• Pieter Bouckhout

Voorbeschouwing Leffingeleuren


Iedere rechtgeaarde muziekliefhebber weet ondertussen al jaren dat er half september nog een lang weekend (3 dagen!) vol verrassingen staat geprogrammeerd aan de kust. Meer bepaald in het lekkere Leffinge (bij Middelkerke) waar ze dit jaar trouwens letterlijk de (O-L-V) kerk in het midden zullen houden van het oudste polderdorp aan zee. De “kathedraal van het Noorden” staat namelijk op zaterdag open voor het hondstrouwe “DUYSTER” publiek. Een idee van jewelste als je het mij vraagt, want dit paar (Ayco Duyster en Eppo Janssens) weet als geen ander tomeloze weemoed en “oren-openende” zoetheid op je af te vuren. Toch vraag ik mij persoonlijk af of het geen “nog veel beter” idee was om dit schitterend project pas op de ZONDAG te programmeren, want niet alleen bij mij heersen de heerlijke herinneringen aan het programma toch vooral in de zone waarbij je jezelf overgaf aan de slaap na een fel gevulde “genietZONdag”...

Nu ziet het ernaar uit dat er keuzestress zal ontstaan, want de korte sessies van zo’n 20 min.( +20 min. omschakeling naar de volgende act) doorkruisen het al overvolle schema op zaterdag! Ik zie ons (jawel, punkmeisje komt ook!) al buiten komen op zaterdagavond “iets na negenen”... compleet van de kaart en het noorden kwijt, misschien ineens wat oude matrassen op de gewijde grond van de kerk leggen om even op te bekomen? ( ik beloof het proper te houden!)

Nu de tijdslijn van LL online staat kan het (gedoseerd) puzzelen beginnen en wie zijn oor al te luister legde bij de afspeellijst “radio leffingeleuren” op spotify weet dat er (net zoals in het echte leven) keuzes dienen gemaakt. Dat zal er voor iedereen anders uitzien wellicht, maar op basis van de voorbeluistering geef ik hier toch even enkele tips omtrent ons pad van de puurheid mee.

Traditioneel beginnen wij van Brothers&sisters in RAW op tijd met een aperitiefje aan de kerk waarna het Gentse PUBLIC PSYCHE (voorheen RAPE BLOSSOMS) de aftrap mag geven in de zaal (19u30-Z). De toch wat alle kanten uitgaande nummers op “No New Violence” variëren tussen de 4 en de 10 minuten, tussen new wave, kraut, postpunk...toch benieuwd hoe de aftrap zal klinken daar...(zie ik daar een lid van THE GERMANS in de rangen?). Wie snel is en goed te been kan in de KAPEL (19u45-K)) naar HER’S...dromerige pop (international supersonic spectral wave) uit Liverpool maar het pad van puur P loopt wellicht eerst langs de foodstreet voor een flink bodempje om dan richting de café (20u30- C) voor BOYTOY te wandelen. Hopelijk klinken de dames (op het podium voor alle duidelijkheid) lekker vettig en vuil en smaakt de eerste frisse OMER van het weekend lekker en voor herhaling vatbaar? Ondertussen maken 4 mannen uit San Francisco onder de noemer LUMERIANS het mooie weer in de zaal (20u45 - Z). Aan “Burning mirrors” te horen doen ze dat met verve, veel toetsen en distortion...mmm! (psychedelisch experimenteel)...spacy, fictieve signalen en geesten worden ons deel? Waarom niet?...Misschien gaan we na deze trip even langs het BUSKERpodium (21u30-B) voor een flard SEAGULLS. Zij brengen niet enkel het geluid van de (los om zich heen schijtende) meeuwen mee, (“Intro”) maar ook een brokje hedendaagse SKA (“ Give me a reason”), moet lukken op een vrijdagavond natuurlijk en misschien gaan we dan toch nog een flink stukje meepikken van WHY?. WHY?... een Amerikaanse alternatieve (hip hop en indie rock) band die op een goeie vrijdag wel eens lekker flink uit de hoek zou kunnen komen in de kapel (21u20-K). Op hun album “Alopecia” ( dat eigenlijk al 10 jaar oud is, maar recent heruitgebracht werd) staan best wel te pruimen nummers waarbij de warme, indringende stem van zanger Loni Wolf het geheel naar hogere sferen stuwt...