top of page

Album bespreking: Marissa Nadler, For My Crimes


‘Guilty As Charged’

Marissa Nadler maakt zich schuldig. Schuldig aan het schrijven van liedjes. Erg mooie liedjes. Liedjes over liefde en relaties. Relaties over grenzen heen. Grenzen die moeilijk te overbruggen zijn. En dat heeft geleid tot een groter zelfvertrouwen dat tot uiting komt in haar nummers en in haar stem. Een stem die raakt door haar betoverende schoonheid en eenvoud. Op dit album trouwens gestripped van alle reverb kenmerkend voor eerdere releases. Ze doet me bij momenten denken aan Emmylou Harris, maar dan warmer, zonder die nasale scherpte erin. Haar muziek wordt omschreven als folk/dreampop/indie/ambient/americana/low country….elementen die allemaal terug te vinden zijn in de sobere arrangementen op haar achtste album. Marissa begeleidt zichzelf traditiegetrouw op (al dan niet elektrische) gitaar en bass pedals. Ze wordt bijgestaan door – op één na – louter vrouwelijke muzikanten, voornamelijk op backing vocals (Angels Olsen, Kristin Kontrol en Sharon Van Etten) en string arrangementen (Janel Leppin), maar ook op harp (Mary Lattimore), drums (Patty Schemel van Hole) en basgitaar (Eva Gardner). De énige mannelijke bijdrage komt van Dana Colley (Morphine) op saxofoon, in het enige nummer dat ook drums en wat Hammond bevat, m.n. op Blue Vapor. Het maakt de song extra donker in de diepe, weemoedige duisternis gecreëerd door de andere 10 nummers. Een sfeer die passend geïllustreerd wordt door het artwork, een schilderij van haarzelf. Maar we vergeven het haar. Dat ze zich schuldig maakt. Schuldig aan…. Sidenote: check zeker ook even haar prachtige cover van Black Sabbath’s Solitude, te vinden op Youtube. Tip! We zijn er zeker bij op dinsdag 23 oktober in de Botanique! Jullie ook?

Toppers: For My Crimes, Gene Clark, Blue Vapor, Interlocking, Flame Thrower, Said Goodbye To That Car

Score: 87/100

Info Releasedatum: 28 september 2018 Label: Bella Union Producer: Lawrence Rothman & Justin Raisen Singles: For My Crimes Gene Clark Blue Vapor Uitgaven: LP, CD, Digital website Tracklist: For My Crimes I Can’t Listen To Gene Clark Anymore Are You Really Going To Move To The South Lover Release Me Blue Vapor Interlocking All Out Of Catastrophes Dream Dream Big In The Sky You’re Only Harmless When You Sleep Flame Thrower Said Goodbye To That Car

bottom of page