top of page

News | Duyster keert ook dit jaar terug naar Leffingeleuren!


Voor de tweede keer komt er op leffingeleuren nog een extra vijfde podium op zaterdag, in de Onze Lieve Vrouwekerk van Leffinge. Dit jaar ontvangen ze daat opnieuw duyster.live, het concept waarbij Ayco en Eppo hun kindje weer even tot leven wekken.

In duyster.live hebben ze vier artiesten te gast, waarvan er drie een sessie spelen en één artiest een volledig concert. Die rol is dit jaar weggelegd voor Marissa Nadler. Voor tussen en na de live-muziek zorgen Ayco en Eppo voor de presentatie, de interviews en een mooie selectie nieuwe en klassieke duyster. platen.

De sessies worden verzorgd door:

TOMÀN

De opvallendste naam is zonder twijfel TOMÀN die voor het eerst sinds 2013 opnieuw zullen samenspelen. Hun laatste concert vond plaats in Beijing, China, en hoewel deze cultband nooit gesplit is werd het nadien bijzonder stil rond hen, “gewoon even geen tijd wegens vaderschap en te veel zijprojecten”.

Tomàn werd in 1997 opgericht door Wouter Vlaeminck. Zijn broer Lode wordt drummer en Bram Pauwels bassist. Nadien sloten ook Senne Guns en Alexander Vanysacker aan bij de band. Tomàn wordt vaak onder de postrock-noemer gecatalogeerd en is misschien we dé Belgische duyster.-band bij uitstek. Ze brachten drie platen uit, 'Catchin’ a Grizzly Bear’, ‘Perhaps We Should Have Smoked The Salmon First’ en ‘Where Wolves Wear Wolf Wear’. Eén van hun eerste grote wapenfeiten was trouwens de overwinning op Verse Vis 2003 wat hen toen een plaats op de affiche van Leffingeleuren bezorgde.

Speciaal voor Leffingeleuren komen ze nu opnieuw samen om oude live-favorieten in een stripped down versie te brengen.

Een unieke kans voor de band om deze originele groep nog eens aan het werk te zien. En wie weet is het wel de aftrap voor een heel nieuw hoofdstuk.

BILL RYDER-JONES

De fans van Bill Ryder-Jones worden extra verwend want hij zal naast zijn concert met band (in Zaal De Zwerver) ook een exclusieve sessie spelen in de kerk, solo op piano. Op 26 juli komt er eenvolledig herwerkte versie van zijn recentste plaat ‘Yawn’ uit, getiteld ‘Yawny Yawn’. Bill Ryder-Jones kleedde de nummers volledig uit en speelde ze weer in, enkel hergebruikt makend van zijn stem en piano. Een unieke kans dus om deze man op twee verschillende manieren aan het werk te zien.

‘Yawny Yawn' komt uit op 26 juli. (https://www.dominomusic.com/news/de/bill-ryder-jones-announces-new-album-yawny-yawn-for-july-26th)

MARISSA NADLER (us)

Marissa Nadler is een folkzangeres uit Boston die sinds 2004 bouwt aan een prachtige carrière die haar al acht solo albums en een pak losse releases opleverde. Ze werkte ook al samen met mooi volk als John Cale, Angel Olsen, Mercury Rev en recent met Steve Brodsky (Converge, Cave In) met wie ze de plaat ‘Droneflower’ uitbracht. De stijlvolle Nadler die zingt met een sublieme mezzo-sopraan is de gedroomde artieste om dit jaar ons duyster.live podium af te sluiten.

MIREK COUTIGNY

Mirek Coutigny ging dit voorjaar met de hoogste eer aan de haal op onze eigen wedstrijd Verse Vis. Pianist en componist Mirek Coutigny behaalde met zijn trio (bestaande uit celliste Jolien Deley en percussionist Jonathan Bonny) zowel de Publieksprijs als de Prijs van de Jury. Coutigny zal in de kerk een solo-sessie spelen. Ondanks zijn klassieke achtergrond zoekt Mirek Coutigny zijn eigen sound waarbij hij akoestische en elektronische instrumenten afwisselt wat resulteert in een mix van soundscapes, neo-klassiek en postrock. Muzikaal zijn er gelijkenissen te horen met pakweg Nils Frahm, Ólafur Arnalds of Boards of Canada. Drie klinkende namen die zonder duyster. nooit in het collectieve geheugen van de muziekfan hadden gezeten want het radioprogramma zette de neo-klassieke muziek mee op de kaart.

Leffingeleuren gaat door dit jaar op 13,14 en 15 september 2019.

bottom of page