top of page

Albumbespreking | Monkey3, Sphere


‘Your Mind-Blowing Trip To The Universe'

Wat een vet album is dit zeg! Het Zwitserse instrumentale Space/Psych/Stoner kwartet Monkey3 laat met Sphere een krachtig, dynamisch, sonisch meesterwerkje op ons los.

Acht (voornamelijk) lange tracks vol tranceachtige passages, stevige jams en proggy bombast en dat allemaal kraakhelder geproduceerd.

Van bij het openingsnummer Spirals zit het er boenk op: de aanzet is erg spacy met keyboards die ons aan Jean-Michel Jarre doen denken, om dan na 3'30" een stevigere wending te krijgen vol gitaargeweld, stilaan richting Pink Floyd (The Wall) te buigen en erg groovy af te sluiten. DANG, wat een adembenemende 11 minuten trip die op geen enkel moment verveelt.

Laat ons meteen naar het laatste nummer gaan, dat het met een dikke 14 minuten nog 'beter' doet en toch compleet anders is: basgitaar en drums leggen een groovende bodem waarop de gitaren en keys een slepende laag draperen en al solerend met elkaar in duel treden. Het ruikt naar afgrijselijke navelstaarderij maar is dat op geen enkel moment.

Tussen deze twee buitenaardse trips in blijft het niveau erg hoog. Bij Axis doet het gitaargeluid ons opnieuw aan Pink Floyd denken tot het ritme geleidelijk aanzwelt en ons meeneemt naar een stevige finale. Een beetje een vast stramien doorheen de nummers. Prism laat dan de keyboards domineren en doet wat astraal aan tot ook dat nummer losbarst en bulkt van uitstekend soleerwerk. Geen idee waarom ze dan tijdens Mass Bumblefoot de lead laten nemen: niets mis met zijn aan Malmsteen refererende solo, maar Boris is zelf goed op dreef. Het kortste nummer komt net voordat Ellipsis ons naar atmosferische hoogten stuwt: Ida klokt af op 4'22" en kent een leuke drive. We zijn opgewarmd voor een magistrale finale.

Bekijk zeker ook de mooie art video's die goed de sfeer van de nummers weergeven.

Toppers: Spirals, Ellipsis

Score: 86/100

Info Releasedatum: 12 april 2019 Label: Napalm Records Producer: - Singles: Mass

Prism

Spirals

Uitgaven: LP, CD, Digital website

Tracklist:

Spirals

Axis

Prism

Mass

Ida

Ellipsis

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #monkey3 #sphere #napalmrecords

bottom of page