top of page

De halve finalisten van Humo's Rock Rally door de ogen van onze reporter!


Samen met fotografe Trees van Brothers&Sisters in RAW heb ik de voorbije weekends zalen zien vol lopen (Mechelen,Leffinge) en zalen zien leeglopen (hulp bij afbraak PA in Maldegem/Adegem).

Hier en daar werden we geraakt door pure schoonheid, lelijke namaak en oprechte pogingen om in 15 min. iets achter te laten in het stukje muzikaal geheugen waar we nog een beetje energie uit putten tijdens het koude ”maandagnachtfietsmoment” op weg naar het werk! We kregen van alles wat te zien en te horen, bovenal waren we dankbaar voor enkele nieuwe ontdekkingen!

Af en toe ergerden we ons aan het geroezemoes van een ondankbaar publiek of aan onwaardige “fans” die alleen naar hun groepje kwamen kijken zonder sportief open te staan voor de andere acts? We zagen een paar flinke stukken snelweg verdwijnen in de achteruitkijkspiegel waarbij niet alleen onze (ook de PA?) luide duurzame noodkreet aan de planner bij Humo wellicht voor de zoveelste keer weer in eigenzinnige dovemansoren terecht zal zijn gekomen...

(Selectief doof van teveel slechte demo’s te beluisteren zeker)

We werden warm en met open armen ontvangen aan culinair gedekte tafels (Edegem, Genk, Deinze, Kampenhout, Brugge,...), ontspannen ontmoetingen waren ons deel en hier en daar werden zelfs nietsvermoedend, verbindende banden voor de toekomst gesmeed!

Duizenden foto’s en woorden werden gewikt en gewogen, deadlines werden zonder bloed, doch met flink wat zweet en een vette knipoog een week vroeger dan bij (het werkelijk door mezelf nog wekelijks bij de krantenboer gekochte lijfblad) “den Umo” gehaald...😉...schrappen en keuzes maken was dus de opdracht en even werd ik (op de 2de preselectie al, na onze thuismatch in Leffinge, al dan niet terecht, ter orde geroepen door “de grote baas” (lees Pieter, eindredactie en hoofdverantwoordelijke voor de site BrothersinRAW.com) ...maar wat ik toen schreef en dus niet mocht schrijven mag NU eindelijk wel...en ik citeer even de gecensureerde zin:

“Wij van Brothers&Sisters in Raw vermoeden dat er bij de waggelende Sofie eerder sprake is van vervroegde zwangerschapsdementie ☺️...!”...En jawel hoor, wat stond er op 27 Februari 2018 eindelijk in het nieuwsblad? Hierbij een oprechte proficiat aan SOFIE! Men zou kunnen opperen dat het tegenwoordig niet meer duurzaam is om nog kinderen op deze overvolle wereld te droppen, maar ik daarentegen denk dat er niet genoeg ENGELEN onder ons kunnen zijn?

Ik zou de lieve ouders wel aanraden om er binnen de 2 jaar een gps chip in te planten, kwestie van het verloren lopen te beperken? Binnen een 6-tal maanden komt dus wellicht de eerste baby met de nagenoeg perfect gekweekte froufrou tevoorschijn!

Genoeg gezeverd, op naar de belangrijkste bijkomstigheid, de muziek! Als we de maandag na het laatste preselectie weekend de “in vraag te stellen” keuzes van de jury (ik kreeg een sms op het werk in de late ploeg, van Trees: “de namen staan online en BREAKFAST AT MIDNIGHT is er NIET bij!!!”😢) als een splinterbom over onze eigen beleving voelen droppen, begint het mij weer te dagen. Dit onderdeel was ik alvast vergeten, het heeft geen zin om na te gaan wat er in de kopjes van de vier vaste juryleden zoal omgaat (alhoewel dat in het geval van Katia Vlerick natuurlijk wel eens een leuke uitdaging zou kunnen zijn?) en het verleden heeft al vaker uitgewezen dat de uiteindelijke finale toch wel altijd voldoende kwaliteit bevat, maar...

