top of page

Fotoverslag | Twilight Sad, Trix


vrijdag 25 oktober 2019, Trix Club (Antwerpen) | Foto's: Sven Togni

Man Of Moon verzorgt een perfecte warm-up voor wat een hete avond beloofd in de Club van Trix.

Het Schotse duo start met de iets ruigere nummer maar evolueert doorheen hun set van psychedelische rock naar iets meer toegankelijke en dansbare nummers. Het verbaasd ons dan ook niet dat Twilight Sad hen voor de tweede keer mee op tour neemt. Even wanen we ons weer bij de secret warm-up gig van The Sisters of Mercy in Trix eerder deze maand.

Rook, veel rook, heel veel rook en overheersende lichten van achter het podium die een heerlijks sfeer verzorgen maar een nachtmerrie zijn voor elke fotograaf. We zien vaak niet veel meer dan silhouetten.

De klank zit niet perfect maar dat blijkt elke optreden zeer moeilijkte zijn in die zaal, maar ze hebben hard gewerkt tijdens de soundcheck om het toch aangenaam te laten klinken. Zanger James Graham zwalpt soms onbeholpen over het podium. Een vreemd contrast met zijn verschijning op grote festivals en zalen rondom de wereld. Hij lijkt nerveuzer en tegelijk enthousiaster om voor zo’n klein publiek te spelen en vooral zo dicht op de fans te staan.

Deze zomer speelden ze nog concerten voor meer dan 60.000 mensen als voorprogramma van The Cure, met wie ze al jaren op tour zijn. Zo passeerden ze ook op Werchter en speelden ze 3 jaar geleden in een uitverkocht Sportpaleis, net om de hoek van Trix. En toch is de opkomst iets te mager. Misschien zit het optreden ven de Psychodelic Furs in de AB daar voor iets tussen. Het populaire VTr passeert al snel in de set en al snel wordt duidelijk, zoals veracht, dat de set vooral zal bestaan uit nummer van het nieuwe album. Voor Sunday Day13 kruipt bassist Johnny Docherty achter een extra synthesizer en nemen gitarist Andy MacFarlane en drummer Sebastien Schultz een korte break. Met Girl Chewing Gum openen Twilight Sad terug alle registers. Videogrammes blijkt live al even populair en indrukwekkend als op CD waarna ze met Cold Days terug even de akoustische tour op gaan. De avond zit er bijna op als ze traditioneel Keep Your Warm van Frightened Rabbit inzetten, ter nagedachtenis van vriend Scott Hutchinson. Voor het eerst legt James een volledig ander gevoel in zijn stem. Hij blijkt live zeker niet de beste zanger, maar pakt toch het publiek helemaal in. Eindigt doen ze op een waar hoogtepunt And She Would Darken The Memory van hun debuutplaat uit 2007.

Zij die er niet waren hadden ongelijk.

Setlist [10 Good Reasons For Modern Drugs] VTr Let/s Get Lost Last January The Arbor Reflection of the Television I’m Not Here [Missing Face] Sunday Day13 There’s a Girl in the Corner Girl Chewing Gum Videograms Cold Days from the Birdhouse The Wrong Car Keep Yourself Warm (Frightened Rabbit) And She Would Darken the Memory

bottom of page