( oei, een Wolf aan de kust?). Hopelijk hebben we geen pijnstillers nodig om de overdaad aan geluiden te kunnen beheren want in de zaal wacht ICEAGE ons op,...de Deense punk leeft en zal ons dat laten voelen (22u10-Z). ...pak het moment( “catch it”) mensen!....dat het een vrijdag vol diversiteit zou kunnen worden blijkt wanneer op bijna hetzelfde moment in de café THE OSCILLATION ( 22u35- C) voor de nodige soundscapes en repeterende vibraties zal zorgen en zeker als je daarna ook nog even gaat luisteren naar THE MAUSKOVIC DANCE BAND (22u50-K) ...let’s shake it baby! Dat Leffinge een (mystieke) ”plek is waar je vreemden kan begraven” is al langer geweten, het dorp aan de Ieperleed bestaat al zeker sinds 888 na Christus (mijn gokje, tussen 700 en 1100) dus je kan er nog wel eens op iets raars stoten... De gelijknamige band (A PLACE TO BURY STRANGERS) uit Brooklyn brengt met de recente worp “Pinned” alvast een flinke golf donker gekleurde muziek mee. Benieuwd of de “ frustrated operator” in mij na een weekje in de vroege ploeg bij het “Japanse leger” zich zal kunnen uitleven, want even later staat ook SONS in de kapel (00.10- K). Om af te sluiten met harde garagepunk, toch heerlijk dat al dit luids (betonnen golven!) zich even komt voorstellen aan zee? ...15 namen op vrijdagavond!!! We kunnen dus onmogelijk alles zien, maar gulzig als we zijn gaan we nog zeker voor AMMAR 808 in de zaal (om 01u.00-Z) waarna we wellicht stilletjes zullen afdruipen richting een zee van tijd (12u?) om onze lichamen even te laten bekomen...(of in verbinding te laten gaan? Remember den geile Ollander van vorig jaar?...Ps: naam bekend bij de redactie 😉) of wie weet dansen we wel nog de Nacht door met MICHAEL MIDNIGHT...niets moet, alles kan, ook niets...? Op zaterdag komt Rockchick ons wellicht vervoegen maar ik vermoed dat ook zij niet gehaast zal zijn om de opener in de zaal te zien. Nadat we, als fervente trouwe muziekliefhebbers ALLE acts op Theater Aan Zee hebben gevolgd was de keuze van de (veel te brave, makke?) jury voor VITO alvast niet de onze...pffff...allemaal degelijk gedaan hoor, maar o zo voorspelbaar dat het plots ook niet meer deugd? Heeft papa DEREK geheel onbewust de ontwikkeling van zijn zoon tegengehouden? Of hengelt de zoon op deze manier naar de goedkeuring van zijn pa? Het overvolle programma op zaterdag zorgt trouwens ook weer voor verscheurende keuzes... om 15u.speelt “Aarde Aan Daan” namelijk op het BUSKERpodium terwijl op hetzelfde moment TUBELIGHT ( 15u-K) ten dans speelt in de Kapel. Die zijn wellicht onze meest Belgische “BRITS” klinkende band van het moment? Voor mij is het geleden van in de Rockrally 2012, waar de (te?) hoge verwachtingen niet werden ingelost, doch het nieuwere werk klinkt naast rauwer ook heel erg Punky. Benieuwd wat dat geeft op een zaterdagmiddag! Wie wellicht ook veel te vroeg dient aan te treden in vergelijking met de nachtelijke intieme songs die ze brengen is PORTLAND (15u45- Z) waarna de keuze tussen EMY (16u30- B) en HILARY WOODS (16u30- K) enkel gebaseerd is op “nog niet gezien” in het voordeel van Hilary (u kan uiteraard ook opteren om Hilary in de kerk te gaan beluisteren om 19u30 wat misschien wel een betere setting is voor haar subtiel werk?) Echte Britten kan u aan het werk horen in de zaal, waar BOY AZOOGA (17u10-Z) uit Cardiff het beste van zichzelf (en dat klinkt heel verscheiden) komt geven terwijl iets later velen onder u hartverscheurende keuzes zullen moeten maken tussen zowel de lekkere punk van CABBAGE (18u05-K) en de “ seedy tricks” van SYLVIE KREUSCH ( 18u35-Z) t.o.v....de eerste 2 sessies van DUYSTER in de KERK...BRAM VANPARYS (The Bony King of Nowhere) laat er ons een glimp van zijn nieuwe werk zien en horen ( 18u- 💒) waarna de onvolprezen BERT DOCKX ( 18u45- 💒) enkele van zijn talenten op ons los zal laten. Nederig kniel ik neer voor zoveel schoonheid (+ de warme stem van Ayco) en hopelijk is punkmeisje tegen dan niet verloren gelopen rond de kerk zodat ze kan meegenieten van een vers pak intimiteit op zaterdagavond? Daarna toch even terug met de voetjes op de grond komen, met natuurlijk een tussenstop bij één van de culinaire “lokkertjes” rond de kerk, waarna je nog even de slechte adem van BAD BREEDING ( 19u-C) in het café kan gaan opsnuiven...PUNK is not dead in the UK, dat is duidelijk en ik ken alvast minstens één goddelijk meisje die dit allemaal wel heel erg leuk zal vinden...de multi-(culti) instrumentale one-man-show van BOB LOG III ( 19u40- K) staat in de kapel waarna we van dit jonge (ADHD?) geweld kunnen bekomen door “weer” te gaan schuilen in de kerk waar WILL SAMSON ( 20u10- 💒) het betere intiemere werk zal leveren voor wie even weg wil uit de drukte, of last heeft van een overdosis Brussels STIKSTOF ( 20u- Z). De man met de meest foute naam van het weekend heet JIMOTHY LACOSTE ( 21u15- K) doch hij klinkt in het nummer “ Future Bae” nog geen klein beetje als THE STREETS (die trouwens zelf ook terug zijn na een pauze van 7 jaar! maar (nog) niet in Leffinge) ...Wij zullen in ieder geval maar een glimp tot helemaal niets van de man zien, want het Antwerpse FLYING HORSEMAN ( 21u30- Z) speelt een flinke set van meer dan een uur in de zaal waardoor BERT DOCKX en de zijnen de kans krijgen een breder pallet van hun kunnen aan ons te serveren...voor wie het teveel van het goede zou kunnen zijn kan altijd nog in de café terecht voor een trio van de PRETTIEST EYES (22u10-C)...een internationaal combo dat best wel pittig uit de hoek kan komen door Punk,noise, krautrock en industrial te vermengen tot een ongeziene splinterbom. Heel misschien vinden we nadien nog de energie om de laatste tonen van MDC III ( 22u45-K) door de buis van Eustachius te jagen of gaan we EQUAL IDIOTS ( 23u30-Z) in de zaal een beleefd bezoekje brengen zonder te fluimen naar het podium...???.. ”iedereen” is hier precies al lang wild over, doch ik zag de boys nog nooit aan het werk, er zit ook een soort van “gladheid” rond deze hype waar ik niet zo gek op ben, maar uiteraard gaan we dit een kans geven om ons te laten overtuigen... BOROKOV BOROKOV (Belgisch) staat op zondagmorgen ( 00u15- K) in de Kapel ...Gekke Nederlandstalige titels en af en toe een flard tekst met een hoekje af (joepie!) dansbaar en misschien wel de beste afsluiter na een tjokvolle tocht door de schorren, slikken en geulen van Leffingeleuren. Dat de zondag al dansend kan worden ingezet blijkt ook door de gratis toegang voor iedereen in de zaal vanaf 00u30 waar BRAM WILLEMS enkele deuntjes op u los zal laten, terwijl in de café PABLO de knoppen zal beroeren...tot...? De zondag in Leffinge staat wel vaker in het teken van de (blues, folk en zelfs country) tradities. Laat dat nu net enkele genres zijn waar ik weinig tot niets bij voel (of het zou ergernis of verveling moeten zijn) dus haast en spoed zal er niet bij zijn op de dag des heren...maar hier en daar een streepje treurnis en voorspelbaarheid moet kunnen natuurlijk ( VAUDEVILLE ETIQUETTE , 14u30-Z) en is het sein om de hardwerkende mens in mij even los te laten?... of om het BUSKERpodium te bezoeken waar weer 9 acts de kans krijgen om zich aan ons te tonen. Waarbij ook DENALI WRENCH (begot de winnaar van de studioprijs op TAZ???) uit Brussel waarvan wij vermoeden dat het nieuwe “uitwisselingsprogramma” met BRUZZ hier voor iets tussen zit? Of een jury met een voorkeur voor tamme sets?... Ja, wij hebben alvast VEEL beter en hetere dingen gehoord daar op TAZ! Maar smaken kunnen verschillen natuurlijk?... THE OSTEND STREET ORCHESTRA (die de openingstoet van TAZ mochten doen en vooral opvielen door de gekke veel te warme funeraire kledij ) doorkruist vrolijk het dorp enkele keren en zelfs de befkampioen ( ALEX VERDI,20u45 - B) komt gek(scherend) langs, maar het gevoel dat DUYSTER de kerk op zondag had moeten vullen overheerst hier nog steeds in ieder geval...Toch zijn er ook wel enkele lichtpuntjes voor mensen die ook op zoek zijn naar verwondering. SWEDISH DEATH CANDY is alvast van plan om de Kapel op stelten te zetten (15u25-K) en dat mag van ons best wel wat leven in de (B)rouwerij brengen. Terwijl onder de noemer “ieder