Links en rechts lees ik op de sociale media “ het heeft niet mogen zijn” en “proficiat aan de halve finalisten”...maar los van het talent “tot het opsporen van” wellicht aanwezig bij elk “door de muzikale wol gewassen” jurylid, kan iedereen die ALLE deelnemers en selecties zag (tja, naast ons is dat?...een handvol PA mensen? Sofie en haar beschermheer? 3 juryleden?) zich toch wel enkele vragen stellen...zoals daar zijn:

2 uit Opwijk?...waarvan diezelfde avond al volledig akkoord met WATCHOUTFORTHEGIANTS...

maar P.A.N.T.H.E.R?...Euh? (een “FLAUVE” licht dansbare act in Opwijk! Zelfs de kat van Ingrid, genaamd naar Lucy Ball had meer sterallures en was beter die nacht😂)

Slechts ééntje (...en wat voor één! HELLO JOZEFIEN!)...uit Leffinge???? (Beetje MAUGER toch?)

3 uit Nazareth? Mijn aandacht bij opener BERG was wellicht al even afwezig als Katia Vlerick...

Wij dachten (nadien aan de toog met de harde kern van zaal Racing uit Gavere 🍻) eerder alleen aan EMY en HULDER, maar smaken kunnen verschillen natuurlijk? En al zeker in Monte Carlo?

4 uit EDEGEM? ...Trees had het die avond trouwens wel voor de mooie stem van de zangeres van SWEET SALT, maar dat onderdeel alleen was alvast niet goed genoeg voor een halve finale?

De piepjonge ANNELEEN DEBAVEYE daarentegen werd dan weer (terecht?) haar keuze voor de meest foute cover vergeven (hopelijk zit ze nu echt NIET te oefenen op Hallelujah 😉) terwijl de verrassing van de avond kwam van THE CALICOS...( ook een bergketen in Zuid-Californië trouwens).

Heerlijk frivool gitaarspel, een prachtige warme stem en bij de herbeluistering toch ook wel drie ferme uiteenlopend sterke songs! Kom dat zien! kom dat zien!...ook het piepjonge WALTHER haalde nipt, doch vrij kalm en beheerst de halve finales...U moet er dan wel nog het trio van DIANE GRACE bijnemen ( lekkers van Beckers? )...tja, humo moet iets doen om zich te profileren als de moeder der wedstrijden natuurlijk?...licht choqueren hoort daar wellicht ook bij? En naar alle waarschijnlijkheid zal de NV. Mario Bentijn bij loting “toevallig” eerst als gitarist te zien zijn vooraleer in zijnen bloten de met ducktape dicht gekleefde witte jurk in te duiken?

2 uit ADEGEM/ MALDEGEM (LAGÜNA kon je zien aankomen, maar LIPSERVICE niet hoor..☺️)

Af en toe mag je blij zijn dat er maar eentje gekozen is (alhoewel !...MIDWINTER niet?) en dat was zeker in Genk het geval (oef ! Geen BFT! Geen ROB AND THE MEMES, dank u dank jury!) ...

maar het dipje was nog niet voorbij...ook in Leuven stond er volgens de jury zelfs niemand “halve finale”-waardig op het podium (ondanks een sterke poging van COLD OPEN!)...Geen wonder dat we koppijn hadden de dag nadien of was dat alleen van de STELLA ARTOIS? Nog een geluk dat ons eerste verblijf bij punkmeisje in Kampenhout toen heel veel heeft goed gemaakt!

3 uit BRUGGE...het is duidelijk de editie van de “NON-singers” want met BUDGET TRASH staat er nog een jonge band op het programma wier zanger blijkbaar juist vals genoeg “zingt” om het geheel als veelbelovend te gaan bestempelen...we leven in rare tijden als je het mij vraagt en ik was dan nog fan indertijd van THE PINK FLOWERS waar Bruno Deneckere op geheel eigen wijze ook mikte op het juiste afwijkend zanggedrag...dat kan tellen als ruimdenkend gegeven?

