top of page

Albumbespreking | Forever Still, Breathe In Colours


‘Set in a dystopian cyberpunk future'

Wanneer de grootste troef van je band meteen ook (af en toe) een zwakke schakel lijkt, wat dan?

Maja Shinning is een zéér charismatische frontvrouw die, samen met multi-instrumentalist Mikkel Haastrup, de richting van de band bepaalt. Op visueel en instrumentaal vlak zit het over het algemeen goed, met zelfs erg sterke uitschieters in nummers als Rew1nd, Is It Gone? en het titelnummer.

Waar het echter short is de stem van Shinning. Zolang ze zich blijkbaar bewust is van haar beperkingen, loopt het goed. Ze doet bij momenten denken aan een minder krachtige en scherpe Alannis Morissette en grossiert vooral in de midden- en iets hogere tonen. Wanneer ze echter de duistere kanten van het verhaal een agressieve draai wil geven, schiet ze tekort.

Dat valt al bij al nog mee bij Fight! en Survive waarbij we slechts even verschieten en hopen dat ze haar stem live niet kapot schreeuwt. Bij Do Your Worst haalt ze echter het slechtste in zichzelf naar boven: de screams klinken erg geforceerd, de kopstem is niet krachtig genoeg om de hoogste noten te halen en ze wil precies een héél register in die éne song duwen. Het doet pijn aan de oren.

Pieces, Rising Over You en Embrace The Tide komen nergens boven de middelmaat uit en gaan deels kopje onder door de te licht uitvallende kopstem. Hier en daar worden de meubelen nog gered door de schitterende - zij het niet erg originele, aan Meshuggah (Djent) refererende - metaalachtige, strakke powerakkoorden en de opzwepende drums van Rune Frisch.

Say Your Goodbyes tot slot is een mooie power ballad, gelijkaardig aan Is It Gone?, echter net niet zo sterk. Positief in dit alles is dat geen enkel nummer gerokken wordt. Met een gemiddelde van iets over de 3' mogen we zelfs over een erg kort album spreken.

Bij het debuut Tied Down ging de songschrijfster nog erg introspectief tewerk, terwijl de focus deze keer naar buiten is gericht.

Het thema achter Breathe In Colours is nl. geïnspireerd door een verhaal van Philip K. Dick waarop Blade Runner is gebaseerd. Vooral het besef dat de door hem gecreëerde (imaginaire) cyberpunk toekomst wel héél veel lijkt op de wereld waarin wij vandaag leven: megabedrijven hebben onze regeringen in handen, we leven op de rand van een ecologische ramp, ...

Forever Still is zeker een band die barst van het talent en een erg mooie toekomst heeft. Na jaren met een DIY-aanpak te hebben gewerkt, nemen ze met hun tweede album (nu voor Nuclear Blast) serieuze stappen vooruit. Hun Alternative Heavy Metal met Gothic en lichte Symphonic invloeden nestelt zich vlot in het oor en visueel zit het voor de volle 100% snor. Neem bv. de video's of het artwork van hun album: op het eerste zich lijkt alles erg donker, terwijl het eigenlijk barst van de kleuren. Daarvoor moet je natuurlijk iets kennen van binaire code...of één van de verduidelijkende video's bekijken.

Misschien dat een goede stem coach de mankementen die ik vast stel kan helpen wegwerken...of mij duidelijk maakt dat het gewoon aan mijn oren ligt.

Toppers: Rew1nd, Breathe In Colours, Is It Gone?

Score: 71/100

Info Releasedatum: 29 maart 2019 Label: Nuclear Blast Producer: - Singles: Rew1nd

Breathe In Colours

Is It Gone?

Uitgaven: LP, CD, Digital website

Tracklist:

Rew1nd

Fight!

Breathe In Colours

Is It Gone?

Survive

Do Your Worst

Pieces

Rising Over You

Say Your Goodbyes

Embrace The Tide

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #nuclearblast #foreverstill #breatheincolours

bottom of page