diertje zijn pleziertje” MICHAEL NAU zijn ding mag doen in de zaal ( 15u50-Z) gaan wij met graagte terug wandelend rond de kerk op zoek naar culinaire (vloeibaar of vast) hoogtepuntjes om daarna onze oren te spitsen voor het zeer mooie GUNN- TRUSCINSKI DUO (16u50- K)...de muziek op de plaat “Bay Head” is naast intens ook bijzonder ge(s)laagd...dat gitaartje in “ Seagull for Chuck Berry”... duidelijk mannen die het pad der verbeelding durven bewandelen en daarvoor kom ik (niet alleen!) alvast elke jaar terug naar dit dolle dorp! In het café moeten ze op zondag ook altijd even bekomen van de zware zaterdagnacht waardoor het eerste (en enige?) optreden pas laat in de namiddag plaats grijpt, MALE GAZE (17u45- C) zou daar in ieder geval voor een Californische schokgolf en optoeter van jewelste kunnen zorgen tot uwen “golden gate” ervan openvalt ...iets voor de die-hards onder ons dus...?...We gaan er zijn! Daarna toch even bekomen op een uurtje zachte en bekende tonen van THE BONY KING OF NOWHERE (18u35-Z) maar het staat u natuurlijk ook vrij om u te laten onderdompelen (of herdopen) in de kapel door de BEN MILLER BAND ( 18u15-K). Zorg wel dat u tijdig iets eet wat niet op de maag blijft kleven om een energiedipje te voorkomen...het zou kunnen dat u anders door de knieën gaat tijdens de wilde set punkrock van AMYL & THE SNIFFERS (19u45-K)...de bijhorende nektapijtjes van de gitaristen nemen we er zeker en vast vrolijk bij! De overlappingen van de tijdstabel zorgen er wel voor dat u zich veelvuldig dient te verplaatsen. De volgende gig, CHUCK PROPHET & JESSE MALIN ( 20u10-Z) : open uw hart, laat je huid beroeren en wees maar zeker dat Jesus een sociale drinker was...(het zijn enkele van de thema’s in de songs van Chuck “Green on red” Prophet )...ik ben alvast ook klaar om JESSE MALIN te ontmoeten aan het einde van de wereld samen met de koningin van de (lees mijn) onderwereld... Vorig jaar kregen we op zondagavond TJENSMATIC en MILLIONAIRE, dit keer komen THE (onnavolgbare) VAN JETS het LL-weekend de ultieme kers op de taart aanbieden. Een verhaal dat onwaarschijnlijk begon op Humo’s Rockrally in het gezegende jaar 2004 (ik was toen 40 en dodelijk verliefd en geraakt als nooit tevoren door de “native”muziek van de bronzen medaille, MADENSUYU, waarover later meer...). Daardoor verloor ik misschien wel even het unieke aan deze groep uit het oog, ik herinner mij nog dat ik de zanger tijdens de preselecties in zaal de zwerver de (wellicht misplaatste) vraag voor de voeten gooide of “het niet jammer was dat al het creatieve talent uit Oostende wegtrok naar Gent...?” De geschiedenis heeft aangetoond dat deze jongens naast bulken van het talent ook steeds de juiste keuzes maakten en geen ééndagsvlieg bleken?...Ondertussen bleven ze trouwens altijd “van Ostende” en mogen we terecht trots zijn op dit lokale muzikale (zee)PROduct. Ik vergeet nimmer hun (private) sessie in Kaap voor het onvolprezen online programma “SPOOR 8” waarbij Belgische bands op een bijzondere locatie hun ding mochten doen...( Help, Help...kom terug SPOOR 8!)...de toekomst oogt misschien primitief maar daarom niet minder (opr)echt? Genoeg geslijm zou ik durven zeggen, rest mij nog te melden dat u ook op zondag uit de bol kan gaan op de tonen van DJ’s ( COOKIES & TYLER, 23u./ 03u.00, Z) en dat er tegen dat late uur ongeveer zo’n 82(!) acts te beleven zullen geweest zijn (tussen 18u.op vrijdag de 14de en pakweg 03u00 op maandagmorgen de 17de september)...dat is (heel wat) minder dan nen euro per act? En dan zwijg ik nog over de heroplevende ku(n)stbeleving ...en randanimaties al dan niet verzorgd door gekke buurtbewoners en veel dienstbare vrijwilligers ... Waar wachten jullie in godsnaam nog op? Tot dan...mvg, Puur P. Ps: Binnenkort op de site!...het pad der puurheid in pdf of jpeg (print het niet af, doch bewaar het eventueel in uw foto’s op de smartphone?... met dank voor uw duurzame kijk op de wereld van vandaag!)

#Leffingeleuren