top of page

Week van de Belgische muziek | de goei Belgische muziek volgens Mike en Saïd

Tijdens de Week van de Belgische muziek – van 31/01 t.e.m. 06/02 – slaan VI.BE en VRT de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights te zetten. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Vanzelfsprekend dragen ook wij ons steentje bij.


Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik geen fan ben van ons kleine Belgenlandje. Woorden als ‘betonstad’, ‘egocentrisch’ en ‘bekrompen’ komen spontaan in me op. En hoewel ik steeds minder buitenkom, ben ik toch een buitenmens. Alleen voel ik me vaak letterlijk beperkt hier. Soms wat verstikt door de maatschappij waarin we leven of die door en voor ons wordt geleefd.

Muziek werkt bij mij dan soms bevrijdend. Het begrensde gevoel even doorbreken. En neen, het is uiteraard niet allemaal ‘kommer en kwel’ in ons kleine landje, want op muzikaal vlak zijn we toch wel zichtbaar op de wereldkaart. Iets waar ik dan ook terecht trots op ben.


In het kader van ‘de Week van de Belgische muziek’ plaatste Consouling Sounds deze week elke dag een filmpje online, waarin Mike en Saïd een Belgische artiest/band even terecht in de kijker zetten. En wat als ik goeie Belgische muziek kan combineren met mijn favoriete platenwinkel? Dan schrijf ik daar uiteraard met heel veel liefde een stukje over!

Zeven dagen, zeven parels van eigen bodem.


Dag 1 - Wolvennest (WLVNNST)


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

Een fantastische act! Ze blijven hun ding verderzetten en tegelijk blijven ze ook hun geluid veranderen. Een echt 'familiegevoel' waarbij alles mooi samen komt.

Kortom; zoveel meer dan gewoon heel bekwame muzikanten!


Hoe ik het hoor:

Wolvennest is een band die je zeker eens móét gezien hebben. Voordat ik hen live aan het werk zag, had ik eigenlijk bitter weinig voeling met hun muziek. Hoe vaak ik ook probeerde te luisteren, het kwam precies niet echt binnen. Iets wat helemaal is veranderd nadat ik een show van hen zag. Compleet omver geblazen en meegesleurd!Dag 2 - Dirk Serries & Trösta


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

Dirk is toch wel de peetvader van de ambient muziek en heeft deze muziek echt mee op de kaart gezet. Hij is er al ruim 30 jaar mee bezig. Van erg fragiel en breekbaar tot heel intense muziek. Hij kan en maakt het allemaal.

Live is het gewoon een pletwals die over je heen gaat!


Hoe ik het hoor:

Ambient muziek vind ik persoonlijk iets minder toegankelijk. Ik heb het gevoel dat er voor mij iets ontbreekt. Maar misschien moet ik hem ook eens live aan het werk zien om dat ‘pletwals-gevoel’ te kunnen ervaren?Dag 3 - Modder


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

Een band die is ontstaan als een ‘lockdown-projectje’ maar die ondertussen uit zijn voegen is gebarsten. Instrumentale sludge metal die eind vorig jaar hun debuutalbum uitbracht. Heel divers, van begin tot eind een album om te koesteren! Je kan er veel over zeggen maar eigenlijk moet je gewoon luisteren en het op een bepaalde manier ook ‘ondergaan’.


Hoe ik het hoor:

Heel veel heb ik hier niet aan toe te voegen want ik sluit me volledig aan bij Mike & Saïd. Een prachtplaat die staat te pronken in mijn platenkast en één van de aangenaamste ontdekkingen van de afgelopen maanden.Dag 4 - Carnation


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

Old School, New School, het maakt allemaal niet uit. Het is brute kost en zo moet death metal zijn. Carnation is toch wel één van de leukere Belgische death metal bands van de afgelopen jaren. Terecht goed gedaan. Om niet te zeggen ‘steengoed!’. Echt een knappe band die zeker en vast een aanrader is.


Hoe ik het hoor:

Hoewel death metal een genre is die ik eerder aan me voorbij laat gaan, is Carnation een band die me toch enorm kan smaken. Ik hou ervan dat ze zoveel ‘schwung’ in hun muziek zit, wat het dus vrij toegankelijk en ‘luisterbaar’ maakt. Ik begrijp dan ook heel goed dat ze gezien worden als één van de ‘leukere Belgische death metal bands’.Dag 5 - Wiegedood


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

De nieuwe plaat van Wiegedood is gewoon brutaal! Ze waren al brutaal, maar met het nieuwe album gaan ze nog een streepje intensiever qua brutaliteit. Een mooie aanwinst in de black metal scene. Geen standaard black metal, maar wel met een geraffineerd kantje.


Hoe ik het hoor:

Als je naar m’n top 3 van Belgische bands vraagt, dan staat Wiegedood daar zeker en vast tussen. Een band die ik als ‘life-changing’ ervaar. Met hun nieuwe album laten ze een hele andere kant van zichzelf zien. Eentje die over je heen raast zonder dat je dat ook maar een beetje erg vindt.Dag 6 - Vandal X


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

De Belgische trots Vandal X vierde vorig jaar hun 25 jarige bestaan (ook al bestaan ze al 27 jaar). Vandal X is een duo en als je die live ziet, krijg je ook wel een paar mokerslagen in je gezicht. Ze bewijzen dat je met twee ook een hele fantastische sound kan neerleggen want ze doen al 27 jaar hun eigen ding. Sowieso een zeer interessante band!


Hoe ik het hoor:

Van de zeven artiesten die Consouling Sounds deze week voorstelde, was Vandal X de enige die me volledig ongekend was. Alweer een nieuwe ontdekking. En die zijn maar met twee?? Wow! Echt knap! Dit kan me zeker en vast smaken. Compleet anders dat wat ik meestal beluister maar deze twee kerels zullen vanaf nu toch wel vaker in mijn playlist te vinden zijn!Dag 7 - Mother


Door de ogen (of is het oren?) van Mike en Saïd:

Niet Modder deze keer, maar wel Mother. Om het niet verwarrend te maken. Echt een parel! Episch op een bepaalde manier. Een zeer interessante band die bewijst dat ze duidelijk weten waarmee ze bezig zijn. Het is heel aangenaam om naar te luisteren omdat het zo divers en gevarieerd is. Een hele schone plaat!


Hoe ik het hoor:

Naast Modder is ook Mother een hele fijne ontdekking geweest. Ik herinner me dat ik tot middernacht wakker bleef toen Interlude I gereleaset zou worden. Ik was zo benieuwd en werd die nacht dan ook volledig mee gesleept in het epische verhaal van Mother.Dat waren ze dan alle zeven. De selectie van Consouling Sounds. Een dikke merci aan Mike en Saïd om hun visie met ons te delen. En een hele dikke merci aan al die Belgische bands en artiesten om ons landje toch op muzikaal vlak zo te verrijken!


- July Bara -bottom of page