top of page

Voorbeschouwing Theater aan Zee - Jong Muziek


Nu de WK-gekte wat gaan liggen is kunnen we ons stilaan laten onderdompelen in het zomerse overaanbod aan festivals en optredens. Traditioneel start dit voor mij al jaren lokaal met TAZ, waarbij muziekclub de Zwerver oa. instaat voor het muzikale luik “JONG MUZIEK”...( met oprechte dank aan Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen).

Dit jaar strijden 8 bands voor een plaatsje op de altijd rijk gevulde affiche van Leffingeleuren,

iets wat “IN EEN DISCOTHEEK” vorig jaar energiek invulde na een meer dan welverdiende overwinning!

Elke band speelt op 4 verschillende locaties waarvan KAAP/ Vrijstaat O en café CRAYON wellicht de meest gekende zijn, maar ook in het statige FORT NAPOLEON (aperitiefconcerten om 11u30) en op een verrassende plek in de stad kan men genieten van het jonge aanstormende geweld. Omdat we bij BIR niet van half werk houden zal elke band minstens één keer onder de immer kritische doch oprecht nieuwsgierige loep van PUUR P. genomen worden, vaak met ROCKCHICK aan de zijde, doch ook PUNKMEISJE uit Kampenhout komt aan zee de maritieme sfeer opsnuiven...en uiteraard houden wij jullie daarvan (wellicht “live”) sfeervol op de hoogte via de site of onze facebookpagina!

Tussen de deelnemers vinden we met ILA, HEISA en SUSOBRINO enkele Limburgse talenten terug, met VAAL en VITO een tweetal West-Vlaamse, terwijl FORTRESS en AARDE AAN DAAN (die nu al de wedstrijd wint voor de naam met de meeste A’s ?) uit Antwerpen komen. DENALI WRENCH neemt wellicht als enige (samen met Punkmeisje?) de trein vanuit Brussel naar zee!

Heel wat namen komen trouwens uit de nieuwe lichting en ééntje zagen we zelfs al aan het werk tijdens de voorbije Rockrally! (ILA tijdens de preselecties in GENK)

Dit pakket zorgvuldig uitgekozen jonge groepen zal volgens mij (na een eerste voorbeluistering) een brede waaier van stijlen naar zee brengen met oa. terug één Nederlandstalige band waarin de stem en stijl van DAAN HAFKAMP even doet denken aan Radiohead. VAAL daarentegen trekt een ietwat grijze” soundscape” op gang waardoor het even aanvoelt alsof the Cure nog springlevend is, terwijl HEISA ( met de H van Hoeselt en van een ferme HOEK af!) doet vermoeden dat we maar beter vol energie naar Kaap trekken. Persoonlijk ben ik ook heel benieuwd naar SUSOBRINO want na het zien van Dijf Sanders op MOODS in Brugge, heerst hier het vermoeden dat de Boliviaanse Belg (Bart Van Overbergen) een beetje hetzelfde verkennende muzikale pad bewandelt door etnische klanken te gaan mixen tot een dansbaar en zeer genietbare act?

Bij FORTRESS kan je Hanne Torfs (toetseniste van School Is Cool) terugvinden als frontvrouw, wat uiteraard kan wijzen op geen echt onbeslagen beginner meer? De naam VITO klinkt dan weer net als een busje van een bekend merk, doch hier heerst het vermoeden dat vitale vrolijkheid ons deel zal worden. Verder blijkt DENALI WRENCH vooral de uitstekende wisselwerking tussen de regio Brussel en Oostende te willen gaan bevestigen (jawel Punkmeisje!) en tot slot houden we dan nog een luistermoment over voor singer-songwriter ILA waarvan we op de Rockrally niet echt zwaar onder de indruk waren, maar nu ook niet zo zwaar ontgoocheld om haar geen nieuwe kans te geven.

Nog een paar dagen en de strijd kan beginnen! Naast de steun bij de opname van een clip (SABAM) en een lekker plekje op Leffingeleuren is er dit jaar dus nu ook nog een toemaatje.

De winnaar krijgt 2 weken repetitieruimte en productionele ondersteuning en/of studiotijd van de Grote Post! (Serge Feys?)...iets wat elke “jonge starter” wellicht kan gebruiken?

Tot binnenkort voor een verslagje!

mvg. Puur P.

bottom of page