolger Gyspy Cadillac, die onder erg moeilijke omstandigheden tot stand was gekomen en het slachtoffer leek te worden van getouwtrek tussen de band hun hun management. Een geluk voor de fans dat een staakt het vuren ervoor heeft gezorgd dat deze collectie van uitstekende songs toch de wereld in kan, zij het dan enkele digitaal momenteel en ... zonder enige vorm van promo, op wat posts via de band zelf. Ik ga er niet teveel woorden aan vuilmaken: Gypsy Cadillac is een MUST (in hoofdletters) voor wie van soulvolle americana houdt. Het niveau van de songs ligt over de hele lijn bekeken hoger dan op Natchez. Travis McReady zingt de pannen van het dak en Smithers laat de slide janken dat het geen naam heeft. Elk nummer barst van emoties en tapt uit diverse vaatjes binnen het brede americana spectrum. Je hoort vlagen Allman Brothers (de soul), potten Black Crowes (soul en rock & roll), scherven Lynyrd Skynyrd (de southern vibe) en zelfs, geloof het of niet, een scheutje van de betere Michael Bolton. Gyspy Cadillac mag dan de zwanenzang zijn van een übertalentvolle jonge band, het is er eentje die een statement maakt, een méér dan waardige afsluiter van een carrière die er niet mocht zijn. Het is niet ondenkbaar dat we nog van McReady horen. Als hij van het witte poeder kan blijven tenminste en niet meer rondrijdt zonder nummerplaten, lichten noch verzekering. Meneer werd omwille van deze feiten in maart van dit jaar aangehouden in zijn thuisstadje. Ain't it a shame! PS: De video is één van de knappe nummers op Natchez. Van het nieuwealbum vanzelfsprekend geen videos beschikbaar.

Releasedatum: 9 juli 2021luister
lees

R.I.P.Commenti


bottom of page