top of page

Albumbespreking | Tyler Ramsey, For The Morning


‘Written in the woods'

Tyler Ramsey, voormalig gitarist bij Band Of Horses, houdt van de natuur: de bergen en bossen, een kabbelend beekje, de wind die door de velden ruist, ... Ver buiten het dichtstbijzijnde stadje Asheville (North Carolina) heeft hij samen met zijn vrouw en dochtertje zijn thuis gevonden. Ver verwijderd van enige afleiding en van onze consumptiemaatschappij voelt hij zich het meest creatief en helemaal op zijn gemak.

Dat alles voel je doorheen zijn vierde solo album For The Morning stromen. Een verzameling van 10 van de meest rustgevende en mooie Americana nummers, waarbij vooral Country en Folk de kop opsteken en zachte Rock het geheel afrond.

Denk een vroege Neil Young of zelf de Eagles (met Glenn Frey op zang). Hier en daar zelfs een streepje Jackson Browne én een toets War On Drugs, zij het dan een meer subtiele en qua zang véél minder nasale variant. Hoor ik in de licht gelaagde zang niet ook af en toe The Alan Parsons Project?

Veel referenties misschien, en toch weet Ramsey er een eigen draai en geluid aan te geven. Je zou denken dat hij als gitarist hier alle registers zou open trekken, maar niets daarvan. Of hij nu de akoestische gitaar op de voorgrond plaatst (Firewood en het instrumentale zusje Darkest Clouds), kiest voor de steel versie (Breaking A Heart) of elektrisch gaat (A Dream Of Home), steeds speelt hij in functie van het nummer en legt hij zijn accenten erg subtiel. Datzelfde geldt voor de andere instrumenten, waaronder een prachtige akoestische piano in het openingsnummer en zacht kabbelende (drum)beats.

Dat hij in zijn eigen studio werkt, op zijn eigen rustige tempo, dat hoor je in elk van zijn nummers. Uitermate geschikt om met je wagen de nacht in te rijden, te genieten van een glas goede Californische wijn op je front (of back) porch bij zonsondergang, of gewoon in je luie zetel bij het licht van een uitgedoofde kaars.

Zorg dat je er op 23 mei bij bent, gratis en voor niets, in het salon van de AB.

Toppers: White Coat, The Bottom Of The Sea, Firewood

Score: 77/100

Info Releasedatum: 05 april 2019 Label: Fantasy Records Producer: - Singles: Firewood

For The Morning

Uitgaven: LP, CD, Digital website

Tracklist:

Your Whole Life A Dream Of Home White Coat Breaking A Heart The Bottom Of The Sea Darkest Clouds Firewood Cheap Summer Dress Evening Country For The Morning

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum

bottom of page