top of page

Albums | Behemoth, Opvs Contra Natvram


Stel nou dat je erg fan bent van een bepaalde band en dat die band op een goed moment besluit om een nieuw album uit te brengen. En stel daarbij nou ook nog eens dat jij redacteur bent bij een magazine dat onder andere reviews publiceert over muziek. Moet je dan objectief zijn? Eigenlijk wel, he?! Eigenlijk moet je je eigen voorkeuren opzij zetten en heel objectief vertellen wat je van dat album vindt. Toch?

HAHA MOOI NIET! BEHEMOTH HEEFT EEN NIEUW ALBUM EN HET IS SUPER!!!


Het zou natuurlijk heel vet zijn om het hier gewoon bij te laten: “Beste lezer, de Poolse black-/deathmetalband Behemoth heeft een nieuw album uit: Opvs Contra Natvram. Het is een geweldig album en jullie moeten het allemaal kopen en luisteren.” Klaar! That’s the review. Maar helaas werkt het niet helemaal zo. Dus doen we het maar zoals het wél hoort.

Behemoth bestaat gewoon al 30 jaar! En inmiddels ligt het twaalfde studioalbum voor ons. De afgelopen coronaperiode is door Nergal (Adam Darski) en de zijnen heel goed aangewend om een album te maken, te polijsten en bij te schaven en te schuren en tot in perfectie laten produceren en mixen. Opvs Contra Natvram is het product van “geen enkele concessie doen”. En dat is te horen.


Post-God Nirvana begint rustig, bijna sereen, alsof we indianen horen die ingetogen contact trachten te krijgen met hun voorouders, waarna het geweld los barst als Nergals stem zijn intrede doet. Gaandeweg keert de rust echter terug. Na nog een korte aanval van de prachtige strot van de Poolse voorman, zakt het nummer weg in de drums dit het tot dan toe droegen.


Alsof Behemoth vervolgens een voorstelrondje van de bandleden doet, horen we in Malaria Vvlgata die begenadigde drumskills van Inferno die, tezamen met bassist Orion, in een nummer van nog geen tweeënhalve minuut laat horen wat we de rest van het album van hen kunnen verwachten.


Het begin van Off to War! is eveneens onheilspellend, maar de agressie en duisternis nemen het al snel over, waarna we gewoonweg luisteren naar een meesterwerk van deathmetal. Maar het is niet alleen zwaargewicht dat de klok slaat. Zo is The Deathless Sun een zodanig meezingnummer dat we ons nu al kunnen verheugen op live vertolking daarvan.


Daarover gesproken: eind van deze maand gaat de zgn. European Siege Tour van start, waarin Behemoth aantreedt naast Arch Enemy, Carcass en Unto Others. Deze tour doet op 22 oktober a.s. Den Bosch aan – waar ook Brothers in Raw aanwezig zal zijn. Helaas staat er momenteel geen Belgisch optreden op de agenda.


Wat daarvan ook zij: eigenlijk kan ik eindigen zoals ik ook begonnen ben. Het maakt – in geval van dit magistrale album – namelijk helemaal niet uit of je objectief of subjectief bent. Ik had het dus mooi kunnen laten bij: BEHEMOTH HEEFT EEN NIEUW ALBUM EN HET IS SUPER!!!


Releasedatum: 16 september 2022Luister:
Comentarios


bottom of page