top of page

Albums | The New Roses - Nothing But Wild


“Muziek is een moeilijke business” wordt vaak gezegd. Met al die downloads en streams is de verkoop van fysieke dragers gezakt. Toch heb je hier en daar een aantal slimme jongens die daar een mouw aan passen. De mannen van The New Roses weten als geen ander wat investeren in de muziek betekent. Zanger Jimmy Rough en drummer Urban Berz zijn in 2007 klein begonnen. Het duurde tot 2012 tot hun bandnaam vast stond. Na een line-up wissel in 2014 zijn gitarist Norman Bites en bassist Hardy bij de band gekomen. Sindsdien trekt het viertal aan de juiste touwtjes door keigoede albums te releasen en daarmee uitgebreid te toeren.

Nu brengen ze al hun vierde album uit. We kunnen ze een beetje vergelijken met een pittige versie van Bon Jovi uit hun beginjaren. De energie die in de nummers zit is zo aanstekelijk dat er vanaf de eerste seconden al een goed ‘ow yeah’ gevoel is. Er is zeker nood aan een dergelijke sound als je ziet hoeveel bezoekers er waren op de recente Bon Jovi concerten. Vele fans waren, soms tegen beter weten in, voor Jon’s gekende sound afgezakt. Velen kwamen echter teleurgesteld terug omdat hun held van destijds het niet meer (zo goed) kan. The New Roses is hiervoor het perfecte geneesmiddel.

Soundtrack Of My Life is direct met de deur in huis vallen. Pure rock met Jimmy’s gekende hese stem, sterk gitaarwerk en dat in een uptempo tandem van bas en drum. Zeg niet dat ik je niet verwittigd had! Het gaat gewoon verder, want ze stoppen niet na een eerste opener. De titel Can‘t Stop Rock & Roll verklapt het al een deel, maar het is een feit dat de trein vanaf het eerste nummer bolt en nu niet meer te stoppen is.

Perfect na elkaar gezet komt ook Down By The River. De juiste portie kracht, emotie en ruwheid, meer moet dat niet zijn. Maar het is veel meer, het zou me al verwonderen dat ze bij deze basis zouden blijven. Het nummer kan zo de hitlijsten in. Wie meer dergelijke energieke nummers wil, wordt op zijn wenken bediend. Nothing But Wild is een variatie op de vorige nummers maar de rode Rock ’n Roll draad, die erdoorheen loopt, blijft strakgespannen. Zijn die jongens dan niet in te tomen? Toch wel, Heartache is het eerste nummer waar een beetje teruggeschroefd wordt.

Een kogel kan je dodelijk treffen. Ook The Bullet bevat die eigenschap want het nestelt zich dieper dan je denkt. Je hebt van die, op het eerste zicht eenvoudige, nummers die eruit springen zonder dat je er soms een reden voor hebt, maar het allemaal juist op zijn plaats terecht komt. Traag met akoestische gitaar en zang alleen komt het op gang maar wacht tot het refrein eraan komt.

Kunnen er nog een aantal oorwormpjes bij? Zet je schrap voor Runnin' Out Of Hearts en Unknown Territory. Na het groovy Give & Take komt The Only Thing, een tweede ballad die naar het einde helemaal over de top gaat en vlotjes een power ballad mag genoemd worden.

Het lijkt alsof Jimmy enkel de goede kanten van Bon Jovi verzamelt en daar zijn inspiratie uit put. De rustige meezinger Meet Me Half Way doet me denken aan die ‘Blaze Of Glory’ periode.

Een laatste nummer op een album betekent meestal nog eens alles eruit halen om met een goed gevoel te eindigen. Het is hier niet ander, het gladde Glory Road nestelt zo vlotjes tussen je oren dat je het zo zal mee neuriën.

Je hebt van die albums die je bij een eerste kennismaking de hemel zou in prijzen, maar na enkele sessies minder zijn. Mijn eerste indruk van Nothing But Wild was ook zo overweldigend, dat ik bewust het album een tijdje links liet liggen en wat andere bands beluisterde. Maar na elke nieuwe luisterbeurt krijg ik dat wow gevoel terug. Hier hebben we het laatste nog niet van gehoord. Wordt dit het album van 2019? Geen idee, we zijn nog maar goed halfweg, maar feit is wel dat bij mij de hitlijst-top-3-trigger kwam. Het is ook niet zomaar dat The New Roses deze zomer een aantal keer support van The Scorpions zijn of eind dit jaar op de KISS-cruise aanwezig zullen zijn. Cross fingers dat deze band met deze plaat opnieuw een sprong mag maken. Zij zijn er blijkbaar meer dan klaar voor!

Score: 92/100

Info

Releasedatum: 02/08/2019

Label: Napalm Records

Producer:

Uitgaven: cd, digital, lp

Tracklist:

01. Soundtrack Of My Life

02. Can‘t Stop Rock & Roll

03. Down By The River

04. Nothing But Wild

05. Heartache

06. The Bullet

07. Runnin' Out Of Hearts

08. Unknown Territory

09. As The Crow Flies

10. Give & Take

11. The Only Thing

12. Meet Me Half Way

13. Glory Road

bottom of page