• Pieter Bouckhout

Lijstjes in RAW - De lijst van Puur P.


Eindejaarstijd is lijstjestijd! We vroegen onze medewerkers naar hun beste albums, beste concerten en onze fotografen natuurlijk naar hun beste beelden van 2018!

We gaan vandaag verder met onze reporter Puur P.

 

Op de vraag van de redactie van Brothers (& Sisters) in RAW...

...kan ik enkel antwoorden dat de vele hoogtepunten van 2018 niet in één lijstje te vatten zijn!

Onder meer omdat ze niet alleen muzikaal van aard waren (zo zag ik recent het prachtig confronterende toneelstuk “ROMPSLOMP” van Lazarus in samenwerking met het Arsenaal in Mechelen) maar ook omdat de verscheidenheid van de ontroerende momenten mij noopt te zeggen dat ze geen kwalificaties verdragen .Met deze (voorlopig afscheidnemende) tekst wens ik wel enkele tips richting emotie en verwondering mee te geven aan allen die bereid zijn uit de gekende comfortzone te treden...om het even met de citerende woorden van CESARE PAVESE te zeggen:

WE DO NOT REMEMBER DAYS, WE REMEMBER MOMENTS!

Het jaar 2018 begon met de tweejaarlijkse RockRally waarvan ik samen met Trees alle preselecties, de halve finales en de op mijn verjaardag afsluitende finale in Brussel zag!

Heerlijke ontmoetingen, ontluikende liefdevolle momenten (dank u punkmeisje!), verrassende ontdekkingen (oa. Josephine in zaal De Zwerver, BREAKFAST at midnight in Hamont-Achel,enz...).

Maar vooral heel erg hard werken om de verslagen op tijd binnen te krijgen!

Tijdens de beraadslagingen voor de finale op 22 april sloeg het optreden van de winnaar van 2016 bij mij in als een bom, WHISPERING SONS staat daarom geheel terecht in zowel het lijstje van de schitterende optredens als in dat van de tijdloze CD’s!

Na de broodnodige (stilte)pauze kwam het festivalseizoen niet alleen mij wakker schudden. Eerst was er TAZ ( theater aan zee) waar o.a. HEISA (als belofte van het jaar) en AARDE AAN DAAN, indruk maakten op zowel Rockchick als Punkmeisje in o.a. café Crayon...(onvergetelijk was ook de passage buiten competitie van NEEDLE and THE PAIN REACTION in Kaap!). Enkele dagen Dranoeter deed ons (naast van elkaar) ook genieten van o.a. DOUGLAS FIRS, FACES ON TV, er was ook nog de passage langs Melkrock in Tielt waar oa. IT IT ANITA en zeker ook DIRK indruk maakten.

Op een zonnige zondagavond trokken we zelfs naar DOK in Gent voor het iets te korte doch heerlijk sensitieve optreden van AMEN DUNES, eveneens in beide lijsten aanwezig dankzij het prachtige album FREEDOM, maar het ontroerparcours liep zeker ook langs het nog steeds overdonderende LEFFINGE LEUREN waar zonder tegenspraak het pleit werd gewonnen door THE BONEY KING OF KNOWHERE ...wat een plaat! Wat een ingetogen schoonheid als liveband!

Net als ik dacht even de teugels te laten vieren op deze dolle rit door 2018, bleek mijn favoriete band aller tijden een feestje voor zowel zijn 25jarig bestaan als het onvermijdelijke afscheid te vieren in de kreun in Kortrijk. MADENSUYU zorgde daardoor niet alleen voor het optreden van het jaar, ze deden mij ondertussen ook de pen opbergen voor onbepaalde tijd!

 

Beste albums

SILENT DAYS , The Boney King Of Nowhere

FREEDOM, Amen DUNES

IMAGE, WHISPERING Sons

JOY,AS AN ACT OF RESISTENCE, Idles

RECORDED by John Agnello , IT IT Anita en ALBUM, Dirk

+ ALLES VAN MADENSUYU ( Adjust we/2005; A Field Between/2006; D is DONE/2008; STABAT MATER/2013; CURRENT/2018)

 

Beste Concerten

Josephine, preselecties Rock Rally, zaal de zwerver, Leffinge

Breakfast at midnight, preselecties Rock Rally, de Posthoorn, Hamont-Achel

Whispering Sons, finale Rock Rally in den AB, Brussel

Heisa, Café Crayon, Aarde aan Daan, KAAP , TAZ in Oostende

Needle and the pain reaction , KAAP, TAZ in Oostende

Amen DUNES, DOK, Gent

It It Anita en Dirk, Melkrock Tielt

The Boney King of Nowhere, zowel in de kerk (DUYSTER) als in de zaal van LL (Leffinge Leuren)

 

#Eindejaarslijstje