top of page

Albumbespreking | Ride, This Is Not A Safe Place


We schrijven Oxford, UK, 1988. Andy Bell en drie kompanen verschijnen ten tonele onder de naam Ride. Het is nog tot 1990 wachten op hun eerste plaat Nowhere, die door de hele Britse pers, NME, Melody Maker, etc. omschreven als één van de beste albums van het jaar. Nowhere staat nu nog steeds aangeschreven als DE schijf die de shoegaze populair maakte. Maar net als de andere bands in het genre zoals My Bloody Valentine, Curve, Lush en Slowdive is het succes van korte duur.

Hun derde plaat Carnival of Light wordt met de grond gelijk gemaakt en na een 4de poging geven ze er in 1996 de brui aan.

Andy Bell verruild zijn gitaar voor een bass en wordt immens populair in de schaduw van de broertjes Gallagher met Oasis en Beady Eye. Maar door de heropleving van de shoegaze en door na de succesvolle terugkeer van My Bloody Valentine en Slowdive, brengt ook Ride een nieuw album uit in 2017, Weather Diaries. Doormee toonde de band dat er nog iets leeft, maar konden ze toch niet helemaal overtuigen.

En nu is er This Is Not A Safe Place, een nieuwe samenwerking met de Turks-Cypriotische producer/DJ Erol Alkan en mixer Alan Moulder (U2. Nine Inch Nails, Editors, Placebo, Queens of the Stone Age,…). Ride staat er weer zo goed als helemaal.

Of daar lijkt het toch op na de eerste drie nummers. Die klinken zeer fris en heerlijk ambitieus. Inspiratie voor dit album vonden ze bij Jean-Michel Basquiat. Repetition, dat ons meer aan The Human League doet denken, is het laatste nummer van dat drietal. Daarna gaat het een beetje bergaf, maar het blijft wel vernieuwende en aangenaam. Buitenbeentje is Dial Up waar we plots akoestische gitaren en synthesizers voorgeschoteld krijgen en er geen wall of sound de kop opsteekt.

Ride bewijst dat ze terug relevant zijn en het is dan ook uitkijken naar hun passage in Trix begin volgend jaar.

(Sven Togni)

Score: 80/100

Info

Release datum: 16 augustus 2019

Label: Wichita Records

Uitgaven: CD/2xLP/Digital

Singles

Repitition

Clouds Of Saint Marie

Website

Tracklist

R.I.D.E.

Future Love

Repetition

Kill Switch

Clouds Of Saint Marie

Eternal Recurrence

15 Minutes

Jump Jet

Dial Up

End Game

Shadows Behind The Sun

In This Room

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #Ride #TrixAntwerpen #Oasis #ThisIsNotASafePlace #WichitaRecords #sventogni

bottom of page