THE WALTZ gaat alvast verdiend door, MONSKOPOLI heeft mij niet volledig kunnen overtuigen maar had blijkbaar genoeg adelbrieven ( Broer Brent?) bij zich om toch door te gaan? (Terwijl het volgens mij veel spannender en gebalder TOPANGA jammergenoeg thuis moet blijven?)

Dat smaken kunnen verschillen bleek ook weer in HAMONT-ACHEL waar Trees en ik onze tweede WOW van de preselecties beleefden ( Na JOZEFIEN in LEFFINGE)... stonde we even met de mond vol tanden bij BREAKFAST AT MIDNIGHT ...dit duo bracht toen iets wat we al lang niet meer hadden gehoord en waar volgens Trees een schrijnend gebrek aan is op deze Rally...

namelijk spannende ROCK!...Het was inderdaad van in de vroege jeugdjaren geleden (de jaren 70 begot!) dat ik nog eens iemand rechtstreeks met zijn gitaar zag communiceren tegen een ietwat verbaasd publiek... (Ted Nugent tijdens het nummer THE GREAT WILD BUFFALO,op het album double live...GONZO!) ook hier droop de dierlijkheid van het podium, en wat jammer dat ze het schitterende nummer “ What am i about to say” niet live brachten daar in Hamont?

Binnenkort verschijnt de eerste EP! Ga dat zien Live!

En 4 deelnemers uit Mechelen? ( toch niet omdat het de laatste preselectie was zeker?)...raar!

Stemvervormers zijn ook flink in de mode precies? (WINTERFORT)...MARLIJN had er alvast geen nodig om ons direct te overtuigen, nu zal ze hopelijk toch wel even wat langer voor de kleerkast staan?...Trees had ondertussen een bovenmatige interesse ontwikkeld in enkele jonge sluikse goden (DANNY BLUE & THE OLD SOCKS) zodanig zelfs dat ze ondertussen ook al de erecode heeft gebroken om “niet buiten de preselecties naar bijkomende optredens van deelnemers te gaan kijken”...m.a.w....Zij is alvast wat blij met een beetje meer vrolijkheid in de halve finale!...

Verder vermoeden we dat het in Monte Carlo ook de mode is om tegenwoordig een dansbare act mee te nemen (WALMOK) waardoor SHAUN VAN STEEN (YEAR IN THE WILD) zich einde maart volledig kan gaan toeleggen op het vaderschap van een ongetwijfeld “golden boy” (man man, wat blijft dat in Mechelen niet eens gespeelde nummer hangen in de kop!).

Acht namen werden door ons vooraf al met dubbele stip genoteerd als finale waardig (in den AB) WATCHOUTFORTHEGIANTS , JOZEFIEN DELOOF, EMY KABORE, THE CALICOS, LAGÜNA, TOPANGA, THE WALTZ en BREAKFAST AT MIDNIGHT (waarvan er 2 dus zelfs niet naar de halve mogen).

Van deze namen werd gehoopt dat ze eventueel de halve finales zouden vervolledigen: MAUGER, BERG, HULDER, MODERN ART, ANNELEEN DEBAVEYE, WALTHER, MERMAID, DELVAUX, MIDWINTER, COLD OPEN, MONSKOPOLI, MARLIJN, ...

De helft daarvan zullen we zeker terugzien binnenkort, de andere niet geselecteerde helft zullen we uiteraard met argusogen blijven volgen want éénmaal wij geraakt worden is onze interesse blijvend gewekt! Sommige bands hebben trouwens “den Umo” niet nodig om verder te groeien naar iets moois? Ook dat is reeds in het verleden meermaals bewezen?

Tot slot een welgemeende Dankuwel aan alle 98...(jaja Sofie, geen 100!) bands die hebben opgetreden en het beste van zichzelf lieten zien...De vijf weken werden een ietwat slopende, doch rijke reis in de muziek van de toekomst!

Tot einde Maart in TRIX, (zat.24/03) en in de VOORUIT (zon.25/03)...

U komt toch ook?

mvg. Puur P.

 

We zetten de halve finalisten nog even allemaal op een rijtje voor jullie!

 

#HumosRockrally #Rockrally

bottom of page