top of page

Voorbeschouwing Humo's Rock Rally 2018


Reeds voor de 21ste keer trekt de “Moeder der muziekwedstrijden” langs Vlaamse wegen richting eeuwige roem, en jawel hoor, ook deze keer zal, zonder tegenspoed, (met voor, achter, en naast mij ”ongrijpbaar en beweeglijk als een leeuwin op zoek naar haar fotoprooi “ concertfotografe TREES) een wellicht geslaagde poging ondernomen worden om alle 10 preselecties, de 2 halve finales, en de uiteindelijke finale in den AB te volgen! (Zweet, zweet, een beetje bloed en tranen?)

2018 belooft een goed jaar te worden, met de 100 geselecteerden (uit meer dan 800 demo’s!🤔) waarbij de jongste deelnemer blijkbaar 14 jaar is (Anneleen Debaveye), en de oudste 51! ( Raf Jammaers van THE BLACK BANJOS) terwijl een blik op Humo’s wild site( waar je perfect kan volgen over wie, waar, en soms ook “in godsnaam waarom???”...) ons leert dat er een heel breed scala aan leeftijden (van tieners, over twintigers, tot verdacht veel rijpe dertigers!) en bijhorende muziekstijlen de al zo vaak geteisterde oren zal passeren, het kan bijna niet anders dat gevoelige snaren zullen geraakt worden, dat tranen zullen rollen over veel te mooie wangen van verloren gelopen deernis, en wie niet weg is zal gezien en beschreven worden!

Wellicht omdat dit unieke evenement slechts om de twee jaar plaats grijpt, blijft de onnatuurlijke aantrekkingskracht ervan enorm groot, temeer er in het verre en dichte verleden natuurlijk al heel wat moois uit dit beruchte concours werd gepuurd,...( wat mij betreft niet altijd de winnaars, om met ZE NOIZ in de jaren 80, of MADENSUYU in 2004, even twee iets minder bekende goden te vernoemen die mij tot diep in de muzikale kern wisten te raken!)

Wat ook onmiddellijk opvalt zijn de 2 nieuwe locaties, tijdens het tweede preselectieweekend, meer bepaald Nazareth ( bij Deinze, = de vervanger van GAVERE?) en Edegem ( bij A’pen)...altijd leuk als er iets nieuws bij komt, maar het gemis van zaal Racing ( in Gavere) zal alvast voor altijd blijven bloeden in dit rockend hart! ( samen met het gemis aan wijlen LUC DEVOS, vaak intens en uit pure interesse in jong, nieuw bloed aanwezig op verschillende locaties in het verleden!)

Maar betreurd gaan we er toch voor, als een ode aan Mister RockRally, en we zullen u uiteraard van de kleine kantjes in de rand op de hoogte houden...deze “tour de Flandres” is natuurlijk ook de ideale gelegenheid om terug onverschrokken de jeugd in de ogen te kijken, om bekende en onbekende gezichten terug te zien ( oa.de gebroeders MARKEY en trawanten, van de nog altijd uitstekende professionele PA !...) maar ook om de omgeving te verkennen op zoek naar een culinair hoogtepuntje vooraleer ons onder te dompelen in het rumoer en het vaak onbesuisde geroezemoes van supporters, en de wat onwennige aanwezige familieleden van de deelnemers. Het hoeft geen betoog dat net de preselecties het mooiste zijn aan deze wedstrijd, want de eerlijkheid en de ervaringen uit het verleden gebied mij u te melden dat vanaf de halve finales, en zeker in de immer harmonieus veelzijdig samengestelde finale ( een harde band, een singer-songwriter, een popband, een indiegroep, de rapper,...m.a.w...een goeie, al dan niet bewuste greep uit het deelnemersveld ?) er in de wandelgangen steeds meer krachten voelbaar zijn vanuit de muziekindustrie, soms te herkennen aan hen bekende kop, soms ook gewoon onherkenbaar Cara pils nippend tussen het talrijk opgekomen publiek. Maar laat mij duidelijk zijn, dit kan de tomeloze pret niet bederven, temeer omdat de (toevallige?) ontdekking van een nieuw bandje, mij al vaker richting ongeremd luisterplezier heeft geduwd, en daar gaat het ten slotte toch over?

Laat maar komen die grote hap muziek,...met dit jaar eindelijk weer wel wat Nederlandstalig werk ( Orkatrofee, Marlijn, en een heel klein beetje Vonnis?) en opvallend veel professioneel klinkende namen en bijhorend artwork, met deze eerste wilde greep uit de verkozen 100: ATTENTION ATTENTION, BEECH, CARRASCO, HOUSEMAN, FAKE EMPIRE, SIR BEAR,THE WALTZ, WET WILD WOODS, WINTERFORT...enz)

...vanaf 19 Januari, ( tegen dan nog alle 100 kandidaten voorbeluisteren en hen BIO’s doorlezen!) 5 weekends (vrijdag en zaterdag ) op een rij, met een op zondag geschreven verslag en bijhorende foto’s van Trees Rommelaere, te volgen op de site van BROTHERSINRAW.com !

...daarna is het even wachten op de namen van de 20 geselecteerden voor de halve finales eind Maart, met op zaterdagavond TRIX( A’pen) en op zondag in de (onovertroffen Gentse tempel) DE VOORUIT...waarna de hakbijl van Humo’s onverbiddelijke, eigenwijs en onvoorspelbare jury de 10 uitverkorenen op een presenteerblaadje richting de strijd om eeuwige roem (en de bijhorende €€€) stuurt in den groten AB op zondag 22 APRIL!

Als zelfverklaarde, onafhankelijke wees, verlang ik hevig naar het terugzien van “de moeder” der muziekwedstrijden...U toch ook mag ik hopen ?

Verslag: Puur P.

 

#HumosRockrally #Rockrally

bottom of page